12 Октомври, 2019 22:29 7 615 21

Уникален средновековен ръкопис на старобългарски за първи път у нас

  • ръкопис-
  • старобългарски

Молитвената книга е изработена от монасите от Търновската книжовна школа

Уникален средновековен ръкопис на старобългарски за първи път у нас - 1
Снимка: БГНЕС

Един от най-ценните ръкописи запазен от Средновековието - Томичовият псалтир е донесен за първи път у нас. Събитието е по повод 150-годишнината на БАН и ще остане в Националния археологически музей към БАН до 8 декември.

Молитвената книга е на старобългарски език, изработена от монасите от Търновската книжовна школа. Ръкописът се съхранява повече от век в Държавния исторически музей в Москва. Предполага се, че ръкописът е изписан в Килифаревския манастир по поръчка на някой от болярите. Неговите миниатюри са рядък образец на палеологовото изкуство.

Произведението е открито през 1901 година от сръбския професор и колекционер Сима Томич. Съдържа 301 листа във формат фолио. Псалтирът включва песнопенията на Светия пророк и цар Давид. Той е отражение на реална социална ситуация – бубонната чума. Миниатюрите тълкуват и изобразяват словесния текст. Този псалтир съдържа великолепни химнографски произведения – като акатиста на Света Богородица, превеждан от стареца Йоан в Света гора. Илюстриран е с 25-30 миниатюри.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Давид

    7 13 Отговор
    Щом го пазят в Москва от 1 век как сърбин го промотира . И защо след като този сърбин е бил в библиотеката не е научил , кой е болярина . Иначе и аз мога да науча много във Ватикана без да посочвам източници . Тази новина не е от Русия или Сърбия . Тази новина е от НПО организация , целяща смут и разделение . Аз си говоря със сърбите и русите . И те не смеят да говорят за цар Давид както го правят юдеите и Дойче веле .

    Коментиран от #15

  • 2 Когдадет-сетне

    5 12 Отговор
    Ще дадете нещо наистина българско от уж златният български век на книжнината? До сега сте дали само три византийски и един юдейски препис. Какъв е този златен век, а нищо българско не показвате?

    Коментиран от #3, #5, #8

  • 3 Давид

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Когдадет-сетне":

    Аз ще ти дам нещо и лягам . Град Визант . Къде е българското ти дерзай . Учението Орфей . Това са две неща !

    Коментиран от #4

  • 4 Става дума за артефакти

    3 8 Отговор

    До коментар #3 от "Давид":

    Които да докажат т.нар златен век на българската книжнина. Къде са?
  • 5 плевен

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "Когдадет-сетне":

    Момчета, в нета има доста написано за Томичовия псалтир. Интересно е. Не се подвеждай по постната статия тук. Истина е, че е останало много малко от тогава. Част от книжнината е унищожена по турско време. А което е спасено, е изнесено в съседните държави и Русия. Най -голяма част остава в Румъния, а не в Русия. Тъжно е, че по време на Възраждането гърците унищожават много наши книги. А пък ние техни.На моменти турските власти не са могли да ни разтърват. И не се връзвайте на полемиката дали трябва да се върне в България. Лондон, Париж, Берлин са присвоили безвъзвратно световното културно наследство. Пример: Нефертити.
  • 6 История Славнобългарска!!!

    8 11 Отговор
    Генетичен код на българите според калифорнийският университет. 65% тракийски генни(J2) 20% алпийски генни(K1b) 8% тюрско-алтайски генни (GH2) 5% славянски (Baltic gen) ( K2b) 2% други Пробите са взети от 1200 етнически българи от всяка една част на България.В проучването има и помаци,като то установява,че разлика между българи и помаци няма.Генетично най-близки до българите са англичаните,северните италианци,южните германци, унгарците,македонците и някои касти в Индия, Пакистан и Афганистан.Една от тези касти е племето калаши,което е АРИЙСКОТО!!!То населява земите на Памир,което доказва,че древните българи са имали там държава.Връзката между българите и арийските народи в Индия и Пакистан е също много близка,като единствено разликата е,че при тях се наблюдават скормните 1,5% тюрски генни,докато при нас те са 8%.Интересно обаче е следното.Българите,италианците и англичаните са толкова близки,че произхождат от една обща пра родина и мисля,че тук е времето да я кажа коя е.... Древна Тракия!!!Кои са българите?Само ще кажа,че Георги Сава Раковски е бил гений!Генетиката доказва неговата теория,че Българите са арийци,които произхождат от келтският цар Болг и 1 арийско племе,което се е казвало Арий.Анонимен римски летописец 329 година преди Христа.В Азия живееха 21 народа..... Хората на Ной, почитаха Зиези и се нарекоха БолгАРИ.Те населяваха земите от река Днепър пак до Памир и Хиндокуш.

    Коментиран от #13

  • 7 История Славнобългарска!!!

