Last news in Fakti

28 Август, 2012 15:05 2 124 0

Предстои 12-ото издание на „Бардфест Ловеч”

  • бардфест-
  • ловеч-
  • бардфест ловеч-
  • бард фест ловеч
Предстои 12-ото издание на „Бардфест Ловеч” - 1
Снимка от Бардфест Ловеч 2003

В петък и събота Ловеч ще е домакин на 12-ото издание на „Бардфест Ловеч”, който ще се проведе в Ловчанско читалище „Наука-1870”. Участват 27 поети с китари, 24 от България, един от Русия и двама от Англия.

От 2001 година Ловеч е притегателен център за поетите с китара от цяла България, както и от Русия, Молдова, Румъния, Англия. Целта на фестивала е да стимулира, популяризира и утвърждава тяхното авторство и музикалното представяне на творбите им, съобщават организаторите.

От внезапно хрумване „Бардфест Ловеч” стана добра традиция, която дава възможност на бардовете да изпеят пред публика най-новите си песни и през изтеклите единадесет години със своите над 450 участника доказа мотото си "Събрахме се за цял живот".

Фестивалът няма конкурсен характер, наградният фонд е израз на  признание на творческите търсения на изпълнителите и мотивация за по-добра изява. „Бардфест Ловеч” е едни от фестивалите, за които участниците не еднократно споделят , че се подготвят специално. Те знаят, че ги очаква любима публика, която е не само гостоприемна , но има свои  критерии, по които отбелязва развитието на изпълнителите и е техен своеобразен коректив.

Не само според организаторите, но и по мнения на самите участници, фестивалът в Ловеч със своята сериозна и отговорна организация и място на изявите, ги е накарал неусетно да променят своето виждане и стил към текстовете и музиката на песните, с които се представят в града на люляците.

 Носители на Престижната награда на Община Ловеч – статуетка, за периода от 2001 до 2011 година са: Митко Динев, Тодор Янкулов, Маргарита Друмева, Славимир Генчев, Гриша Трифонов, Владимир Стоянов, Георги Климов, Красимир Йорданов, Татяна Йотова, Иван Ненков.

Министерство на културата учреди и връчва ежегодно своя награда, а фестивалът е включен в Националния културен календар, с което се доказа значимостта и престижа на този форум.

Награди се връчват и от Съюза на българските писатели, Творчески клуб „Висоцки”, вестник „Моята вяра”, Ротари клуб. Виенски салон „Белведере”  определя наградата за най-млад изпълнител или дебют.

Официалното откриване на фестивала тази година е в петък, 31 август, от 17.30 ч., след което започва първата фестивална част. В 19.30 ч. започва концертът на дуо Лили Друмева и Николай Николов от София (в голямата зала на читалището). 

На следващия ден – събота, 1 септември, за 16 ч. е предвидено представяне на нови книги, CD и автори с водещ Милен Тотев (в камерната зала).

Втората фестивална част е с начало 18 ч., а награждаването и закриването на фестивала – в 19.30 ч. След това – от 20 ч., на сцена на открито пред читалището концерт ще изнесе бардгрупа от София предвождана от Маргарита Друмева.

„Бардфест Ловеч 2012” се провежда под патронажа на кмета на община Ловеч Минчо Казанджиев. На 29 август той ще даде пресконференция в БТА, София, на която ще оповести подробности за фестивала.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА