Last news in Fakti

7 Май, 2012 11:31 1 615 0

"Тъмното място" излиза на български

  • "тъмното място"-
  • на български-
  • сам милър

Ако Чандлър беше написал „Мълчанието на агнетата”, резултатът щеше да бъде „Тъмното място” – първият роман на ирландската звезда в криминалния жанр Сам Милър, който ще се появи на български на 14 май тази година, съобщиха от ИК Персей. Романът е 256 страници и е на цена 9,98 лева.

Карл Кейн, най-добрият частен детектив в Белфаст, няма представа с какво се захваща, когато приема да работи по случай с безследно изчезнало 16-годишно момиче. Той попада по следите на садистичен сериен убиец, който отвлича, измъчва и убива по особено жесток начин. Скоро Карл разбира, че полицията ще направи всичко възможно, за да не открие убиеца. Той трябва да разчита единствено на собствените си способности, за да спре това чудовище в човешки облик.

Безнадеждно мрачен и безкрайно напрегнат, този роман е пропит от чувство за черен хумор – така, както ако Чандлър беше написал „Мълчанието на агнетата”.
Криминална проза от най-висока класа: с оригинално въображение, с ярки, незабравими персонажи, вълнуващ и скорострелен сюжет и безмилостна развръзка, която ще ви остави без дъх.

Сам Милър е един от най-добрите ирландски писатели в криминалния жанр и носител на много награди, сред които: Награда Ейслинг; Награда Мартин Хийли; Награда Брайън Мур; Награда на Корк личеръри ревю (Би Би Си).
Филмовите права за мемоарите му „На ръба на пропастта” са купени за екранизиране от „Уорнър Брадърс”.
Милър е автор, за който бихте съжалявали, че не сте го прочели. Само с отварянето на първата й страница, книгата му „Тъмното място” ще ви грабне. Любопитно е как в толкова стегнат обем - 256 страници, Милър събира напрегнато действие, за което на други криминални писатели им е необходим двойно по-голям обем. Няма нито една излишна дума, нито пък намек за празнина в сюжета. Милър ще ви накара да затаите дъх, приковани от историята, особено във финала, когато всичко е заложено на карта.
Но наред с това писателят показва героя си Карл Кейн като пълнокръвен персонаж: човек, който трябва да се справя с непримирима дъщеря, която желае той да се върне обратно при майка й; с бивша съпруга, който в еднаква степен го мрази и обича; с бурна нова връзка…

Карл Кейн, най-добрият частен детектив в Белфаст, е нает от седемнадесетгодишната Джералдин Ферис да открие по-малката й сестра Мартина. Полицията не иска да се занимава със случая, защото Мартина вече няколко пъти е бягала.
Докато Карл Кейн търси дири на момичето, са открити няколко трупа на млади жени – извън града, както и в самия център. Някои вътрешни органи липсват, били са извадени хирургически.
Следите водят към Робърт Хана, уважаван бизнесмен и спонсор на властта и полицията.
Карл Кейн се обажда анонимно в полицията, но там не предприемат нищо. Информаторът му е убит, а самият Кейн е заплашен по телефона от непознат мъж. В тъмното е жестоко пребит от непознат, а в болницата при него идва мъж, който му предлага огромна сума от анонимен клиент. От Кейн се иска просто да замине на почивка. Но той отказва.
Ченгето се оказва натопено в убийството на водачката на бездомници Кати, която успява да го надруса до безпаметство. Открит е и трупът на Мартина.
Когато Карл получава директни заплахи по телефона от Робърт Хана, картите вече са свалени. Но не е подготвен за следващия удар на садистичния убиец – той отвлича дъщеря му. В бясна надпревара с времето бащата трябва да спаси дъщеря си.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА