Last news in Fakti

3 Септември, 2012 09:16 2 147 1

"Бардфест Ловеч - 2012" спази традицията

  • бардфест-
  • бардфест ловеч - 2012
"Бардфест Ловеч - 2012" спази традицията - 1
Снимки: Община Ловеч

В ранните часове на неделя приключи един от най-добрите фестивали за авторски песни в България - „Бардфест – Ловеч“. Както и при предните единадесет издания, гости и участници останаха с най-добри впечатления и си тръгнаха с нежелание и с твърдото намерение догодина пак да дойдат.

Представяме ви погледа на един от участниците във фестивала и негов летописец – Славимир Генчев, разказан в неговия блог:

Дванадесетото издание на международния фестивал премина по познатата си и утвърдена през годините схема, което е белег за постигната организацонна и артистична зрелост. При официалното откриване на проявата г-н Минчо Казанджиев – кмет на Община Ловеч (който и тази година нямаше „отсъствие“, дори и извинено;),  изрази радостта си, че Градът на люляците отново приютява бардове от страната и чужбина за поредното си издание, както и увереност, че фестивалът ще остане твърдо в културния календар на Ловеч, и то като приоритетно събитие.

След краткото приветствие на кмета актьорът от Ловчанския театър Стоян Георгиев (този път сам, тъй като поради уважителни причини отсъстваше постоянната му партньорка при воденето на концертите Юлиана Близнакова), който през годините стана един от най-големите приятели и почитатели на бардовете, започна да кани на сцената участниците във фестивалната програма. През първата вечер в големия салон на Ловчанското читалище „Наука“ пред колегите и верните си почитатели от Ловеч се представиха Геновева Цандева и Бойчо Иванов, Славимир Генчев, Милен Тотев, Александър Кузнецов – Русия, Данчо Йорданов, Румен Спасов и Даниела Пенева, Емил Ангелов.

Емоционален и ефектен завършек на първата фестивална вечер поставиха Виктор Макаров и неговата група, която изпълни негови авторски и други песни.

На 1 септември в Камерната зала на читалището бяха предствени дискове и книги на моя скромност, Данчо Йорданов, Александър Кузнецов, Румен Спасов и Даниела Пенева. Водещ беше Милен Тотев, а аз се включих, за да представя третата стихосбирка на Данчо Йорданов „Куха тиква“. Спонтанно в литературното четене взеха участие още Даниела Йорданова от Севлиево, Екатерина Пенчева от Ловеч, Надежда Щрегарска от Угърчин…

Получи се много сърдечна и приятелска среща с верните почитатели на поезията от Ловеч и техни гости. Милен Тотев връчи награда от името на Творчески клуб „Висоцки“на поета Венцислав Пейков за неговите заслуги към фестивала.

През втората вечер фестивалната програма продължи с изпъления на Маргарита Друмева, Виктор Макаров, Андро Стубел, Антон Костадинов, Джейми Макдоналдс (Ирландия) и Бояна Желязкова и Явор и Живка Георгиева.

След награждаването се състоя концерт на Маргарита Друмева и нейната група в състав Калин Сивов - барабани, Бояна Желязкова - цигулка, Олег Константинов - бас, Гергана Тачкова и Цветан Илиев - вокали.

След края на официалната част, по стара традиция, партито продължи в неформална обстановка и продължи късно след полунощ...

9 са наградените на „Бардфест Ловеч 2012“, обобщават от общината. Голямата награда – статуетката на община Ловеч, спечели пловдивчанката с ловешки корен Геновева Цандева. Връчи й я кметът на Ловеч Минчо Казанджиев. „Аз съм особено щастлива – заяви силно развълнуваната Цандева – на родния град оставям душата си. Ще продължавам да пея за него и някой ден ще се върна тук.“ И на закриването на фестивала, както и на откриването, тя специално благодари на кмета за това, че общината въпреки кризата е съхранила бардфеста. Община Ловеч поема тук ангажимента не само да запази този фестивал, но и да го развива, очакваме догодина повече участници и ще спазим дадените обещания в София, каза кметът Казанджиев. Ще бъде издавана отново брошура за феста, както и ще бъдат поети пътните на изпълнителите извън Ловеч.


Геновева Цандева получи още едно отличие – на творчески клуб „Владимир Висоцки“ – Ловеч – за утвърждаване идеите на бардовското изкуство, за силно творческо присъствие, за популяризиране и издигане нивото на бардефеста и за увековечаване на родния Ловеч в поетичното и песенното си творчество. Тя е участник в бардефеста във всичките му 12 издания и всеки път се представя с нова авторска песен за Ловеч.
 

Клуб „Висоцки“ награди и Славимир Генчев за активно и компетентно медийно участие в изяви, популяризиращи идеите на бардовското изкуство, за принос в съхраняването и обогатяването на традициите на „Бардфест Ловеч“, за съпричастност, участие и обективно отразяване на културния живот в Ловеч.
 

Три награди спечели бардът Милен Тотев – от Ротари клуб – Ловеч, от вестник „Моята вяра“ и от Съюза на българските писатели.Тотев бе изненадан с още една награда – връчи му я гостът от Русия – Александър Кузнецов, с пожелание музата никога да не го напуска.
Самият Кузнецов пък бе отличен от Клуба на дейците на културата – Ловеч.
Наградата на КДК получи и бардът Емил Ангелов във връзка с неговата 50-годишнина. Александър Кузнецов и другият гост от чужбина – Джейми Макдоналдс от Ирландия, си тръгнаха от Ловеч със специален подарък, който им връчи кметът Минчо Казанджиев – картини със символа на града – Покрития мост, те са от всички ловчалии, като обяви кметът.
За дебют наградата на Виенски салон „Белведере“ – Ловеч, взеха Румен Спасов и Даниела Пенева.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Славимир Генчев

    0 0 Отговор
    Андро, благодаря!