Last news in Fakti

16 Февруари, 2012 13:18 1 427 0

Ремонтират Русенската опера

  • опера-
  • русе-
  • ремонт

Проектът на Министерство на културата "Реконструкция, рехабилитация и оборудване на сградата на Оперно-филхармонично дружество – гр. Русе" е на стойност 853 836 лв. и се осъществява със средства по Оперативна програма Регионално развитие.

Това обяви на пресконференция директорът на операта Найден Тодоров, съобщиха от Оперативна програма "Регионално развитие".

Целта на ремонта е осигуряване на съвременни, отговарящи на европейските стандарти, условия за развиване на културна дейност, които да отговарят на потребностите на русенци.

Основните ремонтни дейности са свързани с привеждането на сградата към мерките за енергийна ефективност, осигуряване на достъп за хора с ограничена подвижност, повишаване на пожарната безопасност. Ще бъдат подменени ВиК инсталацията на сградата, санитарните възли, вентилационната система.

Проектът предвижда още подмяна на столовете и настилката в залите на сградата на ОФД Русе, построена през 1958 г., пребоядисване на стените и таваните, монтаж на окачен таван в гримьорните и административните помещения.

В творческия си път симфоничният оркестър на Русе, създаден през 1919 г., е натрупал богат класически и съвременен репертоар. През изминалите над 50 години оркестърът е работил с най-добрите български и чуждестранни диригенти и солисти, инициатор и домакин е на международния фестивал Мартенски музикални дни и на фестивала Зимни музикални вечери, участвал е в престижни национални и международни фестивали.

От създаването си до днес Русенска опера е свързана трайно с поколения забележителни български артисти, които формират представата за високото артистично ниво на театъра и изграждат неговия международен авторитет: Пенка Маринова, Николай Здравков, Кирил Кръстев, Иван Димов, Снежина Якимова, Мими Николова, Ана Ангелова, Анастас Анастасов, Стефан Димитров, Мария Венцеславова, Пенка Дилова, Стефка Евстатиева, Иван Консулов, Иван Кюркчиев, Емилия Ботева, Галя Горчева, Мариана Цветкова, Орлин Анастасов.

Русенската опера притежава записи в златния фонд на БНР и БНТ. Има множество участия в международните фестивали: Софийски музикални седмици, Варненско лято, Мартенски музикални дни и в Кремс - Австрия.

Гостувала е в Румъния, Гърция, Украйна, Италия, Франция, Испания, Холандия, Белгия, Люксембург, Португалия, Германия.

От 1999 г. Русенска опера и Русенска филхармония се обединяват в Оперно - Филхармонично Дружество - Русе.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА