Last news in Fakti

22 Октомври, 2020 15:53 3 296 4

Почина писателят Александър Томов

  • александър томов-
  • писател-
  • сценарист

Александър Томов е автор на стихосбирки и политически романи, сценарист е на над 10 филма

Известният български писател и сценарист Александър Томов е починал на 76-годишна възраст в сряда сутринта, съобщи съпругата му Екатерина Томова, цитирана от БНР.

Александър Томов е роден в София на 3 юли 1944 г. Завършва българска филология в Софийският университет "Климент Охридски" през 1972 г. Член е на Националния съвет за радио и телевизия от квотата на парламента и негов председател от декември 1998 г. до август 2001 г. След 1997 г. преподава кинодраматургия в Югозападния университет "Неофит Рилски" и в Нов български университет.

Александър Томов е автор на стихосбирки и политически романи, сценарист е на над 10 филма. Автор е на десетки книги, посветени на събитията и личности от годините на прехода. В тази категория са трилогиите му "Корупция", "Новобогаташи", "Арсения", "Четвъртата власт". Има и исторически романи - "Византийски лабиринт" (2001), "Императрица Теофано" (2003) и "Йешуа" (2012)

По негови сценарии са заснети едни от най-хубавите български филми от 70-те и 80-те години - "Елегия", "Романтична история", "Маргарит и Маргарита", "Смъртта може да почака", "Характеристика", "Мечтатели".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 еро

    19 0 Отговор
    Достоен мъж! Да почива в мир. :(
  • 2 Почитател

    8 0 Отговор
    Най големият писател в годините на прехода. Вечна му памет.
  • 3 Големия читател

    7 0 Отговор
    Голям писател, който създаде голяма литература!
  • 4 Коле

    0 0 Отговор
    Лек път и благодаря!