19 Юни, 2019 12:28 1 234 1

Виртуози свирят на "Страдивариус" в Античния театър в Пловдив

  • страдивариус-
  • цигулки-
  • античен театър-
  • страдивариус oркестър

Дванадесет цигулки на най-почитания майстор за всички времена ще зазвучат под тепетата от 21.00 часа на 25 юни

Виртуози свирят на "Страдивариус" в Античния театър в Пловдив - 1

Дванадесет безценни инструмента от епохата на Страдивариус ще свирят едновременно на Античния театър в Пловдив на 25 юни от 21.00 часа. Музикантите от Камерата Страдивариус Oркестър (Холандия) се завръщат в OPERA OPEN с нова програма след след атрактивното им участие през 2017 година. В центъра на изпълнението им е виртуозът Разван Стойка. Изтъкнатите музиканти ще бъдат дирижирани от Константин Дорбойков, а сопраните Вера Гиргинова, Евгения Ралчева и Марияна Панова ще допълнят уникалния звук на едни от най-качествените струнни инструменти в света. В програмата на концерта са включени произведения от Паганини, Вивалди, Хендел, Пиацола, Бетовен и др.

Виртуози свирят на "Страдивариус" в Античния театър в Пловдив

Музикалното събитие е сериозно изпитание за охраняващите екипи и застрахователните компании на инструментите, чиято стойност в милиони евро се пази в тайна. Самият Разван Стойка свири на цигулка Страдивариус от 1729 година.

Виртуози свирят на "Страдивариус" в Античния театър в Пловдив

Страдивариус е може би най-почитаният майстор на цигулки за всички времена. Собственоръчно е изработил 1100 цигулки, виоли, виолончели и китари. Около 650 от тях са цигулки, като 450 са оцелели до наши дни. Роден е в Кремона /Италия/ през 1644 г., но датата на рождението му не е известна. Майсторството да прави инструменти усвоява в работилницата на Николо Амати. През 1666 г. Антонио вече е научил достатъчно, за да сложи своето име на цигулката Страдивариус с латинска форма. През 1680 г. Антонио /Антониус/Страдивариус отваря собствена работилница в Пиаза сент Доменико, където живее и работи до края на дните си. Умира на 18 декември 1737-а, когато е на 93 години. Погребан е в базиликата Сан Доменико. Смята се, че не е предал уникалния си опит на никого, включително на двамата си синове, които са били негови ученици.

Веселин ПЕНКОВ

Билети за концерта „Звукът на Страдивариус” се продават на касата на операта в Дом на културата, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg.

OPERA OPEN е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 история

    1 0 Отговор
    Г-жо Атанасова , той е работил в една работилница със синовете си дълго време така , че не ми се вярва да не са научили нещо .