Last news in Fakti

17 Септември, 2020 20:44 5 923 37

Антична гробница в центъра на София

  • антична гробница-
  • ул. московска

Тя се намира на улица “Московска”

Антична гробница в центъра на София - 1
Снимка: БГНЕС

В денят на София, заместник-кметът на столицата Тодор Чобанов представи разкритата антична гробница от сердикийския некропол, съобщи Нова ТВ.

Тя се намира в тротоарното пространство на улица “Московска” 33. Намерена е случайно, по време на ремонтни дейности. Първият етап на проучване и консервация на археологическите структури вече е завършен.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българска армия

    23 9 Отговор
    Рашидов изкупи грифоните.
  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    35 6 Отговор
    Истинското име на града е СРЕДЕЦ. За благозвучие, неговите граждани са се наричали Серди, вместо Средци... Името Средец по късно преминава в Сердица, както при думите среда – сердце. Изписано на латиница Сердица става Serdica, а по-късно е „побългарено” на СердиКа. В латинския език, C пред е-звук или и-звук се чете не като к, ами като ц.
    Във Витошката грамота на цар Иван Шишман от края на 14 век, областта и жителите се наричат и Средечки.
    В науката филологията се обяснява добре как се променя мястото на гласните и от СРЕДА се получава СЕРДА.
    София е обявена за столица на 3 април 1879 година от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране.През 1879 година се разгаря и спор за името, като жителите на града създават комитет от известни личности, който се застъпва за възстановяване на историческото име СРЕДЕЦ. НАДДЕЛЯВА ОБАЧЕ СТАНОВИЩЕТО НА РУСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, т. е. на руския губернатор Алабин И НОВАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ …..СЕ НАРИЧА ОФИЦИАЛНО с гръцкото име СОФИЯ. Явно името СРЕДЕЦ не е влизало в руските планове за ТРИБУТАРНОТО княжество България.

    Коментиран от #16, #18, #30

  • 3 Сър

    21 5 Отговор
    Също така позната като министерски съвет, където са открили начален стадии на интелигентност от австралопитеци командвани от една примитивна нужда - зажда за власт и пари.
  • 4 КОНТРАТА

    29 6 Отговор
    Какво ви грее тая дупка в плочника със стъкло отгоре? Това е гроб-некропол ако не знаете, а гробищата не се разкопават!

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Простак

    27 7 Отговор
    с глупости отвличат вниманието на , бедния Български народ ,ОСТАВКА мутри, бандити

    Коментиран от #28

  • 7 Тя е

    4 0 Отговор
    На кокала.
  • 8 Столичанин от Тутракан

    16 5 Отговор
    Крайно време е ,"столичани " да ги разходят из България , да видят история, а не само да копат гробове.....
  • 9 Зависи

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "КОНТРАТА":

    от гледната точка. науката например е продуктивна и търси полезна информация , а религиозните съображения са непродуктивни и не търсят нищо, а както винаги само пречат за развитие, тъпчене на едно място. хората може и да странят и пренебрегват природните закони, но това не значи, че те са бездействащи, просто поглъщат и разграждат човешките останки, а пък живите редят бетонни отпадаци където им падне , така и не се сетиха да вложат лесно разграждащи се от природата паметници , не се опитвам да обиждам мъртвите, но просто религиозната лудост граници няма
  • 10 Един Бог

    16 2 Отговор
    само знае колко още история е унищожена при масовата бетонизация на София!

    Коментиран от #21

  • 11 ТаУмВзе

    10 0 Отговор
    Гробът е на първия македонски фараон.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тъп ИМПЕРИАЛИСТ

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Огромни соросоидно русофобски глупости на килограм.
    "По време на Второто българско царство за Средец настъпва време на продължителен икономически и културен разцвет (1194 – 1382 г.). Градът пораства и придобива окончателно облика на типично средновековен град. Улиците се стесняват, появяват се постройки с характерен тухлено – каменен градеж, издигат се нови малки църкви, в околностите му – предимно по склоновете на Витоша и Стара планина, възникват множество манастири. В последните десетилетия на XIV век градът започва да се нарича със сегашното си име – София, по името на базиликата, която се издига край него. Новото име постепенно измества по-старите имена – Сердика, Триядица, Средец и през XV век се налага окончателно.

    За първи път новото име София се споменава през 1376 г. в документ на гр. Дубровник, а в български официален документ е отбелязано през 1382 г. - в златопечатната грамота (хрисовул) на Цар Иван Шишман, с която той дава привилегии на Драгалевския манастир „Св. Богородица Витошка”.
    През 1382 г., след тримесечна обсада, София е превзета от османските завоеватели. При новото устройство на завладените балкански територии София става център на най-голямата административна единица – Румелийското бейлербейство (еялет), начело с паша.
    След Освобождението на града от османско владичество (04.01.1878 г.), една година по-късно – на 03.04.1879 г., Първото учредително Народно събрание единодушно избира София за столица на възстановената българска

    Коментиран от #17, #19

  • 17 Тъп ИМПЕРИАЛИСТ

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "Тъп ИМПЕРИАЛИСТ":

    Първото учредително Народно събрание единодушно избира София за столица на възстановената българска държава."
  • 18 Оххх

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Стига писа глупости и фантасмагории,решило се е с комисия и гласуване, в която са участвали и преобладаващо българи,а също и руснаци. И така българското име Средец се превръща в София,на името на църквата "Света София" , която е била в Средец(София), а София означава мъдрост.

    Коментиран от #20

  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Тъп ИМПЕРИАЛИСТ":

    Басни преподавани в Историческия факултет на СУ...А напиши и нещо за "Славянското море" в което се удавила "Ордата на Прабългарите"!!!

    Коментиран от #22

  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "Оххх":

    Как са гласували с бюлетини или машинно??...
    За всичко което съм написъл си има архивни документи от които личи , че руската администрация не иска да се възстанови историческото Българско име Средец и налага Гръцкото София..., а се сети ЗАЩО.
  • 21 Така е

    5 5 Отговор

    До коментар #10 от "Един Бог":

    То да е град като град ами при освобождението си е било.село. Голяма работа - открили гроб?! Това само показва, че селото е било малко по-далече! Чудят се какво да направят в тая София, та да е по-така. Ами гоуемо село си е.

    Коментиран от #26

  • 22 Тъп ИМПЕРИАЛИСТ

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Говорим си за София, какви славяни и прабългари те гонят, бе?
    Нещо заекваш ли?
    Защо изменяш темата?

    Коментиран от #23

  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "Тъп ИМПЕРИАЛИСТ":

    Изменям я, защото си СМЕШЕН с наизустените клишета...
  • 24 Патриарха

    4 1 Отговор
    Ще на пипат накрая проклятието оставете мощите на хората да почиват в мир!
  • 25 Абе ,

    1 2 Отговор
    Кажете накрая , че е основна от печенези тази наша столица ! И защо постоянно ровят за да я изкарат град , че и с история ?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Детска градина

    1 0 Отговор
    Статията е рог на изобилието! Чудесни подробнсти и уточнения. Вижда се, че автора е градинка с КАЛИНКИ! Чакаме "щурците", "скорците" и последни да са костенурките с миенето на зъбите - ЖАЛКИ СТЕ!
    " Тя се намира в тротоарното пространство на улица “Московска” 33. Намерена е случайно, по време на ремонтни дейности" -тая близалка вече е ИЗСМУКАНА!
  • 28 Софиянец

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Простак":

    Прав си! Пък и не казват колко бюджетни пари са "усвоили" по офшорните си сметки около партийната далаветата "Антична гробница"! Костите на умрелите в тая хробница ще почнат да се въртят със скоростта на турбината на УБО-джипката, като видят през стъкления похлупак наглостта, безпардонността, клептоманиоята, жестокостта, .... и чут лъжите им!
  • 29 Дамм...

    2 1 Отговор
    "C пред е-звук или и-звук се чете не като к, ами като ц." Едновременно сте прав и грешите. Това, за което говорите е "немското"/съвременното произношение. В класическия/автентичен латински се е произнасяло като "к", т.е. Cicero се е произнасяло като Кикеро, Саеsar като Кайсар.

    Коментиран от #34

  • 30 Дамм...

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Коментар #29 се отнася до Вас.

    Коментиран от #33

  • 31 Въй

    0 0 Отговор
    Намерена е случайно, по време на ремонтни дейности. СЛУЧАЙНО И ПО ВРЕМЕ НА РЕМОНТНИ ДЕЙНОСТИ БЯХА ОТКРИТИ И ДОСТА НЕВЗРИВЕНИ СНАРЯДИ И ГРАНАТИ ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА.
  • 32 кастроли

    0 0 Отговор
    Сутиен с флорален десен и три ъгълни чашки за кафе. Момичета си говорят на "брат"! Момчета с кукуригу. Майката си щрака! Цар Борис-Михаил щеше да се хване за главата.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Дамм...":

    Точно обратното е...Да не споменавам, че Латинският спада към "мъртвите езици", т.е. хората с такъв майчин език са измрели ....и не може с точност да се говори за произношението.

    Коментиран от #35

  • 35 Моя грешка в коментара

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Произнасянето на с като к е традиционното/автентично произношение. ("Немското" е попаднало по погрешка в групата на съвременното произношение в предишния ми коментар.) Така е, няма аудио-записи, но реконструкцията става въз основа на писмени трудове (напр. от Quintillian). Разбира се, гаранция няма, но поне така се води във филологията, в частност фонетиката, ако не се лъжа.

    Коментиран от #36

  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Моя грешка в коментара":

    Да добавя,........ според руските "филолози"....
  • 37 Блатен Асечки

    0 0 Отговор
    Абе кви са теа дебелаци на снимката?!?!! 3544