Last news in Fakti

6 Декември, 2012 14:52 4 618 0

На 104 години почина прочутият архитект Оскар Нимайер

  • оскар нимайер-
  • архитект-
  • почина
На 104 години почина прочутият архитект Оскар Нимайер - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Един от най-известните архитекти на всички времена - бразилецът Оскар Нимайер, почина на 104-годишна възраст в болницата „Ботафого“ в Рио де Жанейро, където бе приет заради респираторна инфекция вследствие на прекарана пневмония, съобщи „Гардиън“.

Нимайер е пионер на опростения футуристичен стил в архитектурата и е в основата на проектирането на модерната столица Бразилия в края на 50-те години.

Той е автор на сградата на Обединените нации в Ню Йорк, централата на Компартията в Париж, галерия „Серпентайн“ в лондонския Хайд парк и много други световни забележителности. Емблематични са неговите сгради от стоманобетон. Мнозина го наричаха „Пикасо на конкретиката“.

Нимайер, чиито корени са германски, е роден на 15 декември 1907 г. През 1934 г. завършва Националното училище за изящни изкуства в Рио де Жанейро. Става и член на Бразилската комунистическа партия. След 1980 г. Нимайер е преподавател в университета в Рио.

Ветеранът продължи да проектира и да преподава дори след навършването на 100-годишна възраст. Той има една дъщеря, петима внуци и множество правнуци.

Бразилският президент Дилма Русеф изрази съболезнования по повод кончината на един от бащите на съвременната архитектура. "Бразилия загуби един от своите гении.  Малцина са онези, които са мечтали толкова силно като него и са осъществили толкова много неща като него“, заяви тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА