Last news in Fakti

26 Септември, 2012 22:26 990 0

Терористът Брайвик става герой в моноспектакъл

  • андерш брайвик-
  • моноспектакъл-
  • берлин-
  • ваймар

Швейцарският режисьор Мило Рау ще постави в Германия моноспектакъл, в чиято основа ще бъде редактираната версия на обръщението на норвежкия терорист Андерш Брайвик към съда. Както съобщава Frankfurter Rundschau, чиито кореспондент е разговарял с режисьора, става дума за речта на Брайвик от 17 април – ден след началото на процеса срещу него. Тогава по решение на трибунала съдържанието й не бе разгласено.


Предполага се, че текстът ще бъде изпълнен от актрисата от турски произход Саша Зойдан. Заседанието на съда няма да се пресъздава на сцената. Със спектакъла си Рау иска да демонстрира, че аргументите на убиеца в много пунктове съвпадат с разпространените в Европа представи и начин на мислене. Той дори цитирал думите на Зойдан, че и тя самата, прочитайки текста, не го отхвърля като неприемлив.

Моноспектакълът ще бъде представен само два пъти – на 19 октомври във Ваймар и на 27 октомври в Берлин. Организатор на събитието е създаденият от Рау Международен институт за политически убийства (International Institute of Political Murder, IIPM) - театър, специализиран в политически теми.

Припомняме, че Андерш Брайвик бе осъден на 21 години затвор с възможност за продължаване на срока. На 21 юли 2011 г. той взриви бомба пред сградата на правителството в Осло, а няколко часа по-късно откри стрелба по участниците в младежки форум на норвежкия остров Ютьоя. Общо 77 души бяха убити. Своите действия терористът оправда с желанието си да събуди Европа от сън, за да се бори с ислямизацията. За да не дава трибуна на идеите на Брайвик, норвежкият съд забрани неговите изказвания по време на процеса да се излъчват в медиите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА