22 Май, 2012 17:31 1 633 0

Трусовете повредиха римски паметник

  • земетресение-
  • трусове-
  • римски паметник-
  • боянска църква

Стенописите в Боянската църква невредими. Църквата „Свети Иван Рилски” в Перник е със сериозни конструктивни проблеми

   Министърът на културата Вежди Рашидов направи спешен оглед днес в Националния исторически музей и в Боянската църква. В огледа в НИМ взе участие и директорът на музея проф. Божидар Димитров. Той разказа на министър Рашидов, че в резултат от земетресението от тази нощ на отделни места в НИМ е имало разместени експонати, а в някогашната Пленарна зала се е изронила част от мазилката на тавана. Има и леко засегнат римски паметник, който ще бъде спешно реставриран. Екипът на проф. Димитров докладва на министър Рашидов, че са взети мерки за почистване и възстановяване нормалната дейност на НИМ.

 При посещението си в Боянската църква министър Рашидов и придружаващите го експерти от Министерство на културата видяха разместени керемиди, а уредничките показаха мястото вътре в църквата, където е имало и паднала част от хоросана. За щастие уникалните стенописи от XI-XII в. на този културен паметник в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО не са пострадали при земетресението. Министър Рашидов бе уверен, че последствията от труса са лесно отстраними. Той възложи на комисия, в която участват и инспектори от ГД „Инспекторат за опазване на недвижимото културно наследство”, да бъдат изготвени подробни доклади с констатации и предписания, след което ще бъдат предприети действия по реставриране. Въпреки разразилата се буря пред Боянската църква чакаше автобус с посетители.
   Със заповед на Рашидов заместник-министрите на културата арх. Георги Стоев и Митко Тодоров участват в огледа в Перник и в София, а Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” при Министерството на културата прави спешен оглед на всички останали поражения върху културни ценности след земетресението днес.
   Проверки са извършени и във всички училища по изкуствата и по културата. Към момента са установени леки пукнатини в една стена във фоайето на Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура в Горна Баня, за която министър Рашидов разпореди в максимално кратки срокове да бъде укрепена.

   Зам.-министър арх. Георги Стоев направи днес оглед на сградата на регионалния исторически музей в Перник, която е паметник на културата, църквата „Свети Иван Рилски” в Перник и църквата „Св. Петър и Павел” в село Мещица. В храма в Мещица от земетресението са изпопадали стенописите и част от иконите от иконостаса.
   Пернишката църква „Свети Иван Рилски” е със сериозни конструктивни проблеми, възникнали след земетресението, констатира арх. Стоев. В сградата на музея в Перник са нанесени щети на част от експозицията, има счупени експонати в някои от витрините, по стените има големи пукнатини и паднала облицовка и мазилка.
   Арх. Стоев е поискал от областната управа и от музея в Перник информация за други пострадали паметници на културата на територията на област Перник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА