Last news in Fakti

24 Август, 2012 16:59 2 099 1

Бронзовата глава на Севт ІІІ ще бъде изложена в Лувъра

  • бронзовата-
  • глава-
  • севт ііі-
  • лувъра

Министър Вежди Рашидов получи писмо от президента на Лувъра Анри Лоарет, в което той го уверява, че експонирането на бронзовата глава на Севт III и на уникалните находки от гробницата му ще са един от акцентите на представянето на България в предстоящата експозиция на съкровища на тракийската цивилизация в световния музей, съобщиха от Министерство на културата. Въпросната експозиция се планира за пролетта на 2014 г.
    В писмото си до министър Вежди Рашидов президентът на Лувъра Анри Лоарет пише:

    „Г-н министър на културата, скъпи приятелю! Позволете ми да се обърна отново към Вас във връзка с нашето сътрудничество, обсъдено по време на срещата ни на 9 юли т.г. Преди всичко искам да Ви благодаря за Вашата визита и най-вече за Вашия ентусиазъм по отношение на нашето партньорство, който споделям напълно. Елементите, които ни предоставихте, бяха особено ценни за уточняване на основната тема, която бихме желали да Ви предложим. Тя трябва да бъде нова и изключителна и да се вписва в научния контекст на колекциите на Лувъра. Ето защо бихме желали да представим селекция от ярки и знакови произведения, свидетелстващи за връзките на Траките с други цивилизации и най-вече с елинската цивилизация. Експонирането на главата на Севт ІІІ и на богатия материал, открит в неговата гробница, ще бъде един от акцентите на тази експозиция.
   Както знаете, ние програмираме предварително нашите изложби за 2013 – 2014 г. и този процес е в много напреднал стадий. Все пак с оглед на предоставената ни изключителна възможност и за да дадем заслужения широк обхват на този проект, смятаме да му предоставим една великолепна зала – наречена „La salle des Sept Cheminées“ (Залата на седемте камини) в самия център на музея през пролетта на 2014 година”.
   В заключение президентът на Лувъра Анри Лоарет отбелязва, че успехът на проекта предполага мобилизиране на всички наши екипи и предлага на  Рашидов да се срещнат отново през есента, вероятно около 18 октомври, за да доуточнят подробностите по подготовката на предстоящата мащабна експозиция.
    От Отдела за гръцко, етруско и римско антично изкуство в Лувъра предлагат в експозицията с тракийски съкровища да бъдат включени 145 предмета, в това число и находки от множеството гробници, разкрити в Долината на царете, които свидетелстват за икономическия, социален и културен просперитет и развитието на занаятчийското изкуство в Тракия, подхранвано от взаимния обмен и търговия с елинския свят. Събитието в Лувъра ще даде възможност за експониране на цялостен комплект от погребални предмети. Експонирането на предмети от гробницата на Севт ІІІ, разкрити през 2004 г., с великолепната бронзова глава на царя, което не е било осъществявано до този момент, ще бъде върхов акцент на тази презентация. Изложбата ще даде възможност и за съпоставка на материала от тези гробници с този от некрополите на гръцките полиси по българското крайбрежие – както находките, открити по време на първите разкопки, проведени от един френски дипломат в началото на 20-ти век, така и тези, намерени в по-ново време от френско-българска експедиция в Аполония Понтика. От Отдела за гръцко, етруско и римско антично изкуство в Лувъра предлагат също така в предстоящата експозиция на съкровища на тракийската цивилизация в Лувъра да бъдат включени и експонати от съкровището от Борово, Рогозенското съкровище и Панагюрското съкровище, както и предмети от одриския царски некропол край Дуванли.

Факти.бг припомня, че уникалната  находка  от ранноелинистичната епоха бе открита през 2004 година  от  покойния доцент Георги Китов на могилата "Голямата косматка" край град Шипка. Освен главата, която няма аналог и се оценява на минимум 150 млн. евро, експедиция ТЕМП тогава  намери в древната гробница и златна маска, глава на елен, ритуална чаша за вино, златен венец - общо 70 предмета, от които 20 са от чисто злато.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Янкулов

    0 0 Отговор
    Само ако може една малка поправка,няма как да се направи съпоставка между гръцко и тракийско древно изкуство при положение че не е имало древна Гърция а древна Елада,и колкото и да им се иска на гърците да са наследници на елините все пак не са.