Last news in Fakti

10 Декември, 2023 13:32 1 780 21

Студентите в Нюйоркския университет изучават "Времеубежище" на Георги Господинов

  • георги господинов-
  • времеубежище-
  • ню йорк-
  • универститет-
  • курс-
  • роман-
  • книга

Творбата на Георги Господинов се изучава в курса "Романът днес" на престижното учебно заведение

Студентите в Нюйоркския университет изучават "Времеубежище" на Георги Господинов - 1
Снимка: БГНЕС

Награденият роман "Времеубеубежище" на писателя Георги Господинов се изучава в Нюйоркския университет, съобщи във Facebook Генералното ни консулство в Ню Йорк. Книгата е обект на изучаване в курса "Романът днес", допълват от консулството.

През май тази година романът в превод на Анджела Родел спечели награда "Букър". Георги Господинов и неговата творба "Времеубежище" станаха първият български автор и книга, отличени с престижната литературна награда.

Наградата "Букър" е едно от най-важните събития в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 г. за роман, написан на английски език. От 2005 г. се дава и Международна награда "Букър", за която могат да се състезават автори от цял свят.

"Времеубежище" бе представен от Господинов в Нюйоркската обществена библиотека и в Колумбийския университет.

Лекциите води доц. Маргарет Бо Бърнс, която е специализирала в английската, американската и европейската литература от 20-21 век, съвременна световна литература, къс разказ и роман от деветнадесети век. Тя е носителка на награда за високи постижения в преподаването от Нюйоркския университет, се посочва в сайта на висшето учебно заведение, уточнява "24 часа".

В самия курс се изследват нови произведения на съвременни писатели, включително изгряващи романисти, носители на награди и утвърдени фаворити.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    30 6 Отговор
    Родният класик е на път да се превърне в световен,при това жив,класик.Иначе гледам,че по книжарниците книгите му се продават с намаление.

    Коментиран от #5, #7

  • 2 Пенчо

    44 6 Отговор
    Щом до там са я докарали и тяхното образование е за оплакване!
  • 3 Факт

    28 4 Отговор
    Ами книгата е издадена на английски да си я четат англоговорящите.
  • 4 бай Иван

    33 4 Отговор
    Боже какво ли са разбрали горките? Ние българите не можем да я разберем , тия как? Освен ако Анджела Родео си е направила неин прочит и превод на това нечитаемо нещо, наречено "Времеубежище".
  • 5 коментар

    36 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сандо":

    Май си изпуснал кавичките на "класик"? Неговото е "класика", колкото и новите носители на Оскар "филми". Книгите му ще започнат да се купуват чак като го набутат в учебната програма. Засега да му мислят горките студенти в Ню Йорк.
  • 6 Павел пенев

    32 4 Отговор
    Много добре че изучават книгата на Г.Господинов от която нищо няма да научат.
  • 7 Пандо

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сандо":

    "... по книжарниците книгите му се продават с намаление.". Слаб му е маркетинга на наш Гоча - на неподходяща хартия му се печата опуса. Трябва да е от оная, дето се навива на рула и дето между всяка "страница" има перфорация;-). Туй само да промени и гледай как продажбите ще скочат;-)!
  • 8 Тома

    23 3 Отговор
    Добре е че нашите студенти не я изучават защото хептен ще се забатачат
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор
    В книжарницата взех 2 книги....Едната бе поръчка,другата така си и стои........
  • 10 Недоизучен

    8 2 Отговор
    Цял свят оцени "великата" творба на Г. Господинов, само аз не проумях качествата й.

    Коментиран от #12

  • 11 д-р цветеслива злобната

    4 0 Отговор
    Това не е вярно!!!
  • 12 Недоиз*жендърен

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "Недоизучен":

    Не се коси, готин, изтривалките на дедишорош НЕ са "цял свят".
  • 13 Валери Станков

    11 0 Отговор
    Съвършенна глупост ! Зорлем я превръщат в класика !
  • 14 Съвет от бранша

