Last news in Fakti

6 Април, 2020 20:50 1 465 11

Боил Банов: Заплатите на артистите са гарантирани

  • боил банов-
  • артисти

За времето на извънредното положение ще се премине от делегиран на директен бюджет

Боил Банов: Заплатите на артистите са гарантирани - 1
Снимки: БГНЕС

Всички артисти, които са заети на държавна и общинска работа, могат да се чувстват спокойни за трудовите си възнаграждения, увери министърът на културата Боил Банов в предаването „Лице в лице“.

За времето на извънредното положение те ще преминат от делегиран на директен бюджет и заплатите им са гарантирани за този тежък период, обясни Боил Банов.

Според него това е много силен ход на държавата, защото много дейци на културата трябва да бъдат защитени. Те трябва да са спокойни и могат да подготвят своите роли и вкъщи, заяви министърът.

„Няма да допуснем разрив в системата, няма да излизат в неплатен отпуск, нашите творци трудно ще го понесат“, коментира той.

След извънредното положение ще се премине от делегиран към директен бюджет. В сряда на министерски съвет колегите ще подкрепят тази мярка, отбеляза още Боил Банов.

Според него големият проблем е при артистите на свободна практика. Те могат да ползват от други мерки, каза министърът и като пример посочи кредитите без лихва до 1500 лева. Търсим и други механизми през министерството на културата, посочи Банов.

Той съобщи, че предстои онлайн заседание на всички министри на културата в Европа, за да споделят своите практики, има и няколко мерки, които се обсъждат.

„Оптимизирали сме всички ресурси, правителството стои зад културата на България, подкрепя ни. Дори и да има свиване тази година, трябва хората да устоят и да работят по нови проекти“, отбеляза министърът на културата Боил Банов.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    7 1 Отговор
    Министър каже ли ти, че ти гарантира нещо, 100% ще те прее*е
  • 2 ФИНЦИ

    6 3 Отговор
    А НА ДРУГИТЕ !!!! НА ТЪРГОВЦИТЕ НА КОЛИ ВТОРА УПОТРЕБА НЕ НАЛИ АРТИСТИ ЗА САНЯ УРМУТЛИЕВА САБРА ЛИ БЕ ПИАНКА СЯ ДА ВРЪЩА НА ХОРАТА ДЕТО НЕ И СЛУШАТ ГЛУПАВИТЕ ПЕСНИЧКИ ЕИИИИИ ДОЛНИ УПРАВНИЦИ ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ КОЛЕГИ ДА НАПРАВИМ НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ ОТ АСОЦИАЦИЯТА НА ТЪРГОВЦИТЕ НА АВТОМОБИЛИ ВТОРА РЪКА
  • 3 АБРИВИАТУРА

    9 0 Отговор
    Артистите като правят филми,черешки,участват в предавания ии ги водите звезди.ЗАЩО ще им плащате от нашите пари като не работят.Аз живея в панелка,и съм в неплатен отпуск.А ония живеят в мезонети и без да са ба работа ще взимат заплати??? Срам- Много ме е яд,че се родих в България.
  • 4 Аз да...ваща

    4 0 Отговор
    Тука е така бате, ако ви е лошо , причернява ви, умирте , отивате в най- близкия театър, те ще ви оправят. Прииритети батка.
  • 5 габровец от варна

    6 0 Отговор
    На кои артисти,бе?Политическите или истинските?
  • 6 Да умра или не

    2 0 Отговор
    Държавата пази държавното. Добре!
    Но кой ще се погрижи за пишман звездите от екрана, мечките по театрите, новоизлюпените артистки-бивши моделки и т.н.?
    А колко талантливи хора на изкуството бяха съкратени, уволнени или принудени да напуснат работата си?!
    Само питам!
  • 7 Токо

    2 0 Отговор
    Артисти.... брей колко са важни точно те в тази криза ! Заплатите им трябва да са гарантирани . Е това вече беше върхът на простотията и неграмотността! Този е министър на културата ... Егати културата. Достатъчно е да му видиш физиономията и можеш да го помислиш за деградирал пиян и изгонен от вкъщи несретник в костюм ! Но за артистите ставаше дума и за заплатите им . Те с какво са по различни от мен например ? А аз нямам ли нужда от сигурност и уважение , от помощ в даден момент ? И защо те са с предимство ? Защото къщите им са по 400 квадрата или защото ходят на море през зимата по всевъзможни екзотични дестинации ... И така са свикнали .После олеле пратете самолет да се приберем , че ни заклещиха тука , вие сте длъжни да ни приберете от почивка !И като се върнем ни трябват пари ! Това ли е причината господин министър ? Нали те се хранят с нашите пари , от тези пари които заработва бизнеса ? Ако бизнеса спре вашето министерство на културата от къде ще вземе пари за артистите господин министър ? А и нормалният човек плаща сметки , и той има нужда от помощ , но за него има безлихвени заеми ! А за артистите свежи пари за следващата почивка !
  • 8 Ламбо

    2 0 Отговор
    Цял ден висят по студията и се хвалят от коя почивка са се върнали и как са изкарали . Снимки , сувенири .... Планове за следващата дестинация ! И това е по цял ден в ефира . А по широкият свят артистите даряват , даряват , даряват. Не ревът за заплати . Все още се изплащат заплатите за Март - те вече реват за помощи !
  • 9 мъка

    2 0 Отговор
    За паляците винаги има пари.
  • 10 зара

    0 0 Отговор
    тозззз като го видя и почвам да драйфам....
  • 11 незнайко

    0 0 Отговор
    Артистите към държавния бюджет ли са, та заплатите са им гарантирани?А аз се чудя защо в хазната няма пари, е па сигурно има много такива на държавна ясла???