17 Май, 2012 15:11 1 735 0

Нов трилър в традицията на Дан Браун

  • "невидимото братство"-
  • курт ауст

Реален факт, а не художествена измислица, е, че вече е открит мистериозният код, използван от Нютон, за да скрие откритията си в областта на непозволените науки.

"Невидимото братство" на Курт Ауст излиза на пазара. Романът е издаден от ИК Персей.

Бил ли е Нютон член на тайно общество? Ще умреш ли, ако разкриеш тази тайна?
Показно самоубийство в центъра на Париж. Скоро след това близките на мъртвата, застреляла се пред очите на десетки шокирани свидетели, започват да получават кодирани съобщения и безценни пратки от нея.
Един брилянтен математик трябва да разчете шифрованите послания, получени от жената, която не е преставал да обича. За да разбере причината, накарала я да пожертва живота си.
Защо триста години след смъртта на Исак Нютон неговите окултни и алхимични тайни са толкова ценни и опасни?

Исак Нютон не е само най-гениалният учен, но и най-гениалният алхимик и окултист. Мистерията около скритата страна на великия Нютон разкрива Курт Ауст в тази книга. Опирайки се на реални факти, потулени и кодирани от самия учен в продължение на векове, Ауст заплита експлозивен сюжет. Реален факт, а не художествена измислица, е, че вече е открит мистериозният код, използван от Нютон, за да скрие откритията си в областта на непозволените науки.

Отзиви за "Невидимото братство":

Напрегнат конспиративен трилър за математика и исторически тайни... Курт Ауст неусетно изгражда история, която става все по-зловеща.
(Dagbladet)

Математик с проблеми, едно необяснимо самоубийство. Тайни общества и количествата на простите числа... Новият ви любим герой ще се казва професор Евен Вик.
(Dagens Næringsliv)

Майсторски доброто писане прави този роман с тайни и загадки изключително интересен... Интелигентно и свежо четиво за любителите на мистерии...
(VG)

О, да, за криминална мистерия "Невидимото братство" има всичко необходимо, но и много повече от това... Да се надяваме, че това няма да е единственият роман с Евен Вик, симпатичният едновременно мъдър и агресивен негодник, който може да удря, както и да завладее прекрасна жена.
(Politiken)

Освен със сензационни разкрития за Нютон книгата очарова със запаления по цифрите математик с остър ум, който влиза под кожата на читателя. Евен постепенно открадва блясъка на Нютон. Книгата се променя в една вълнуваща човешка история за намирането на кураж да живееш.
(Berlingske Tidene)

"Невидимото братство" е преди всичко вълнуващ роман, който е трудно да оставиш. Езикът върви гладко и повествованието се движи бързо през времето и пространството. В един момент се намираш в Париж, в следващия се озоваваш в Англия през 17 век. Курт Ауст разгръща своята история много добре, така че ако се интересувате от конспиративни трилъри, тази книга трябва да бъде следващата във вашия списък.
(Bogrummet)

Кой е Исак Нютон:
физик и математик, но и алхимик и окултист

Исак Нютон (1643-1727) е английски физик, математик, астроном, философ, алхимик и богослов, смятан от мнозина за най-великия и най-влиятелен учен живял някога. Още като ученик проявява необикновени способности, най-вече в конструирането на различни механизми.
Нютон открива закона за гравитацията, за всемирното привличане и чрез предложените закони за движение поставя основите на класическата механика. Пръв показва, че движението на небесните тела и на предметите на Земята се подчинява на общи закони. Има открития в областта на светлината, скоростта на звука, охлаждането, произхода на звездите, хронологията на Библията, природата на Светата Троица. Конструира първия действащ телескоп. Поставя началото на математическия анализ, който е в основата на развитието на науката до наши дни.
През 1687 г. издава най-известния си труд „Philosophiae Naturalis Principia Mathematica“, в който обобщава законите за движение, които стават основа на класическата механика: 1) че телата остават в покой или запазват праволинейното си движение с постоянна скорост, ако върху тях не въздейства външна сила; 1) че сила, приложена върху тяло, е равна на степента на изменение във времето на неговия импулс; 3) че на всяко въздействие съответства равно по сила и противоположно по посока противодействие.
С издаването на „Principia“ Нютон получава международно признание, като си създава кръг от почитатели. Сред тях е швейцарският математик Никола Фасио дьо Дюилие, с когото поддържа оживена връзка до 1693 г. Краят на приятелството им довежда Нютон до нервен срив.
През 1703 г. е избран за председател на Британското кралско научно дружество и за член-кореспондент на Френската академия на науките.
Назначен е за управител, а после за магистър на Кралския монетен двор. Участва в голямата подмяна на монетите в обращение в страната и установява, че 20% от тях са фалшифицирани, което се третира като държавна измяна и се наказва със смърт. Развива активна дейност по преследване на фалшификаторите, като благодарение на усилията му много от тях са осъдени. Той лично събира доказателства, като преоблечен обикаля кръчмите. Кралят му предоставя права на обвинител и той води няколкостотин разпита на свидетели, информатори и заподозрени. Сред най-големите му успехи е осъждането на смърт за фалшификация на Уилям Чалонър, известен гражданин, който преди това го обвинява в съучастие с фалшификаторите. Под негово ръководство става преминаването на британския паунд към златен стандарт (1717 г.), което оказва влияние върху икономиката на Великобритания. За заслугите си като магистър на Монетния двор е удостоен с благородническа титла от кралица Анна.
Нютон е силно религиозен, придържа се към неортодоксални християнски възгледи и пише текстове в областта на библейската херменевтика и окултизма. По времето на Нютон е прието преподавателите в Кеймбриджкия и Оксфордския университет да имат духовен сан в Англиканската църква, нещо, което той се опитва да избегне, заради своите неортодоксални религиозни възгледи. Отказва да стане свещеник и да получи последно причастие и отхвърля догмата за Светата Троица.
В резултат на проучванията на библейски текстове той определя една от широко приетите дати на разпъването на Иисус Христос - 3 април 33. Изтъква, че в книгата „Даниил“ се намира ключът за всички други пророчества и че „отхвърлянето на неговите пророчества би означавало отхвърляне на християнската религия“. Оспорва съществуването на Светата Троица, смятайки, че тя е въведена през 4 век чрез фалшификация на библейски текстове. Предполага, че съществува световен етер, който да предава взаимодействията между частиците. По-късно заменя етера от своята теория с окултни сили, основавайки се на херметичните идеи за привличане и отблъскване между частиците.
Умира в Лондон през 1727 г. и е погребан в Уестминстърското абатство. След смъртта му се установява, че в тялото му има значителни количества живак. Това вероятно се дължи на неговите занимания с алхимия и може би обяснява ексцентричностите в края на живота му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА