15 Октомври, 2012 14:51 4 721 0

Обвиниха Деймиън Хърст за смъртта на 9000 пеперуди

  • деймиън хърст-
  • изложба-
  • инсталация
Обвиниха Деймиън Хърст за смъртта на 9000 пеперуди - 1
Снимка: Global Look Press

Защитници на животните от PETA скочиха срещу един от най-успешните съвременни художници – Деймиън Хърст, след като лондонската галерия „Тейт Модерн“ публикува данни за смъртността на пеперудите, използвани в една от неговите инсталации, съобщи британският вестник „Сънди телеграф“.

Хърст, чиято изложба в София се открива на 18 октомври, беше направил голяма ретроспективна експозиция в „Тейт“ , където бе изложил и инсталацията „Да се влюбиш и да разлюбиш“ (In and Out of Love) с живи пеперуди.

Зрителите можели да се разхождат из зала без прозорци, където пеперудите свободно долитали и отлитали, кацали върху гниещи плодове и по дрехите на посетителите, а част от тях били закрепени с щифтове към бяло платно. Всяка седмица в галерията доставяли по 400 нови насекоми, за да заменят мъртвите. По данни на галерията за 23-те седмици на изложбата са загинали около 9000 пеперуди. Много от тях били убити от самите зрители, които се опитвали да се отърват от тях.

„Ако това се беше случило с други животни, например с кучета, нацията щеше да се ужаси. Това не значи, че пеперудите не заслужават също такова грижовно отношение“, заявил представител на организацията.

За свое оправдание от галерията обяснили, че насекомите се доставяли от специални развъдници и за тях в залата били създадени условия, максимално близки до естествените. Това обаче не е съвсем вярно, тъй като в природата този вид тропически пеперуди живее до 9 месеца, а в „Тейт“ екземплярите издържали от няколко часа до няколко дни. 

От PETA обвинили Хърст, че смъртта на пеперудите в подобна ситуация е равносилна на това художникът да ги убие собственоръчно. Досега той е бил критикуван от защитници на природата неведнъж, тъй като някои от най-известните му творби включват мъртви животни, потопени в стъклен съд с формалдехид.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА