Last news in Fakti

19 Ноември, 2012 21:13 1 917 1

Почина Борис Стругацки

  • борис стругацки-
  • почина

Големият руски писател Борис Стругацки почина в понеделник, ненавършил 80 години, предаде агенция РИА Новости като се позова на негов неназован приятел.

Стругацки е починал днес около седем вечерта, поради проблеми със сърцето.

Приятелят на писателя разказва пред агенцията, че в последно време Стругацки се е чувствал зле и практически не е говорил със своите близки. Преди смъртта си е попаднал в болница, където и починал.

"Отиде си Борис Стругацки. Велик писател и мислител. Непоправима загуба за нашата и световната литература", написа премиерът Дмитрий Медведев в Twitter.

Борис Натанович Стругацки е руски писател-фантаст. Повечето му произведения са публикуване в съавторство с неговия брат Аркадий Стругацки.  Много от тях са филмирани. Един от най-известните филми снимани по тяхно произведение („Пикник край пътя“) е "Сталкер", сниман от Андрей Тарковски.

Сред техните шедьоври са "Обитаемият остров", "Бръмбар в мравуняка", "Понеделник започва в събота", "Трудно е да бъдеш бог" и много други, любими на почитателите на фантастиката от цял свят, книги.

Борис Стругацки е роден на 15 април 1933 в Ленинград, днешен Санкт Петербург. Като малък преживява една зима в Ленинградската блокада. Той завършва Ленинградския механо-математически университет през 1955 г. със специалност „Звезден астроном“. Работи в знаменитата Пулковска обсерватория до 1965 г. Живее в Петербург. Женен, има син. След 1966 година и той е приет за член на съюза на писателите в СССР. Ръководи Ленинградския (Петербургския) семинар на младите писатели-фантасти. Председател е на номинационната комисия на премията „Странник“. Лауреат на международната награда „Хюго“ за научна фантастика.

Аркадий Стругацки, роден през 1925 г., почина в Москва на 12 октомври 1991 г. на 66 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bubblehead

    0 0 Отговор
    Абсолютно велики!
    Лека му пръст и на Борис. Отдоха си братята Стругацки отоде си и нещо от моята младост. За жалост филма на Тарковски е негледаем.