ФАКТИ.БГ

23 юли 1942 г. Разстрелът на Вапцаров

Повдигнати са им обвинения по реда на ЗЗД – за сътрудничество и помагателство на терористична група финансирана от чужда държава във време на война

Публикувана: 23 Юли, 2019 07:29
32 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3044
23 юли 1942 г. Разстрелът на Вапцаров
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.

В 11,45 часа преди 75 години състав на Софийския военен съд осъжда на смърт шестима души – за подривна дейност, в разгара на Втората световна война. Един от обречените на разстрел е Никола Вапцаров – тогава на 32 години, издал една-единствена книга със стиховете си, „Моторни песни“ (1940). Присъдата е изпълнена още същия ден, малко след 21 ч., на Гарнизонното стрелбище в София. Но преди това, когато Вапцаров знае, че му остават още само няколко часа живот, пише на стената на килията си едно от най-въздействащите стихотворения в българската литература.

Борбата е безмилостно жестока.

Борбата както казват, е епична.

Аз паднах. Друг ще ме смени и…

толкоз.

Какво тук значи някаква си личност?!

Разстрел, и след разстрела – червеи.

Това е толкоз просто и логично.

Но в бурята ще бъдем пак със тебе,

народе мой, защото те обичахме!

Никола Вапцаров е роден на 7 декември (24 ноември стар стил) 1909 г. в град Банско, тогава

все още в Османската империя. Баща му е войводата на ВМРО Йонко Вапцаров, а майка му е Елена Везюва със съдействието на американската мисионерка мис Стоун завършва американския колеж в Самоков и по-късно става протестантска мисионерка и учителка, припомня в блога си Дани Иванов.

Като юноша той попада под силното влияние на руснака д-р Борис Майлер, който живее от 1919 г. в къщата на Йонко Вапцаров като белогвардейски емигрант, оказал се (според по-късни улики) болшевишки агент на НКВД. След провала на Септемврийското въстание през 1923 г. той бяга обратно в СССР. Предполага се, че е внедрен да реализира проекта за създаване на ляво крило на ВМРО, т.н. ВМРО (обединена). Неговият образ и влияние върху възпитанието на юношата Никола в духа на комунистическата вяра се изтъква във всички мемоари на Вапцаровата фамилия, издадени след 9 септември 1944 г.

От друга страна, къщата в Банско е посещавана от царствени особи като цар Фердинанд, Вилхелм II, Цар Борис III и видни интелектуалци като поетите Пейо Яворов и Елисавета Багряна, художниците Константин Щъркелов, Иван Пенков и др. От своя страна фамилията Вапцарови през 20-те и 30-те години на миналия век има достъп в двореца, запазени са групови снимки на юношата с цар Борис ІІІ. Никола учи в гимназията в Разлог (1924 – 1926), след това в Морското машинно училище във Варна (1926 – 1932), по-късно наречено на негово име.

Той е на учебна практика първоначално на кораба „Дръзки“, а през април и май 1932 г. с кораба „Бургас“ посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид и Хайфа. При завършването на училището е произведен в ранг – офицерски кандидат и получава диплом за машинен техник.

След дипломирането си

Вапцаров постъпва на работа във фабриката на „Българска горска индустрия“ АД

в село Кочериново – като огняр и после механик. Избран е за председател на професионалното дружество, защитаващо правата на работниците. Едновременно с това организира, пише и играе роли в любителски театър.

Сключва брак с Бойка Вапцарова и им се ражда син, Йонко, но скоро детето се разболява и умира. Уволнен е от фабриката през 1936 г. след авария. Премества се в София, където дълго време не успява да си намери работа, но Бойка започва да работи като чиновничка в една банка. В периода 1936 – 1938 Вапцаров работи за кратко като техник във фабриката на братя Бугарчеви, а след това като огняр в Български държавни железници и в Софийски общински екарисаж.

През септември 1940 Вапцаров напуска екарисажа и след краткотрайна работа (около месец) в една изпитателна станция я напуска и остава безработен.

Вапцаров, който е с леви убеждения в началото на Втората световна война се занимава с просъветска дейност.