    8 6 Отговор
    Доказателство за свещената връзката между българи и германци. Йохан Авентин 1527 година. След дълги проучвания,след дълги години прекарани в библиотеките,аз съм убеден,че ние баварците сме с български произход.През 3 век тук се заселва Вулфила/Улфила,който е бил вожд на българите по онова време.През 7 век тук на тези земи се заселва Куберих.Те(българите) бяха голям народ.Те бяха народа,сразил Александър Македонски,те бяха народа,от който ние баварците произхождаме.Кой побеждава Александър Македонски?Древните българи,който са са имали цяла империя на име БАКТРИЯ!Тази империя е била на територията на днешен Афганистан,Иран,Индия и Пакистан.До днес,в тези земи има хора,които са потомци на древните българи,като само в Афганистан те са няколко милиона.Но незтези българи не са родом от там.Те са родом от балканите,от днешните земи на България.Те просто бяха принудени поради потопа да се разделят в Азия.Не ние сме с ирански произход,а иранците,и арийците в Азия са с български произход!Мадарският конник си има свое копие в Афганистан.Там той се казва Модарски конник.Този конник е бил не кой да е,а свещеният и велик бог на Българите
  • 8 7797

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Когдадет-сетне":

    Твоята работа, избили турците арменците в геноцид, и питат, къде са арменците? Защо са само пет шест. Бъди сигурен, че има десетократно повече в чуждите архиви, ако не и стотици пъти повече. Само в Румъния са известни около 200 писмени паметника на старобългарски. Известни са , като "Грамоти". Как да ти ги покаже Румънската държава, като не са писани на румънски а на български?

    Коментиран от #10, #12

  • 9 NSDAP

    9 4 Отговор
    Не османците,а сърбите и гърците са ни унищожавали историческите сведения за нас.Османците са били прости хора-НЯМА СПОР,но не са били такива зверове,каквито ги описват русоробите.Истинските гърци са пришълци,дошли от Африка на балканите.Спартак,Орфей,Дионис.... българи!!!Всъщност,дори смея да кажа,че османците са били сравнително не лоши завоеватели,защото нашето ДНК е със само 8% тюрски генни,а само само за протокола искам да кажа,че маджарите са имали традиция да избиват мъжете от поробеното племе....тоест,ако маджарите ни бяха завзели,можеше да изчезнем.Относно Историята на Паисий...тя е СЛАВНОБЪЛГАРСКА!!!Просто,руските агенти й лепнаха едно я и стана славянобългарска.Относно 500 години османско робство,ще кажа само,че не са 500,а много по-малко.През 15 век,българската държава се връща на картата,като Фружин става нейн владетел.Относно този ръкопис,той не е толкова ценен,колкото тези във Ватикана,Лондон и Индия,защото именно там(по-специално в Индия) е пълно със сведения за Българи още преди 5000 години....тоест,много преди да се появят славянчетата,тюрките,арабеските и другите уж наши роднини.
  • 10 Вярваш ли си изобщо

    3 8 Отговор

    До коментар #8 от "7797":

    Златен век уж....къде са литературните образци от този златен век? Турците били унищожили всичко. Ами турците съхранили гръцките в сърцето на империята-Истанбул, съхранили сръбските, съхранили арабските и баш българските унищожили.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Явно не знаеш, но арменците

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "7797":

    Са избити от кюрдите, които преди това също са клани от арменци..

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кой68

    2 0 Отговор
    Сега дори не сме и бледо копие на онзи славен и храбър народ....Доколкото съм чувал Архива на Османската империя е у нас в България-отворили се ще стане ясно дали и как е било::робство или присъствие?Писано е много но кое е достоверно?

    Коментиран от #16, #20

  • 15 Русонефил

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Давид":

    Сърбинът го оттрива, не го промотира. И нещо с аритметиката май не се справяме. Руснаците са го купили или откраднали от сърбина след 1901. Много наши ръкописи са завлекли по този начин. От друга страна може би е било за добро, защото така са се запазили. Нашите деди за сведение на нароилите се напоследък патрЕоти, не са ги ценели. Някои дори нарочно са ги унищожавали заради грешки в преводите неточности в предаването на Светото писание, заради църковни реформи и пр. И не са не виновни гърците или турците. Това е мит, че са горили български книги.
  • 16 ХаХа

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Кой68":

    Чул недочул. Типичен патрЕот. Архивът на Османсгата империя бил в България. Как не. Има части от архив, доколкото и ние сме били част от империята. Има и един архив, който турците са искали да го претопят като стара хартия и ние сме го купили. Но това са сигурно дори по-малко от една милионна от целият им архив.
    А колкото до истерията около "присъствието" това архивите няма да го решат. То е плод на неграмотен превод и руски хибридчици. Тоест ще стане ако патрЕотите прочетат и нещо повече от писанията на бивши сътрудници на ДС.
  • 17 Русонефил

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Явно не знаеш, но арменците":

    Това е лъжа. Избивани са от редовна турска войска. По заповед на правителството на младотурците. Има документирани свидетелства на германски инструктури в турската армия.

    Коментиран от #19

  • 18 778

    2 1 Отговор
    Много странна ситуация: СЪРБИН намира БЪЛГАРСКИ ръкопис в обитаваната от нас част на Македония, а пък се съхранява в МОСКВА. Какво, продаден ли е, откраднат ли е, в Москва ли е работел този сърбин?
  • 19 Редовната турска войска

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Русонефил":

    По това време е била на Чанаккале ако не знаеш.....също така ако не знаеш е имало съд за организаторите на погромите
  • 20 село

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Кой68":

    Били са два вагона с документи, предимно с данъчно съдържание. Продадени са като стара хартия и случайно оценени от специалист.Напълно безинтересни за широката публика, но даваща информация за демографското развитие. Доста историци придобиха научни титли с ровенето в тях. Преди това изкарваха по една година в Турция, за да научат езика, за тяхна сметка. А който плаща сметката, той поръчва песента.
  • 21 Баба Вуна

    0 0 Отговор
    А на мен най- много ми хареса статията, за Мистерията на българските гласове в Скопие! И другарката Лиза (Партньорката на Брендън Пери от 80-те до наши дни бе аплодирана екзалтирано за всяка от песните с участието на хора и неговите солистки" ! Гениално!