1 Февруари, 2019 13:24 48 356 5

Внукът на Петър Слабаков пред инфаркт заради Стоянка Мутафова

  • петър слабаков-
  • внук-
  • стоянка мутафова-
  • георги султанов-
  • оперен певец-
  • ария

Георги Султанов едва изпял арията, която трябвало да изпълни за великата актриса

Внукът на Петър Слабаков пред инфаркт заради Стоянка Мутафова - 1
Снимка: БГНЕС

Неотдавна по време на гостуването на Стоянка Мутафова в „Шоуто на Слави“ екипът успя да я изненада по необичаен начин. Любимата ѝ ария на Калаф от операта „Турандот“ „Nessum dorma“ бе изпълнена не от кой да е, а от Георги Султанов, внукът на нейния колега и, както тя после подчерта, добър приятел — Петър Слабаков.

Госпожа "Стихийно бедствие" бе очарована от неговото изпълнение. Много хубаво пееш, каза му. После го попита по каква линия е внук на големия Слабаков. Какво обаче остана невидяно?

Таблоидът "Шоу" публикува интервю с младата звезда на българската опера - Георги Султанов.

Внукът на Петър Слабаков пред инфаркт заради Стоянка Мутафова

Ето какво сподели той за срещата с актрисата:

- Г-н Султанов, как стана така, че точно вие да поздравите Стоянка Мутафова с любимата ѝ ария?
- По време на активни репетиции на „Дон Паскуале“ от Доницети в Националната Опера, ми се обади моя приятел и колега доц. Николай Моцов. Попита ме, дали бих желал да направя изненада на Стоянка Мутафова в „Шоуто на Слави“. Замислих се, защото датата на предаването съвпадаше със заминаването ми на гастрол в Белгия. Малко след това ми се обади Евгени Димитров — Маестрото, който ме увери, че ще направят всичко възможно да осъществя участието си в предаването и да ме закарат навреме за полета.

- Те знаеха ли, че сте внук на Петър Слабаков?
- На другия ден направихме предварителен разговор, в който с изненада установих, че не знаят за връзката ми с Петър Слабаков. А през цялото време си мислих, че ме канят точно заради това. Всъщност изненадата беше взаимна. Хората търсели оперен певец, който да изпее арията на Калаф от „Турандот“, която е сред любимите на Г-жа Мутафова.

- Видяхте би предварително Стоянка?
- На другия ден, два часа преди предаването, направихме репетиция и се подготвих за снимки. Минути преди началото Маестрото ми звънна и каза, че има изненадващ проблем с рояла и ще ми акомпанира с електронен инструмент. Няма да крия, че това ме смути, още повече, че нямам много опит за пеене с микрофон, но както се казва, проблемите спомагат за концентрацията и мотивират. И така, чувствах се готов, знаех, че работя с невероятни музиканти и професионалисти, знаех, че гостът е фен на оперното изкуство и че ще оцени изненадата. Но се оказах напълно беззащитен от това, което връхлетя мен…

- Какво имате предвид?
- След презентацията на Слави Трифонов за моето участие, г-жа Мутафова ме покани на дивана до нея, за да си изясни връзката ми с Петър Слабаков. И ето… едно здрависване, един поглед от тази икона на българския театър, успя да ме накара да се превърна в малко момче, загубило ума и дума. Израснал съм сред големи имена на българското изкуство. Баща ми Николай Султанов е един от големите диригенти на България. И не само роднини ... Въпреки това ми стана приятно, че не съм претъпил респекта, уважението и почитта към доайените. Към истинските се оказах напълно беззащитен. Чувството е...

- Какво?
- Неописуемо, това е. И така, с пулс 150 се отправих към микрофона и честно да ви кажа, не помня много. В тези две минути бяхме само Стоянка Мутафова и аз, малкото момче, на което тя се усмихва и сякаш ми помага да не си забравя думите. Усетих чиста радост, която без усилия връщах на моя ценен слушател. След финала имах сили само да благодаря за вниманието и що-годе в права линия да изляза от студиото. Усещах, че вълнението се измъква от контрола ми. Качих се в гримьорната пих вода, поседнах, поех си дъх и затворих очи… а там — тя… чак тогава се уверих, че това наистина ми се е случило. Бях вдъхновен и зареден с толкова положителна енергия. Минути по-късно вече бях на път за аерогарата. Чувствах се спокоен за това, което ми предстои и бях щастлив, че за всички нас има шанс да направим нещо за израстването на културата ни, стига да поискаме да следваме пътя на Истински Великите наши Творци. Благодаря на Ники Моцов, Евгени Димитров, на Слави Трифонов, Ванката и целия уникален екип на Шоуто!

- Какво си спомняте от срещите с вашия дядо?
- Петър Слабаков е баща на майка ми Боряна от брака му с баба ми Стефания, която е литератор. Те има и син, вуйчо ми Красимир, който е художник. От втория му брак е Андрей. Имам и сестра Красимира, която е виртуозен цигулар. А с дядо ми, особено като пораснах, обсъждахме основно теми от културния живот и политиката. Беше откровен и изискваше същото от събеседниците си. Много ярка личност, с това ще запомня Петър Слабаков.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 93 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    16 8 Отговор
    Урочасала го е.
  • 2 случаен

    84 19 Отговор
    Интересно! Слабаков беше един често просълзяващ се актьор с вид на индианец, ролите му бяха предимно прочувствени, сълзливи. Може би бъркам, не съм сигурен. Като единствен негов наследник е известен Андрей Слабаков, човек с приятна външност, но с лошо възпитание и скандалджийски характер, който яростно защитава някакво свое право да опушва хората около себе си, ту защитава даден политик, ту е против него, и е съпруг на актриса с доста приятна външност, която обаче не се е реализирала особено, както и той. Никога не е ставало въпрос за първия брак на актьора, нито за както виждам децата и внуците му.
  • 3 Боби и

    76 6 Отговор
    за мен е приятна изненада това момче...значи Слабака все пак има с какво да се гордее.
  • 4 ОтАз

    12 0 Отговор
    Слабаков е от моя роден град Лясковец.Гордея се с това.Добьр артист беше светла му памет.
  • 5 Спомен

    8 0 Отговор
    Баба му Стефания ми преподаваше по български език и литература в училище "Христо Ботев" Камено Бургаско.