18 Октомври, 2012 10:48 1 659 1

Американка с бг корени - най-влиятелна в изкуството

  • американка-
  • български-
  • произход-
  • куратор

Американка от българско-италиански произход стана първата жена, оглавила годишната класация на стоте най-влиятелни личности в световното изкуство. Авторитетното британско списание „Арт ривю“ изготвя такава листа от 11 години насам. В миналогодишната Каролин Кристов-Бакърджиев бе на 14-о място.

Кристов-Бакърджиев доби популярност най-вече като куратор на Documenta - арт фестивал в германския град Касел, който се организира веднъж на 5 години и продължава три месеца. Близо 860 000 души посетиха тази година 13-ото издание на форума, провеждан в галерии, кина, паркове и дори на гарата. Кристов-Бакърджиев нарича това „експлодирал музей“ и амбициозно изнесе част от него чак в столицата на Афганистан и египетската Александрия. Фестът Documenta 13 е основан през 1955 г. от художник, забранен по времето на нацизма, който искал да съживи културата в следвоенна Германия.

Бащата на Каролин Кристов-Бакърджиев е българин, емигрирал след 1944 г. Той се запознава с бъдещата си съпруга италианка в Торино, докато учи медицина, а тя - философия. В края на 50-те двамата, вече лекар и археоложка, се местят да живеят в САЩ, където през 1954 г. в Риджуд, Ню Джърси, се ражда Каролин. Тя завършва история на изкуството и литература в университета в Пиза и пише за различни издания преди да стане куратор на изложби.

Главният редактор на „Арт ривю“ Марк Раполт оценява високо Кристов-Бакърджиев за „глобалния мащаб и голямата амбиция“ на Documenta и намеква, че част от членовете на комисията са искали начело на престижния списък да бъде някоя по-комерсиална фигура в изкуството. „Не бих казал, че нямаше конкуренция. Мисля, че властта на парите винаги оказва натиск, но тя винаги е била силен претендент - споделя Раполт пред „Ройтерс“. - Има две водещи позиции и двете отразяват връзката на изкуството с реалния свят. Едната е да се прави нещо голямо, монументално и глобално, а другата вярва, че изкуството трябва да бъде социално отговорно и интерактивно“.

В тазгодишната класация Каролин заема място, на което преди са били световноизвестни колоси като британския художник авангардист Деймиън Хърст и китайския художник дисидент Ай Вейвей, който в актуалния списък е на трета позиция. На второ място сега е американският колекционер и галерист от арменски произход Лари Гагосян. Този път Хърст е чак на 41-вото стъпало. На 35-а позиция е „кралицата на еротичния пърформанс“ Марина Абрамович. Руската пънк група „Пуси райът“ пък влезе за първи път в класацията тази година заради привличането на международното внимание към въпроса за свободата на словото (57-о място). Непосредствено след тях е скулпторът Джеф Куунс, бивш съпруг на порнодивата Чичолина. Приятелката на милиардера Роман Абрамович – Даша Жукова, която е меценат на изкуството и галеристка, е 85-а, а известната италианска дизайнерка Миуча Прада – чак 93-та.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муспи

    0 0 Отговор
    На снимката се хили една стопроцентна еврейка, и този сатанински бизнес е стопроцентов еврейски - те не признават 99.