13 Май, 2019 19:11 3 750 3

Почина още една холивудска икона (ВИДЕО)

  • дорис дей-
  • холивуд

Легендарната певица и актриса Дорис Дей се спомина на 97 години

Почина още една холивудска икона (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Легендарната певица и актриса Дорис Дей, чиито роли в холивудски драми, комедии и мюзикъли от 50-те и 60-те години на ХХ век са сред най-популярните от периода, почина на 97 години, предаде Асошиейтед прес.

Актрисата се е споминала в дома си в Кармел Вали, Калифорния, заобиколена от приятели.
"За възрастта си Дей беше в прекрасно физическо здраве, докато не разви пневмония, която стана причина за смъртта ѝ," се казва в съобщение на основаната от нея фондация за защита на животните, носеща нейното име.

Зрителите ще запомнят Дей с нейния контраалт, с ослепителната ѝ красота и сияйна усмивка. В холивудската класика фигурират филми с нейно участие като "Интимен разговор" (1959) и "Магията на лукса" (1962), както и песента ѝ "Whatever Will Be, Will Be (Que Sera, Sera)" от филма на Алфред Хичкок "Човекът, който знаеше твърде много" (1956).

В книгата си "Дорис Дей: нейната история," издадена през 1976 година, актрисата разказва за собствените си финансови трудности и три провалени брака, контрастиращи с успешната ѝ кариера.
Въпреки че никога не е получавала "Оскар", през 2004 година американският президент Джордж Буш ѝ връчи "Медал на свободата," казвайки, че "денят, в който Дорис Мариан фон Капелхоф от град Евънстън, Охайо, реши да се впусне в шоубизнеса, е бил един добър ден за Америка."

Дей се оттегля от развлекателната индустрия през 80-те години на ХХ век. През последните години тя посвещаваше голяма част от времето си на защитата на животните. Но намираше достатъчно време и за музиката и през 2011 година издаде албум със свои неиздавани песни. "My Heart" влиза в топ 10 във Великобритания. През същата година е удостоена и с награда за цялостно творчество от Асоциацията на филмовите критици в Лос Анджелис.

Дей израства в семейство на учител по музика и домакиня. Мечтае да стане балерина, но на 12 години счупва крак и получава увреждане. Докато чака да зарасне кракът ѝ, тя слуша по радиото и пее заедно с Ела Фицджералд. По-късно Дей започва да пее в Синсинати, а после и в Ню Йорк.

На 17 сключва брак с музиканта Ал Джордан, който ѝ нанася побой, докато е бременна в осмия месец, което поставя край на брака ѝ. В началото на 1942 година ражда сина си Тери. Вторият ѝ брак също е краткотраен. А третият ѝ съпруг пропилява парите ѝ, но тя завежда дело срещу семейния адвокат и си връща милионите. През 1976 година сключва брак с бизнесмена Бари Комдън и посвещава времето си на своята фондация за защита на животните.

Едва 20-годишна участва в първия си мюзикъл "Сантиментално пътешествие" , а през 1947 година започва холивудската ѝ кариера. Партнирала е на Кларк Гейбъл, Роналд Рейгън и Джинджър Роджърс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозефино

    7 1 Отговор
    Тъжно!
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор
    ЖИВОТЬТ Е МИГ ОТ ВЕЧНОСТА

    Коментиран от #3

  • 3 Дон Тони

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ЖИВОТЪТ Е ТОВА КОЕТО ПРАВИМ "СЪС" НЕГО, УВИ ГАНЯ НЕ ПРАВИ НИЩО ИНТЕРЕСНО ИЛИ СЕ ТРОВИ, И ТОЗИ "КРЕЩЯЩ" ПРИМЕР СЕ ПОПИВА ОТ ПОДРАСТВАЩИТЕ, ПРЕД УЧИЛИЩАТА 90% ОТ ТИНЕЙДЖЪРИТЕ ПУШАТ, КОЕТО ЗНАЧИ ЧЕ НЕ ПРАВЯТ И НЯМА ДА ПРАВЯТ НИЩО ИНТЕРЕСНО = ЩЕ СЕ ТРОВЯТ ЦЕЛИЯТ СИ ЖИВОТ