Last news in Fakti

25 Май, 2015 17:16 843 0

България и Италия възраждат заедно славата на голямото европейско кино

  • българия-
  • италия-
  • славата-
  • голямото-
  • европейско кино

За България и Италия подписването на новото Споразумение за кинематографска и аудиовизуална копродукция е важна стъпка към възраждането на славата на голямото европейско кино. Това заявиха днес в Рим българският министър на културата Вежди Рашидов и италианският министър на културното наследство и дейности и на туризма Дарио Франческини. Двамата подписаха в италианската столица Споразумението, което отваря големи възможности за съвместни филмови продукции, както и за проекти на двете държави в областта на аудиовизията. 

На церемонията присъстваха и посланикът на България в Италия Марин Райков и и.д. директорът на НФЦ Павел Васев.

Министър Франческини увери Вежди Рашидов, че Италия вярва в силата на копродукциите, които помагат на европейските държави да достигнат до общата европейска идентичност.

По време на днешната си среща двамата министри се обявиха и за активизиране на съвместните усилия за опазване на културното наследство. Италия ще открие училище за борба с трафика на културни ценности и в тази връзка към министър Рашидов днес бе отправена покана български специалисти да се възползват от възможността за обучение в Рим.

Уточнено бе също така, че в края на м. юни министър Франческини ще гостува в България и тогава, заедно с министър Рашидов, ще подпишат Меморандум за предотвратяване на незаконния износ на ценности и за борба с иманярството.

Дарио Франческини  поздрави Вежди Рашидов за изложбата на България в Лувъра, за предстоящото откриване на 28 май в София на новата Национална галерия „Кв. 500” и за проекта за столичното Ларго. „Чух много хубави неща за новия Ви музей и искам лично да го видя. Готов съм лично да убеждавам италианците, че трябва да дойдат в България и да видят представителната експозиция в „Кв. 500” и обектите на българското културно наследство, и ще се погрижа за това”, заяви министър  Франческини. Той отправи и покана към министър Рашидов да присъства на 31 юли и 1 август 2015 г. в Милано на среща на министрите на културата на държавите участнички в „Експо – 2015”. България не участва в „Експо 2015”, но министър Рашидов бе специално поканен на срещата заради постиженията ни в опазването на културното наследство. Темата на форума в Милано е именно защитата на културното наследство.

Тази вечер в Рим министър Рашидов ще открие Осмото издание на Празника на българското кино в италианския Дом на киното във вила Боргезе. Акцент тази година е 100-годишнината на Българското кино.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА