Last news in Fakti

8 Ноември, 2020 12:13 1 477 1

Отбелязваме Деня на европейското арт кино

  • европейско кино-
  • европейско арт кино-
  • арт кино-
  • филмова култура-
  • ден на европейското арт кино-
  • cicae

Акцентът пада върху богатството и разнообразието на европейската филмова култура

Отбелязваме Деня на европейското арт кино - 1
Снимка: shutterstock

Филмите, които грейват на екраните на арт кината през годината, днес празнуват. На 8 ноември инициативата „Ден на европейското арт кино” ще събере едни от най-добрите нови екранни истории.

За пета поредна година Международната конфедерация на арт кината CICAE, в партньорство с Европа Синемас организира празника, с акцент върху богатството и разнообразието на европейската филмова култура.

С над 100 милиона посетители всяка година в Европа, арт кината играят изключително важна роля в популяризиране на културното многообразие на стария континент. През 2020 патрони и посланици на проекта са режисьорите Агнешка Холанд, Лукас Белво и Каролине Линк.

България се включва със специална програма в Дома на киното. Началото ще даде
вдъхновяващата анимационна история на Лоренцо Матоти - "Чутовното нашествие на мечките в Сицилия", който е автор и на постера на Деня на европейското арт кино 2020.

Отбелязваме Деня на европейското арт кино

Най-новият филм на Агнешка Холанд, "Шарлатан" поема щафетата - с поглед към историята и грешките, които пропускамеда поправим.

Българското предложение в Деня на европейското арт кино е филмът „Сестра” на Светла Цоцоркова – носител на Голямата награда за най-добър филм на 24-тия София Филм Фест, както и от Котбус и Скопие.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПСР

    2 0 Отговор
    Да,чест и почитания към европейското кино!
    Испанско,френско,руско,немско.И копродукциите с участието на Дания,Белгия и мн.други.Алтернативата-стойностна и реална на Холивуд,Болувуд и....останалите.