През ноември 1940 по време на Соболевата акция,

той заминава за Банско, където става организатор на събирането на подписи в подкрепа на съюзен договор със СССР. На 12 декември в дома на Вапцарови в град Банско е направен обиск и поетът е арестуван, след като у него са намерени компрометиращи материали.

През втората половина на декември той е освободен под гаранция до разглеждане на преписката от прокурора. В първите дни на месец юни 1941 г. Вапцаров е арестуван отново и от София е откаран и затворен в Разложкото полицейско управление във връзка с образуваното там наказателно дело по участието му в Соболевата акция. Оттам той е интерниран за три месеца в Годеч до произнасянето на съда.

При организирания процес по реда на Закона за защита на държавата

го намират за невинен и той е оправдан.

Междувременно СССР е нападнат през юни от Германия и след завръщането му в София (септември 1941 г.) Вапцаров търси контакти за участие в съпротивата. Така се свързва с Цвятко Радойнов, който е влязъл нелегално в страната, начело на група съветски диверсанти през лятото на 1941 г. Радойнов става ръководител на „минноподривната комисия“ към ЦК на БРП(к), чиято задача е да организира извършването на саботажна дейност срещу държавните институции в България и немските войски, разположени в Царството. В резултат Никола Вапцаров е назначен за касиер на „минноподривната комисия“.

За дейността си безработният Вапцаров получава средства, с които издържа семейството си, тъй като подривната организация е финансирана от СССР. През март 1942 година след продължителни агентурни действия са извършени масови арести на комунистически активисти. По този начин около 60 човека стават подсъдими по делото, станало известно като процес срещу ЦК на БРП(к).

Повдигнати са им обвинения по реда на ЗЗД – за сътрудничество и помагателство на терористична група финансирана от чужда държава във време на война и за организиране на дейност целяща насилствена промяна на установения държавен ред в Царство България, както и за подривна дейност срещу съюзническите немски войски. В дома му са открити пистолет, шифровани записки, агитационни материали и други уличаващи го в конспиративна дейност доказателства. Вапцаров е подложен в затвора на тежки физически мъчения и признава за нелегалната си дейност.

На 6 юли 1942 г. започва процесът.

Протокол на открито заседание на Софийския военен съд от 6 юли 1942 г. показва, че пред съда Вапцаров се отрича от показанията, които е дал при разследването. На 23 юли той все пак е осъден на смърт и още същата вечер бива разстрелян, заедно с Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов на Гарнизонното стрелбище в София. Молба на Вапцаров за помилване е представена на Борис III, но същата е отклонена.

Брат му Борис Вапцаров също е активист на комунистическото движение в България и в процеса срещу ЦК на БРП(к) е призован за свидетел.

Вапцаров редактира в. „Литературен критик“ (1941). Публикува във вестниците „Кормило“ (1936), „Нова камбана“ (1937), „Светлоструй“ (1939), „София“ (1941), сп. „Занаятчийска беседа“ (1937 – 41) и др. През 1937 г. печели конкурс на сп. „Летец“ за художествено произведение с въздухоплавателен сюжет със стихотворението си „Романтика“. Приживе Вапцаров издава само една стихосбирка – „Моторни песни“ (1940) – под името Никола Йонков. Освен това пише пътеписи, разкази, критика, произведения за деца и една пиеса. Някои от материалите са публикувани в периодичния печат, но най-много е издаван след смъртта си.

Стихосбирка: „Моторни песни“

Стихотворения: „Вяра“, „Двубой“, „Пролет“, „История“, „Селска хроника“, „Писмо“, „Романтика“, „Кино“, „Доклад“, „Ботев“, „Хроника“, „Борбата е безмилостно жестока“, „Прощално“ и др.

Драма: Вълната, която бучи

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 9 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
qwerrty
1 Отговор
Нещо за "Прощално. (На жена ми.)"?

Оценка:
-0 +13

Един
2 Отговор
Комунист!!!