    4 0 Отговор
    Гошо, друг път, сам си издавай романа, ако искаш да знаеш истинската печалба. Че така може и да не знаеш колко са спечелили другите покрай тебе. Става по следния начин: регистрираш фирма, измисляш си име на издателството, вземаш си ISBN на книгата от Националната библиотека. Даваш я на специалист по текстообработка, който да ти я излее в индизайн. Жена ти да я редактира добре предварително. Даваш на добър художник да ти направи корицата. Двете неща ги вземаш на пидиеф и ги пращаш онлайн в хубава печатница, като преди това си правиш калкулация на няколко места. После качваш книгата с анотация и корица във всички онлайн книжарници и се договаряш с веригите какви количества ще ти вземат - ще ти платят веднага или с малка отсрочка, с фактура. Касов апарат не е необходим, защото плащанията стават по банкова сметка. Нали знаеш приказката за вълка?! Не се познаваме лично, но като гледам отстрани, реших да те светна малко.
  • 15 ЧИТАТЕЛ

    9 0 Отговор
    ГОЛЯМ ХИТРЕЦ Е ТОЗИ БЕЗДАРНИК ГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ, ВЛЕЗЕ ПОД КОЖАТА НА ШЕФОВЕ НА РАЗНИ КОМИСИИ, ФОНДОВЕ, ПРОГРАМИ, ФОНДАЦИИУ СМУКА ПАРИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА, УРЕЖДАХА МУ С НАШИ ПАРИ ПРЕВОДИ ЗА ИЗДАНИЯ В ЧУЖБИНА, ЛУДА РЕКЛАМА И САМОРЕКЛАМА И ПО ПОЛИТ ПРИЧИНИ ГО ОТЛИЧИХА С ТАЗИ АНТИЕВРОПЕЙСКА НАГРАДА ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ ГОСПОДИНОВ ВСЪЩНОСТ, ПИШЕ И ПРОТИВ РОДНАТА СИ СТРАНА. НО ВРЕМЕТО ЩЕ ГО ОТСЕЕ И ИЗХВЪРЛИ, НЕКА СЕГА ДА СЕ ПОПЪЧИ, нали е елементарен, както и п исането му!

    Коментиран от #17

  • 16 иван петков

    8 0 Отговор
    Георги Господинов ще учи тези студенти как се пишат псевдомодерни тъпотии и как се хитрува с фондации, издателства, проекти, преводи, за реклама и самореклама и за награди. Но няма да ги научи на нищо, защото е един непочтен бездарник. И стига сте писали за него, омръзна на всички! Имаме големи писатели, за тях не се пише и говори, а за Господинов вече е нужен цял вестник и сайт. Срамота!
  • 17 Сандо

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "ЧИТАТЕЛ":

    Това е хубаво,ама колко поети и писатели български изхвърлиха от учебните програми за да ни накарат да четем такива словоблудници?
  • 18 фактите

    4 0 Отговор
    Може и да я изучават зорлем, но нищо няма да научат. Само ще намразят България, предполагам. Защото тази книга е антибългарска.
  • 19 Соваж бейби

    3 0 Отговор
    Това доказва на какво ниво е паднала и пропада американската и култура като цяло не само в училище.Ами да им е честито няма само в България да пълнят главите на ученици и студенти с излишен материал .Кирчо от Канада е живото доказателство че човек не трябва да праща детето си да учи там!
  • 20 Абеееи

    2 0 Отговор
    Абе, що ще мъчат западните студенти с тая помия, не става и да си обърнеш задника с това
  • 21 Гай Турий

    2 0 Отговор
    Изчаках да мине половин месец и времето да си даде оценката на тоя букър. Правилно е било. Видно е и за слепците цялата ционистка уйдурма пробутана през НПО, от поръчката, лансирането, назначеното награждаване по заповед от антибългарското задкулисие и временния "възход" на опитната мишка с господната фамилия. Срам си за Господа бе, нашият пазител. Българската младеж да чете тук-там из форумите и да не вярва на хибридната атака на антибългарите и родоотстъпниците, които от 30 години прокарват плановете си по опростачването на новите поколения и обезбългаряването на нашата Родина, в насаждането им на чужди култури и ментални интереси. Престанете с тоя предател и марионетка на сатаните на земята! Вярвам да не ви влиза в плановете през новата година и дано мирясате вече, ама надали??!! Господ да ни пази от вас. Желая ви всичко най-лошо.