11 Юли, 2018 01:33 1 917 2

Американска група от Ню Орлиънс пее с притворени очи български народни песни

  • сащ-
  • посолство-
  • блато злато

Под звуците на българския фолклор се извиха и хора - копаница, пайдушко и право хоро

Музикантите от американската група "Блато Злато" от Ню Орлиънс пеят български фолклор с притворени очи. Те са за първи път в България и снощи имаха концерт в резиденцията на американския посланик Ерик Рубин в София.

Вокалистките на групата развълнуваха гостите на приема като изпяха "Излел е Дельо хайдутин" - българската народна песен, която лети в космоса в изпълнение на Валя Балканска. Под звуците на българския фолклор се извиха и хора - копаница, пайдушко и право хоро.

Групата "Блато Злато" се състои от шестима музиканти от блатата на Ню Орлиънс, които изпълняват фолклорна и авторска музика от Балканите и Източна Европа с фокус върху българските народни песни с нови аранжименти. Две от певиците откриват и заобичват българския фолклор в колежа, по-късно към "Блато Злато" се присъединява и българката Бояна Траянова, която свири на тъпан и ги учи на българско произношение.

Бояна е самоук джаз барабанист в Ню Орлиънс, впоследствие сама се научава да свири и на тъпан. Мисията ми е да популяризирам българския фолклор, каза тя за БТА. Открих колко е важно да се свържеш с корените си, особено когато си далече, разказва музикантката, която пише и собствени песни. В тях вплита и носталгията по родината.

На приема в София прозвучаха и народни песни на три гласа като "Пуста младост", "Залюбих си едно либе", "Мятало Ленче ябълка" и авторски парчета. Българите много обичат планината, в българските народни песни се пее най-често за планината, младостта и първата любов, споделят музикантите от "Блато Злато".

Когато се съчетаят вдъхновението от така познатата "блатна" или "суомп" музика на Луизиана и силата и безвремието на българския фолклор, се получава уникално българо-американско творение, посочи посланик Ерик Рубин на концерта.

На американската група "Блато Злато" й предстоят още две участия в България - в с. Масларево и на фестивала "Лятна случка" в Сливен. Скоро музикантите от Ню Орлиънс са били на турне в Ирландия и Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Високи сини планини

    2 2 Отговор
    "Българите много обичат планината." Сеч наред, иначе много я обичаме :)
  • 2 Музикант

    3 0 Отговор
    ...която свири на тъпан !!! Абе напишете си го на етно-български ... КОЯТО БИЕ ТУПАНЯ