Коментиран от #3, #29


Оценка:
-28 +15

3
Този коментар е премахнат от модератор
ДОЧЕВ
4 Отговор
ТИ ПОМНИШ ЛИ МОРЕТО И МАШИНИТЕ......И ТРЮМОВЕТЕ ПЪЛНИ С ЛЕПКАВ МРАК.......И ОНЗИ ДИВ КОПНЕЖ ПО ФИЛИПИНИТЕ......ПО ЕДРИТЕ ЗВЕЗДИ НАД ФАМАГУСТА....... ПОКЛОН........

Коментиран от #8


Оценка:
-1 +46

ПИТАМ
5 Отговор
..........И НЯКОЙ УЧУДЕН ЛИ Е ЗАЩО Е ИМАЛО ........НАРОДЕН СЪД , СЛЕД ТОВА ???????

Оценка:
-13 +45

Един глас
6 Отговор
Един мечтател, с когото комунягите си мият физиономиите всеки път във времето, когато имат нужда. И стихотворенията му са чиста проза: думи, подредени по една на ред и ето ти стихотворение.

Коментиран от #25, #31


Оценка:
-41 +10

Никола Вапцаров
7 Отговор
Пирдопски комунист и келеш, ходеше с Донка Бикова ГЕРБ Пирдоп

Оценка:
-26 +6

Стрелец
8 Отговор

До коментар #4 от "ДОЧЕВ":


Дочев, Доче-е-е-в ... Покланял се е Николчо пред ексотиката на пейзажа при Фамагуста и Филипините и е проклинал лепкавия мрак на машинното отделение на кораба. Хич не е възхвалявал комунизма, ама на комунягите така им трябва. .............. Прав е № 5 - за такива думи в момента и ние във форума съдиме Никола и го"разстрелваме".

Коментиран от #11


Оценка:
-22 +6

НКВД
9 Отговор
И днес трябва да се въведе ЗЗД!

Оценка:
-5 +15

Донка Бикова ГЕРБ Пирдоп
10 Отговор
Ох ох Ох ох ох ох ох

Оценка:
-4 +2

ДОЧЕВ
11 Отговор

До коментар #8 от "Стрелец":


ЕЕЙЙЙ.....КИСЕЛО ПЪРДИТЕ......САКЪН НЯКОЙ ДА НЕ НАПИШЕ РАЗЛИЧЕН КОМЕНТАР........ВИЖ КАКВО ТВОРЧЕСТВО Е ОСТАВИЛ ВАПЦАРОВ ,СЛЕД СЕБЕ СИ........И СЛЕД СТО ГОДИНИ ЩЕ ГО СПОМЕНАВАТ,АКО И ДА Е КОМУНИСТ........АМА ТЕБ ,КАТО ПУКНЕШ,НЯМА ДА ТЕ ПОМНЯТ И НА ТРЕТИЯ ДЕН СИ ЗАБРАВЕН,СТРЕЛЕЦО........

Оценка:
-3 +35

СссереМ
12 Отговор
Чист червен терорист си беше тоя който комунягите направиха зорлям герой.

Коментиран от #15


Оценка:
-37 +9

Алфа Вълкът
13 Отговор
Родоостъпник, национален предател, който не само е дезертьор и дегенерат, а и българофоб, терорист и македеонист. С разстрел леко се е отървал...

Коментиран от #26


Оценка:
-35 +11

Панов
14 Отговор
Тъй като е направил пълни разкрития за те терористични бойни групи,той е имал и смъртна присъда от тях.
Не е съден като поет комунист а за кражба на оръжие от армията,същото е ползвано при убийството на двама български войници и за финансиране на терористичните групи.разпределял е финансовите средства постъпващи от коминтерна

Оценка:
-17 +10

Гнусна Соросня
15 Отговор

До коментар #12 от "СссереМ":


Ти не струваш и милиметър от Аурата на Вапцаров ! Това което е бил и ще остане Вапцаров е пълна противоположност на продажната и елементарна Соросня. С простотията си на пожарникари облъчихте няколко поколения българи , но колелото се върти и историята ще постави на място тези антибългари кланящи се пред простотията на Тиквуций! А Вапцаров ще бъде и пребъде

Коментиран от #20


Оценка:
-6 +37

месара
16 Отговор
колко дълга статия за некакъв безработен комунист, занимавал се с подривна дейност!

Оценка:
-35 +3

Бен
17 Отговор
Поклон пред обаянието на Кольо Вапцаров.

Оценка:
-5 +16

Име
18 Отговор
Нов Народен съд за соросоидните утрепки!

Оценка:
-4 +26

Госあ
19 Отговор
Като чета коментарите, освен че ми се повръща, ми става много мъчно какви "хора" се навъдиха по земята и особено в родината. Нали знаете, че и Христо Ботев е бил социалист инспириран от левия бряг на Сена и световната интелигенция ? Почвайте да плюете и по него. Калинки нахални.

Оценка:
-3 +25

Алфа Вълкът
20 Отговор

До коментар #15 от "Гнусна Соросня":


Продажби и елементарни сте троловете. Бойко не им вдигай пенсиите, нека тая червена гад да умре от глад!

Коментиран от #27


Оценка:
-22 +3

Патаран
21 Отговор
Преди 77 г. Като ползвате едни и същи дописки сменяйте поне някои цифри.

Оценка:
-0 +7

22
Този коментар е премахнат от модератор
София
23 Отговор
Ние вкъщи имаме картички от Вапцаров. Пра-дядо ми е служил заедно с него

Оценка:
-0 +15

Напразни напъни
24 Отговор
Що пара се потроши за жалките и дребни демокрадични/буржоазни тролове в борбата срещу Вапцаров и комунистическата идеология.
Вапцаров с една малка стихосбирка се издигна високо, много високо духовно. Истински човек.

Оценка:
-3 +14

КатНе Знайш НдейСа Убажда
25 Отговор

До коментар #6 от "Един глас":


Ти чувал ли си за Модерна поезия?

Оценка:
-1 +7

МАК
26 Отговор

До коментар #13 от "Алфа Вълкът":


Абсолютно вярно тоя мръсник що души е изгорил!!!имаше публикувана статия някъде за него какви ги е вършил и чий интереси е подържал предателя долен!!!даже Бкп са го мразили!!

Оценка:
-15 +5

Гнусна Соросня
27 Отговор

До коментар #20 от "Алфа Вълкът":


Хе хе , да не си видя простотията в написаното ? Жалки сте: "Бойко бле бля бля" толкова сте "умни" че чакате пожарникара да вземе решение- жалка работа

Оценка:
-3 +10

Bubbles
28 Отговор
Най големия български поет, Поклон!

Оценка:
-5 +10

Цар Калоян
29 Отговор

До коментар #2 от "Един":


Ти си фашист

Оценка:
-0 +1

Джентълменът русофил
30 Отговор
Поклон пред паметта на най-великият български поет!

Оценка:
-0 +3

Джентълменът русофил
31 Отговор

До коментар #6 от "Един глас":


Не е важно, колко са думите в един стих, а е важно, кка са подредени, тоест смисъла, който носят. А освен това самият Вапцаров казва: Стиховете, които пишем, когато краднем от сънят си, парфюмен аромат не носят, а са навъсени и къси.

Оценка:
-0 +7

стоян георгиев
32 Отговор
биографията му пропуска два много важни за неговия мироглед събития.първото е че баща му е бил водач на вмро в банско и региона и върл потдръжник на тодор александров,но по-късно набеден от иван михаилов в корупция и пребит и изхвърлен от организацията,което кара младия никола да премине на страната на противниците на вмро.втория момент е неговата антибългарска деиност в създадения македонски кръжок,които има за цел да създаде македонски език и нация.в него участват комунисти които се занимават с писане ,но за съжаление на вапцаров тои е единствения сред тях ,които има талант.та казано обобщено никола е един трагичен образ.добър поет които .съдбата подхвърля и накрая плаща с живота си манипулациите на други.употребен е от гешев и комунистите. първия да покаже значимостта на разкритието си при провала на военната организация на бкп,а вторите за да прикрият истинските кукловоди в терористичната си деиност!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
ТОП 5