Last news in Fakti

20 Септември, 2012 12:30 1 692 0

23 български филма в надпревара за "Златна роза 2012"

  • "златна роза 2012"-
  • филм-
  • фестивал
23 български филма в надпревара за "Златна роза 2012" - 1
Христо Мутафчиев и Стефан Вълдобрев в "Миграцията на паламуда", който също ще се състезава във Варна..еК

23 български пълнометражни и късометражни игрални филма ще се състезават за тазгодишната награда „Златна роза 2012“ на кинофестивала във Варна, съобщиха организаторите. Форумът ще се проведе от 5 до 11 октомври във Фестивален и конгресен център в морската столица. Лентите са нови, създадени след миналогодишното издание на феста.


В конкурсната програма при пълнометражните ще участват 13 филма. Сред тях са заглавия, които вече спечелиха международно признание на фестивалите в Берлин, Кан, София, Москва, Лос Анджелис и Торонто. Това са "Вяра, любов и уиски" на Кристина Николова, "Цветът на хамелеона" на Емил Христов, "Аз съм ти" на Петър Попзлатев, "Джулай" на Кирил Станков и копродукцията с българско участие "Испания" на австрийската режисьорка Аня Саломоновиц.

Във Варна ще има и филми, които ще бъдат представени за първи път пред българска публика, но и заглавия, които вече са се срещнали със зрителите в кината – "Корпус за бързо реагиране" на Станислав Дончев, "Чужденецът" на Ники Илиев, както и премиерното заглавие за септември "Пистолет, куфар и три смърдящи варела" на Георги Костов.

Още няколко продукции ще се борят за статуетката "Златна роза" при пълнометражните филми. Това са "Инкогнита" на режисьора Михаил Пандурски (римейк на „Бариерата“ на Христо Христов по едноименната повест на Павел Вежинов с Ваня Цветкова и Инокентий Смоктуновски) , "Миграцията на паламуда" на Людмил Тодоров (последният филм, заснет с участието на Велко Кънев), "Още една мечта", на Николай Мутафчиев, " Пъзел" с режисьор Иво Стайков и "Слънчево" на Илия Костов. 9 от пълнометражните ленти на "Златна роза 2012" са произведени с държавно финансиране, подпомогнати от Националния филмов център. Независимите продукции са 4.

Фестивалът ще започне с филма на Словения-България-Сърбия-Македония-Босна и Херцеговина "Шоково състояние", на режисьора Андрей Кошаш. Композитор на музиката е Стефан Вълдобрев, а филмът е черна комедия за капитализма и променящите се обществени ценности в Източна Европа. Лентата вече получи признание на редица международни фестивали. Във Варна филмът е в извънконкурсната програма. 

В конкурса за късометражни филми са включени 10 заглавия.

Журито ще връчи 2 награди "Златна роза" – за най-добър пълнометражен и за най-добър късометражен филм. Сред отличията са още специалната награда на град Варна, призовете за най-добър режисьор, сценарист, оператор, актьор и актриса, отличието за режисьорски дебют, както и 2 дипломи за индивидуални постижения.


Освен новите филми, които ще се борят за награди, Националният филмов център е подготвил прожекции на български шедьоври от миналото с участието на Емилия Радева, Никола Анастасов, Стефан Данаилов.
Фестивалът на българския игрален филм "Златна роза" се организира от Изпълнителна агенция "Национален филмов център", съвместно с Министерството на културата, Община Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, "Артин вижън" и в партньорство с Българската национална телевизия и Българска национална филмотека.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА