Last news in Fakti

20 Септември, 2012 14:18 2 589 0

Явор Гърдев отложи премиерата на "Хамлет" за края на октомври

  • явор гърдев-
  • "хамлет"-
  • премиера
Явор Гърдев отложи премиерата на "Хамлет" за края на октомври - 1
Мариус репетира ролята на Полоний в "Хамлет". Снимка: Калин Николов

От Народния театър днес за пръв път разпространиха кадри с работни моменти от подготовката на мегапродукцията „Хамлет“ под режисурата на Явор Гърдев. Техен автор е композиторът Калин Николов, който по традиция създава музиката за всички спектакли на Гърдев, но се изявява и като арт-фотограф.

Премиерата на новата версия на великата Шекспирова творба се отлага за края на октомври и няма да се състои в средата на месеца, както бе планирано предварително, съобщиха от академичната трупа.
В постановката, за която, според собствените му признания, режисьорът се готви от 14 години, ролите на Хамлет и Офелия са поверени на младите и много талантливи Леонид Йовчев и Весела Бабинова, носителка на актуалната награда „Аскеер“ за изгряваща звезда. В образа на коварния крал Клавдий отново след „Ревизор“ като силен екипен играч ще блесне майсторът на моноспектакъла Мариус Куркински. Сред изпълнителите на останалите главни персонажи са Светлана Янчева (Гертруда), Иван Юруков (Хорацио), Валентин Ганев (Полоний) и др.

Тъй като „Хамлет“ е най-обемистата Шекспирова пиеса, дължината на текста ще бъде редуцирана, както впрочем се поставя навсякъде по света, сподели преди време Явор Гърдев пред БГНЕС. Спектакъл по оригиналния вариант би трябвало да трае над пет часа, което е отвъд приемливите граници в динамичния модерен живот.


Сравнявайки няколко превода на трагедията, включително тези на Гео Милев и Валери Петров, в крайна сметка режисьорът е избрал последния вариант на Александър Шурбанов.  По думите на Гърдев пиесата носи универсални политически и общочовешки послания, които са важни точно сега.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА