18 Декември, 2018 15:07 3 028 8

Вежди Рашидов: "Сляпото Айше" орева орталъка

  • вежди рашидов-
  • ода жон-
  • сляпото айше-
  • сляпата вайша

Председателят на Комисията по култура с култов коментар в национален ефир

Вежди Рашидов: "Сляпото Айше" орева орталъка - 1
Снимка: БГНЕС

Как така рушим културата? Нека да се знае, че държавата не е хранилка, у нас държавата е една криворазбрана цивилизация. Аз например нямам и един паметник от българската държава, не съм взел и един лев от нея за 40 години, но не съм седнал да се оплаквам.

Това заяви в студиото на БНТ скулпторът и председателят на Комисията по култура Вежди Рашидов.

"Не мога да разбера защо телевизиите постоянно ни пробутват някакви такива новини за някаква си Ода Жон, която живее чуждопоклоннически в чужбина или онзи филм "Сляпото Айше", дето не взе Оскар, ама орева орталъка у нас (става дума за "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев - бел. ред.). Защо не се говори за Владимир Димитров-Майстора? Къде са съвремененните ни български художници, скулптори и творци?'', попита Рашидов.

"Всичко в този живот е политика, включително и изкуството. Ами вземете например творбата "Герника" от Пикасо. Нима тя не лежи на политическа основа? Вижте, животът лежи върху баланса - бяло и черно, красиво и грозно… аз се опитвам да го превърна в по-добрата му част'', посочи още творецът.

"Всеки месец вкарвам по един законопроект за културата, който постоянно ми го бавят. В крайна сметка трябва и други хора да се активизират и да свършат определена работа. Ето, киното вече има 17 милиона, имаме и 6 нови музея, в които се съхраняват епохи, време'', обясни Рашидов.

"Ще ги изненадам с моята чувствителност. За твореца е важно да има какво да каже на хората. С тази изложба искам да им кажа, че ги обичам, тъй като ние сме като естрадните певци - все обичаме. Естествено, че имам притеснение как публиката ще приеме тази изложба. Няма как да не бъда емоционален, аз се занимавам с изкуство все пак'', коментира той предстоящата си изложба.

Относно вероятността БНТ и БНР да се обединят под една "шапка", председателят на комисията по култура в парламента посочи, че това може да се реализира само след широк диспут в Народното събрание.

"Ако хората смятат, че е удачно, ще го направим. Но засега това е просто една концепция'', завърши Вежди Рашидов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 James

    26 5 Отговор
    Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра!

    Коментиран от #4

  • 2 Ти да видиш

    17 3 Отговор
    Бавели му законопроектите за култура. И кой ги бави, не са ли твоите авери от ГРОБ! А и законопроектите ти сигурно са толкова читави, то една култура наложихте начело с най-култивираната тиква
  • 3 аката

    14 5 Отговор
    заключение на един пияндурник посягал на полицай
  • 4 незнайко

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "James":

    Само с това Ваше изречение показвате колко сте културен . Едва ли имате и 1/10 от капацитета на този човек !

    Коментиран от #7

  • 5 веждю

    2 2 Отговор
    пияндурник гаден който се зъбиш на журналист вън от парламента
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гостенинот

    0 0 Отговор
    А наздраве вежди,на коя бутилка си.помниш ли като се търкаля в барчето на сбх.голем смех беше с тебе и едвин сугарев мухахаха