Last news in Fakti

12 Декември, 2018 23:30 1 339 5

Йотова: Книгата е най-високото препятствие пред невежеството

  • книга-
  • препятствие-
  • зло-
  • невежество-
  • илияна йотова-
  • ндк-
  • фестивал

Изпитваме все по-голяма жажда за досег с книгата, заяви Йотова

Йотова: Книгата е най-високото препятствие пред невежеството - 1
Снимка: БГНЕС

Книгата е най-високото препятствие пред бушуващото зло на невежеството и бездуховността. Тя е врата, която никога няма да се отвори пред тях. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Националния дворец на културата 46-ия Софийски международен панаир на книгата и шестия Софийски международен литературен фестивал.

„Забранявана и отричана в различни времена, книгата днес е по-жива и необходима от всякога. Ние, хората, изпитваме все по-голяма жажда за досег с нея“, отбеляза вицепрезидентът.

Илияна Йотова заяви, че благодарение на писаното слово се раждат личностите, идентичността на народите и обществата. „Писмеността и словото изградиха и опазиха човешките цивилизации“, посочи вицепрезидентът и цитира пророческите и мъдри думи на първоучителя Константин-Кирил Философ от „Проглас към евангелието“: Голи са без книги всички народи.

„Шест дни на шест етажа ще властва Нейно Величество Книгата. Софийският международен панаир на книгата и литературният фестивал имат голямата мисия да сближават хората“, заяви Илияна Йотова. Вицепрезидентът благодари на организаторите на форума, които всяка година превръщат НДК във вълшебен дворец, а посетителите му – в приключенци и пътешественици в други страни с помощта на книгите. Специални благодарности Илияна Йотова изрази към чуждестранните партньори на Софийския международен панаир на книгата. „Езикът на книгите не познава граници“, изтъкна вицепрезидентът.

Тази година акцент на форума е литературата на Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн под мотото „Четири страни – един език“. По-късно вицепрезидентът се включи в откриването на интерактивна инсталация с виртуална реалност на УНИЦЕФ в рамките на кампанията „Заедно срещу насилието в училище“.

Йотова: Книгата е най-високото препятствие пред невежеството
Снимка: БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Муя

    6 1 Отговор
    Нали Илияна не счита, че с присъствието си на книжен форум ще ни заблуди, че тя също не принадлежи на угоеното, безнравствено, безпросветно и безродно съсловие на продажни политици, които отдавна трябваше да са залети с катран и покрити с пера от всички нас....
  • 2 Снайперист

    2 0 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 3 Фюри

    1 1 Отговор
    В сравнение с бидона, илианка е професор.
  • 4 Марони

    1 1 Отговор
    По делата ще ги познаете и така фасадата снобска няма да ви заблуди!
  • 5 Тръмп

    0 1 Отговор
    Йотова е хубаво да прочете ”Вине-ту”-2пъти за да я разбере!!!:):):)