Last news in Fakti

9 Януари, 2020 22:00 3 865 10

Откриха ценни находки в aкропол от XV век край Кремиковци

  • кремиковски манастир-
  • кремиковци

Освен монети и пособия за писане, са открити още свещници от камък и части от стенописи, уточни археологът Владислав Тодоров

Откриха ценни находки в aкропол от XV век край Кремиковци - 1
Снимка: БГНЕС

В Националния антропологичен музей са изложени нови експонати. Находките са открити в християнски акропол от XV век край Кремиковския манастир, съобщава bTV.

При разкопките по-рано тази година беше открит изключително интересен погребален обичай и ценни находки, разкриващи подробности за бита и културата на хората, които са живели по това време.

Освен монети и пособия за писане, са открити още свещници от камък и части от стенописи, уточни археологът Владислав Тодоров.

„И църквата, и манастирът са съществували по времето, когато селището е било там. Попаднахме на османски документи, които говорят, че първите сведения за манастира са от 1530 г. Там е описано селото, самият манастир и цялото му стопанство“, добави той.

По думите му легендите, че манастирът е създаден през Средновековието, по времето на Иван Александър най-вероятно ще се окажат истина.

Поменик-триптих е най-ценната находка, според археолога заради богатата украса и доказателството, че манастирът е бил средище на църковния свят.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маленкио джуджуган

    11 2 Отговор
    Акропол или некропол?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хуям

    10 1 Отговор
    Казва се некропол тъпаци

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 От АНе кропола

    6 1 Отговор
    Ти да видиш– Атинският акропол се преместил в Кремиковци и те тека се преобразил.
  • 6 Добре, че са били османците, че да си

    2 7 Отговор
    „И църквата, и манастирът са знаем разни работи.......съществували по времето, когато селището е било там. Попаднахме на османски документи, които говорят, че първите сведения за манастира са от 1530 г. Там е описано селото, самият манастир и цялото му стопанство“
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Червена отврат

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Хуям":

    Акрополът (гръцката дума „Akropolis“ означава „град върху хълм“) е бил населен още през неолита, за което се предполага по откритите останки на жилища и гробове. Мястото е естествено укрепено и винаги е било достъпно само от запад. Внимавай с квалификациите да се обърнат към теб.

    Коментиран от #9

  • 9 Псевдоксенотик

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Червена отврат":

    Некропол е имал предвид, явно!. Украсен гроб, могила, място където те глозгат червеите и ти се радват наследниците)))
  • 10 Един ....

    3 1 Отговор
    Както е тръгнало , скоро ще открият и египетски пирамиди около София ...