30 Март, 2012 19:02 1 149 0

Музикално дете-чудо с награда за благотворителност

  • дете-чудо-
  • ню йорк-
  • награда-
  • благотворителност
Музикално дете-чудо с награда за благотворителност - 1
Brad Barket/Getty Images

Ню Йорк (АП) – Той е млад талантлив цигулар, който е използвал музикалния си талант, за да събере повече от 5 милиона долара в подкрепа на медицински изследвания в областта на педиатрията в цял свят чрез благотворителни концерти в Карнеги Хол, Линкълн Сентър и други.

Джордън Урбах беше почетен за това свое дело с едно от най-високите отличия за работа в полза на обществото в САЩ – наградата „Джеферсън“.

20-годишният жител на Лонг Айлънд основал „Концерти за здраве“, когато бил едва на 7 години. Оттогава той е събрал 5.1 милиона долара за подкрепа на лечението на деца с неврологични заболявания. Чрез своите благотворителни концерти той е успял да спонсорира 12 животоспасяващи операции, 1,000 кохлеарни импланти, клиники по педиатрия в Африка и Ел Салвадор и музикалната програма „Музика край леглото“ на детската болница „Ч. С. Мот“ към Мичиганския университет.

Той е сред четиримата млади американци (под 25 г.), които са удостоени с наградата „Джеферсън“ за глобална промяна, казва Сам Биърд, който основава наградата, известна още като „Нобелова награда за служба в полза на обществото“ заедно с Жаклин Кенеди – Онасис и американския сенатор Робърт Тафт Мл. през 1972г.

„Той е само на 20г., а на практика е успял да промени начина, по който болниците привличат пари.“, казва Биърд, добавяйки, че никога не е виждал толкова млад човек да събере толкова много пари.

Получаването на наградата „Джеферсън“ е „огромна чест“, споделя Урбах в телефонно интервю ден преди церемонията по награждаването. „Това е отличие, което младите хора обикновено не очакват да получат и „когато това се случи, това е вот на доверие, който ни окуражава да продължаваме с нашите усилия.“

Урбах, който е студент по музикална композиция в Йейл, проявил своя талант за музика и наука на много ранна възраст. Той започнал да свири на цигулка на две години и половина. Когато бил в първи клас, написал писмо до Д-р Фред Епстайн, покойният виден детски неврохирург, който работил в болницата „Бет Израел“ в Манхатън, молейки го за интервю във връзка с училищен проект относно неврохирургията. Докторът го поканил в болницата и му показал интензивното отделение.

„Това коренно промени моята представа за света,“ казва Урбах. „Изпълни ме с желание да дам на тези пациенти нещо, което да ги пренесе отвъд болничните стени.“

Докторът предложил на младия музикант да доведе някои от своите приятели и да изсвирят нещо пред пациентите. Той направил точно това, като първо свирил в залата за игра, а след това обикалял от стая в стая, като свирел до леглата на болните.

Според Урбах идеята за „Концертите за здраве“ се родила две години по-късно, когато той срещнал 13-годишен пациент, който свирел на пиано, но не можел да се упражнява, тъй като в отделението нямало пиано.

„Поставих си за цел да купя пиано за десетия етаж“, казва той. „Изнесох концерт в училище, с който събрахме достатъчно пари, за да купим пианото и допълнителни няколко хиляди долара, с които основахме фонд за лечението на деца с неравностойно положение от цял свят в болницата „Бет Израел“.“

В болницата „Ч. С. Мот“ в Мичиган концертите на Урбах за помогнали да се наберат средства за създаването на програмата „Музика край леглото“, която включва изпълнения на музика на живо в отделенията за новородени.

Преди три години Урбах основал друга организация, „Международната коалиция на студентите-дарители“, която цели набирането на средства за проекти, свързани със здравеопазване, образование и социални въпроси чрез различни кампусни събития.

Източник: Yahoo News


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА