Last news in Fakti

24 Март, 2012 20:11 1 531 0

БНР излъчва радиопиеса по книга на Виктор Пасков

  • виктор пасков-
  • георг хених

На 25 март, Благовещение, когато Ангелът благовестява на Девата радостната вест, че ще роди Божия син, Радиотеатърът на БНР предлага на своите приятели и почитатели един светъл, тъжен и прекрасен спектакъл по повестта на Виктор Пасков „Балада за Георг Хених”.

Авторът й завършва гимназия в София и консерватория в Лайпциг. Свири в джазови формации; работи като композитор, оперен певец и музикален критик в Германия. Редактор и кинодраматург в Студия за игрални филми „Бояна”.

„Балада за Георг Хених” е публикувана във Франция, където по това време живее Виктор Пасков. Тази богата, артистична биография на музиканта и писателя определя донякъде и темите на книгите му. Но най-вече това се отнася за „Балада за Георг Хених”.

Тъжната история за умиращия в забвение и бедност лютиер Георг Хених, останал в чуждата за него България, създавайки единствената по рода си школа за цигулки, но забравен и изоставен, живеещ само със сенките на миналото и с приятелството на едно дете, разтърсва читателя, а, надяваме се, и слушателя с вярната картина на човешкото бездушие, предателство и използвачество.

Режисьорът Георги Темелков, както и актьорите Петър Пейков-старши, Александър Притуп, Вълчо Камарашев, Жени Филипова изграждат вълнуващата история.

Ти, който си на небето, маестро Георг Хених, маестро Виктор Пасков, завършваме с прекрасните ви думи, неповторими и незабравими:
„Свещено, свещено, свещено е изкуството, което бе, което е и което ще бъде! Алилуя!”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА