24 Април, 2012 10:54 1 126 0

„Зеленодиво“ в Дните на тарпана

  • "зеленодиво"-
  • дните на тарпана

За първи път части от спектакъла „Зеленодиво“ на Театъра на Софийския университет “Алма Алтер” ще бъдат играни на сцена на открито – на 29 април в третия, последен ден от Дните на тарпана в района на изоставеното село Сбор, Крумовградско, съобщиха от СУ "Климент Охридски". Импровизираната сцена ще е само на метри от мястото, където от септември 2011 година живеят докарани от Холандия нови тарпани – възстановка на изчезналите диви коне тарпани, живели преди хилядолетия в Европа.

„Зеленодиво“ е пиеса на пловдивския писател Димитър Атанасов по неговия роман „Тарпани“. Романът представя вечния стремеж към свобода чрез съдбата на табун подивели коне, избрали смъртта пред робството при хората.

Авторът на романа Димитър Атанасов и екипът на спектакъла ще имат възможност да видят за първи път на живо тарпани. За екипа на българско-холандския проект „Новото тракийско злато“, чрез който конете бяха заселени в Крумовградско, за местните хора и туристите в района ще бъде интересно да видят спектакъла за тарпаните на открито. Публиката ще има възможност за дискусия с автора Димитър Атанасов, режисьора Николай Георгиев и част от изпълнителите. Спектакълът на открито и дискусията се вписват в основния принцип на Театър-лаборатория “Алма Алтер” - интерактивността: публиката става основен участник във всички представления.

„Тарпани“ е написан през 1990 и вече има две издания. През септември 2010 романът излиза на немски език в берлинското издателство „Dittrich”, вече е преведен на китайски и турски. „Тарпани“ има множество отличия: награда от националния конкурс за роман на издателство “Хр. Г. Данов” /1990/, наградата “Пловдив” /1993/ и националната награда “Светлоструй” /1993/. Интригуваща творба. Авторът е майстор на фабулирането. Той просто е успял, пише Николай Хайтов. Пиесата “Зеленодиво” е отличена с две национални награди за драматургия -"Иван Радоев" в Плевен и голямата награда "Нова българска драма" в Шумен.

Първата постановка на „Зеленодиво“ е през 2000 година в Театър „Алма Алтер“, режисьор е Николай Георгиев. Спектакълът е игран близо десет години и издържа 206 представления. Седемнадесет от тях са на английски език, представени на престижни международни фестивали в Кайро, Дижон, Франкфурт, Щутгард, Прага, Букурещ, Загреб, Дубровник и др.

За този спектакъл известаната египетска критичка Раня Адел в списание „Експеримет“ 10/3 написа: „Кой се е замислял за свободата като физическа необходимост, а не само като интелектуална такава? Българската трупа го прави в своето “Зеленодиво” актьорите се питат: има ли в човешкото тяло звук, който да изразява неговите трепети, усещания, импулси... Има ли цвят? Аромат? Изражение? Изказ? Именно третирането на физическата свобода е новото. Спектакълът е изграден чрез езика на тялото, езика на жестовете и движенията – бързи, резки, непредвидими, но винаги динамични и ритмични. Тялото отключва животинското. Освободеното тяло се превръща в красота, възторг, полет... но същевременно и страх.“

Втората постановка е от март тази година отново на режисьора Николай Георгиев и отново в Театър “Алма Алтер”, но с нови актьори. На 01.06.2012 г. спектакълът ще гостува и в Пловдив в рамките на фестивала „Black Box”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА