Last news in Fakti

29 Септември, 2020 16:51 7 390 8

Чуйте как са звучали древните езици (ВИДЕО)

  • древни езици-
  • лингвистика-
  • звучене-
  • латински-
  • келтски-
  • египетски

Заради множеството диалекти в древността, точен отговор на този въпрос няма

Чуйте как са звучали древните езици (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Фонетичните различия между древните езици са били също толкова значителни, колкото и в наши дни. Ето защо е много трудно да се даде правилен отговор на въпроса: "Как са звучали древните езици?"

Въпреки определената доза мистерия около начинът, по който са говорили нашите предци и начина, по който е звучал техният език, лингвистите могат да хвърлят светлина по темата.

Можем да изучим конкретната еволюция и архаичните форми на един специфичен език и след това да направим сравнение между начина, по който звучи съвременният език и архаичната му версия, но това отново няма да даде съвсем точна представа за говоримия език. Ако успеем да възстановим основните фонологични характеристики на древен език, начинът на произнасяне на тези фонеми се различава много в детайлите.

Можем спокойно да предположим как е звучал древногръцкият език, тъй като езикът е изследван задълбочено от много учени през вековете.

Но как звучат други, по-стари езици като древен египетски, или латински, или келтски?

YouTube каналът YEAP! качи видео с предположения за това, как някои от тези древни езици биха могли да звучат:


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Интересно защо гьоктурките

    5 1 Отговор
    Използват български руни. Гьоктурките българи ли са?

    Коментиран от #3

  • 2 А така ще звучат

    2 0 Отговор
    бъдещите езици!

  • 3 Да де

    5 14 Отговор

    До коментар #1 от "Интересно защо гьоктурките":

    То така ама, май не ни ти е ясно ,че българите са от турската люпилня племе!И рода Дуло е с татарски произход , и Асеневци са от куманксо кюрдски произход!

    Коментиран от #4

  • 4 Факти

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Да де":

    Кой ви пълни главите с тези "истории"!! Имената на всички владетели от рода Дело са с ирански произход .Куманите са с доказан индоевропейски произход, тюркизирани езиково.

    Коментиран от #5, #7

  • 5 С ирански произход

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Факти":

    Ама тотемът им тюркски.....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 един от стадото

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Факти":

    остави ги. Татари, тюрки, печенеги, черкези, монголи. Дори ''чистите'' руснаци не са по- чисти от нас. За украинсите да не говорим. Родът Дуло е бил трън в очите на всички варвари, генотип различен от всички номади. И още нещо, траките, изчезнали яко дим по нашите земи. Ади бе. Теории и до сега защитавани от проеврейски и пантюркистки мекерета като основателите им. Чехски и руски еврей. Дразни ги българската народност по нашите земи, създадена от местни жители, траки, славяни и малко българи дошли после. Генотип по- близо до италианците по последни ДНК данни, отколкото до турци и руснаци. А колкото до украйнсите, по- близо до черкезите от колкото до руснаците. Дори езика им е различен. Дори руснаците щадяха своите ''братя'', но грешаха. Тюрко-черкезки думи в украинския колкото щеш;куркуль, кавун, киркил, майдан, атамам, бунчук, кохана..над 4хлд са думите в украинския. За фамилиите- Бучма, Кучма, Кравчук, Миколайчук. гр Черкаси, Украйна- основан от черкезите, и още и още..
  • 8 Озирис

    0 1 Отговор
    Втория език е най добър за слушане изразяване, гали слуха