Last news in Fakti

11 Октомври, 2012 19:34 1 449 0

Филмът "Цветът на хамелеона" с награда "Златна роза"

  • "златна роза"-
  • фестивал-
  • варна-
  • филм-
  • "цветът на хамелеона"

Филмът „Цветът на хамелеона“ получи Голямата награда "Златна роза" за най-добър пълнометражен филм на 31-я фестивал на българското игрално кино във Варна.

Отличието си поделят писателят Владислав Тодоров, създал сценария по своя роман "Цинкограф", дебютиращият като режисьор известен оператор Емил Христов и изпълнителят на главната роля певецът Руши Видинлиев.

Награда за операторско майсторство се присъжда на Крум Родригес за работата му във филма, който заслужи и наградата на акредитираните журналисти.
Журито с председател директорът на Българската национална филмотека Иван Павлов премира „Цветът на хамелеона“ заради неговата "гражданска смелост, силата на сатирата и единството на идея, жанр и визия, с които е показана уязвимостта на обикновения човек във време на политически ужас и исторически абсурд".
Творбата – черна комедия с елементи на политически психотрилър, разказва за бивш агент на Държавна сигурност, който след промените на „нежната революция“ от 1989 г. създава свое лично паралелно ДС. Първоначално лентата трябваше да бъде снимана от режисьора на „Дзифт“ Явор Гърдев, но проектът се проточи и той междувременно бе поканен да работи над холивудската мегапродукция „Тезей“.

Голямата награда "Златна роза" за най-добър късометражен филм бе присъдена на "Парафиненият принц" на режисьора Павел Веснаков - "за силата на реализма и емоционалната ударност, с които постига болката на едно поколение".

Специалната награда на журито и на град Варна е за филма "Аз съм ти" на режисьора продуцент Петър Попзлатев („Аз, Графинята“)"заради оригиналността на концепцията и артистичния финес, с които разказва драмата на нестандартната личност в две български епохи". Този филм е по две книги - "Роман без заглавие" от Димитър Димов и "Адриана" - от неговата дъщеря Теодора Димова.

Филмът получи още три награди: Петър Попзлатев е отличен и като най-добър режисьор, а наградата за най-добра актриса си поделят изпълнителките на централните роли Жанет Спасова, която от години работи в Германия, и Ирмена Чичикова.

"Аз съм ти" взе и наградата на Гилдия "Критика" към Съюза на българските филмови дейци. 

Наградата за най-добър актьор бе присъдена на Христо Мутафчиев за ролята му във филма "Миграцията на паламуда" на режисьора Людмил Тодоров.

Наградата на публиката пък остана за филма "Чужденецът" на Ники Илиев със Саня Борисова в главната роля.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА