24 Септември, 2019 07:30 2 291 14

24 септември 622 г. Хиджрата на Мохамед

  • хиджра-
  • мека-
  • медина-
  • мохамед

Пророкът е принуден да напусне Мека

24 септември 622 г. Хиджрата на Мохамед - 1

На 24 септември 622 година пророкът Мохамед завършва своята “хиджра” – пътуването и преместването си от Мека в Медина. По-късно това събитие се приема за отправна точка в мюсюлманското летоброене и от тази дата започва историята на исляма.

Оттогава се ражда и поговорката, че никой не е пророк в своята родина.

По онова време Мека е място, на което си дават среща много религии и култури, важен център по пътя на търговските кервани. Сред многобройните проповедници в града, които изразяват идеи за обединяване на политическо ниво на арабските племена, е и Мохамед – наследник на стар, но обеднял род.

Между 610 и 622 година Мохамед започва да проповядва в Мека своето учение, според което Аллах е всемогъщ и е дал на всеки от народите Свето писание и Пророк, а за арабите Пророк е точно той – Мохамед. В продължение на много години видялата какво ли не Мека приема равнодушно провъзгласилият се за месия. Но когато Мохамед критикува остро жителите на търговския полис, наричайки ги нечестивци, които следва да горят в Преизподнята, търпението им се изчерпва. Освен всичко друго, Пророкът започва да печели привърженици и става опасен за местните власти.

Мохамед е принуден да напусне Мека. Спасявайки се от евентуалните преследвания той се преселва – извършва хиджра – в Медина (тогава все още Ятриба или Ясриб), един от големите земеделски оазиси в Арабия, където пристига на 24 септември 622 година. Съпровождат го стотина верни последователи – мухаджирите, които му помагат в мисията да обедини около себе си разпръснатите арабски племена и да установи контрол над Медина. Следващите няколко години броят на мюсюлманите рязко се увеличава. Мека постоянно е обект на техните атаки и през 630 година Мохамед се завръща триумфално в града, който е принуден по-рано да напусне.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Славянин

    23 7 Отговор
    Защо ни занимавате с глупости за някакви си камиларски богове и пророка им педофил?

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Borislav Popov

    4 15 Отговор

    До коментар #1 от "Славянин":

    Това е заради местните руслямисти, те сега са гоооолеми братушки с турчулята и с аятоласите и заради тях, дупи дават, ама гол не дават.

    Коментиран от #7

  • 4 Усмивката

    6 4 Отговор
    Пропусната е важна подробност.Откъде получава своето учение.Как се случва това.Как се появява корана.В Библията е казано,, .....,Законът и пророците са до Йоан....".Ако законът Божии е до Йоан ,този на Мохамед чий е.Значи не ли че не е Божий
  • 5 гост

    16 8 Отговор
    От всичко коментираха омраза,на това ли учи християнството ?Аз съм мусюлманин и уважавам избора на всеки,но не критикувам религиозните догми на никоя религия,колкото и да ми е странно или неразбиращо за мен.Моля ви,не съдете,защото наистина не знаете!!!

    Коментиран от #9, #14

  • 6 Нищо ново

    6 2 Отговор
    Мохамед е просто ъпгрейдната версия на Христос, като просто е избягната частта с разпъването и възкръсването защото дори и в 7 век е нямало как някой да повярва на такива фантасмагории.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ХАСАН АГА

    6 1 Отговор
    Мухамед е педофил взел е за жена 9 годишна та айше
  • 9 Любопитен и незапознат

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Това събитие е преди или след като педофила се оженва за за 6 годишната Аиша Бакр, дъщеря на първия му приятел, която ще консумира когато детето стане на 9- годинки? Ако може и да ми кажеш на 53 или на 55 години е бил когато и разлиства детелината?

    Коментиран от #10

  • 10 Хекторис

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Любопитен и незапознат":

    При арабите и евреите има нещо подобно, но да не забравим, че разсъждаваме сега, но за времето си може да е било нормално за да не се съди от тях. Много близко време и ние сме имали по осем деца, било е нормално, но сега не го възприемаме за нормално

    Коментиран от #11

  • 11 Човека кво пита и ти кво отговаряш

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хекторис":

    Хубава ли е баницата? - Сладкото е вишни!
  • 12 Атеист

    3 1 Отговор
    Моамед е бил военен главатар с мании за величие измисил религия и я разпространил чрез насилие и ако не е било насилието тази религия никой никога нямаше да я приеме поради нехуманният и отвратителен характер който няма нищо общо с човещината. християнството и юдаизма са същите боклуци с разликата че са малко по-човечни. религиите са инструмент за узурпиране на човешкото съзнание и за лесно подчинение. ако наистина имаше ,,Бог,, религията щеше да е само една с един месия с едни догми и нямаше да има разделение между хората. когато едно твърдение не бъде доказано то си остава ЛЪЖА
  • 13 I love ALLAH

    0 0 Отговор
    I love ALLAH
  • 14 любо

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Докато я има твойта религия винаги ще има войни , защото много добре знаеш коя религия проповядва за омраза и ;джихад: . За мен религия ,която си купува или насилствено принуждава последователите си не е истинска .