Last news in Fakti

3 Март, 2012 13:55 1 295 0

Нордска читалня в Столична библиотека

  • нордска читалня-
  • столична библиотека

Читалня с художествена, научна, учебна и справочна литература на датски, фински, норвежки и шведски езици ще бъде открита на 5 март в Столична библиотека. За първи път в българска обществена библиотека се открива читалня, която ще работи за популяризиране и разпространение на културата и литературата на страните от Скандинавския север в България.

Читалнята е част от Центъра за интеркултурен диалог на библиотеката и е създадена с подкрепата на посолствата на Дания, Финландия, Норвегия и Швеция. Тя е резултат от тяхното разбиране, че публичните библиотеки са най-достъпните културни институции, които подпомагат процеса на образование, разширяват познанията и дават възможност на хората да се развиват духовно и интелектуално.

Началният фонд на читалнята наброява над 500 заглавия от класически и съвременни автори от Скандинавския север, списания, речници, учебници, мултимедия и преводи от скандинавски езици.

Основната част от книгите са от личната библиотека на телевизионната журналистка и критичка Васа Ганчева и са дарени от нейната сестра – специалистката по скандинавски литератури и култура проф. Вера Ганчева.

Част от книгите са предоставени и от „Библиотеката Нордика“ към специалност Скандинавистика в СУ „Св. Климент Охридски“, както и от български издателства и частни дарители.

В читалнята жителите и гостите на София ще имат възможност да заемат книги, да се запознаят отблизо с културата на нордския ареал, да се консултират със специалисти по скандинавски езици и култура.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА