Last news in Fakti

17 Януари, 2021 04:17 17 836 48

17 януари 395 г. Разделянето на Римската империя

  • римска империя-
  • разделяне

Новото бъдеще на Европа

17 януари 395 г. Разделянето на Римската империя - 1
Снимка: Архив

На 17 януари 395 г. Римската империя е поделена между синовете на император Теодосий I на Източна с владетел Аркадий и Западна с владетел Флавий Хонорий.

Флавий Теодосий, известен също като Теодосий I или Теодосий Велики, е римски император от 379 до 395 г. След катастрофалната битка при Адрианопол от 378 г. Теодосий е извикан на Изток от западноримския император Грациан, който го определя за командващ на римските войски в Тракия, след което го обявява и за съимператор.

Новият император успява с огромна находчивост да се справи с готската опасност. Основно средство на политиката на Теодосий I е сключването на т.нар. foedus, договори, според които пришълците стават федерати - запазват своята относителна автономия, но са задължени да служат на империята като спомагателни бойци. През периода до средата на 5 в. готите съставят по-голямата част от армията на Източната империя.

В църковно отношение Теодосий I започва борба за налагане на решенията на Първия вселенски събор в Никея. Особено засегната е дейността на арианите в неговите владения, които заедно с езичниците изпадат в немилост. През май 381 г. е свикан и Втория вселенски събор в Константинопол, на който е избран нов патриарх на Константинопол и е приет пълният текст на Символа на вярата.

Силата на църквата е нараснала дотолкова, че когато през 390 г. по заповед на Теодосий готските наемници избиват 7000 души при потушаване на безредиците в Тесалоника (днешен Солун), императорът е официално отлъчен от влиятелния епископ Амброзий Милански. Едва след публично покаяние Теодосий отново е приет в редовете на вярващите християни.

В столицата Константинопол по това време са построени Форума на Теодосий с триумфална арка, Колоната на Теодосий и Хиподрума. На границата с Персия цари мир. Римляните успяват да прибавят Западна Армения и Колхида към владенията си.

През 383 г. в Западната империя се извършва военен преврат срещу император Грациан, който е свален от власт и убит. Защитавайки правата на Валентиниан II в Италия Теодосий повежда поход срещу узурпатора Магн Максим - подкрепен от варварските федерати, постига победа и връща трона на своя съ-император (388 г.).

През 392 г. Валентиниан II е убит и Теодосий е принуден отново да воюва този път срещу франкския генерал Арбогаст и неговата марионетка император Флавий Евгений. Източният император разгромява своя противник през септември 394 г. и обединява Римската империя за последен път, но в началото на следващата година умира в Медиоланум (днешно Милано) от воднянка (едема).

Император Теодосий I е наречен с прозвището Велики всъщност от църковните историци защото следва твърда и последователна политика в подкрепа на християнството като единствена религия в Римската империя и забранява всички други култове.

Докато през 313 г. Константин Велики издава т.нар. Милански едикт, с който обявява всички религии в империята за равноправни, в 392 г. Теодосий забранява дори и частното изповядване на езическата религия. Затворени или превърнати в черкви са повечето храмове в много градове, като например Серапеума в Александрия и храма на Веста в Рим. През 393 г. за последен път се провеждат Олимпийските игри, след което и те са забранени като езически.

След смъртта му на 17 януари през 395 г. в Милано Теодосий Велики е погребан в Константинопол. По негово завещание империята се разделя между синовете му Аркадий и Хонорий, съответно на Източна и Западна Римска империя.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 888

    21 10 Отговор
    Всички пътища водят към рим!!!

    Коментиран от #2, #19, #21

  • 2 Хаджи Хаджи Българин

    25 4 Отговор

    До коментар #1 от "888":

    Събираните данъци в Римската Империя биват изпращани в Рим! От там и поговорката!
  • 3 Келеш

    16 12 Отговор
    А скоро и разделение на фащ
  • 4 666

    23 30 Отговор
    Разделянето на Римската империя и силовото налагане и приемане на нихилистичната и упадъчна религия на християнството с избора на църковен патриарх на Константинопол, поставя началото на следващите най тъмни и мрачни 10 века за Европа...!!!

    Коментиран от #14

  • 5 СИРИЯ СЕГУНДА

    22 5 Отговор
    Константин ме наричат и съм презвитер на светата Божия църква в Апамея от втора провинция Сирия, ръкоположен от Авраам, епископ на Артеуса. Дойдох на вашият свят Събор за да ви съобщя, че ако аз бях изслушан, то ние нямаше да претърпим това, което претърпяхме през тази година, т.е. това, което претърпяхме във войната с България/ПОРАЖЕНИЕТО НА ВИЗАНТИЯ/
  • 6 Няма по- важно от това...

    2 8 Отговор
    Кой ни е освободил, длъжни сме да се подчиняваме, стоим наредени и купуваме стоките на Освободителя !!! Пътят към Азия и раят, е постлан с любов.
  • 7 Ицо

    53 13 Отговор
    И после дошли турците и им разказали играта. 500 години времето е било спряло. Докато държавите от останалата част от Европа са се развивали, учили, строили, тук нищо не се е случвало. Дори и джамии не са си строили а са използвали готови църкви паметници на изкуството. От последвалата Османска империя няма никакво културно наследство. Всичко което се е запазило до сега, са го строили византийците. Да не забравяме, че и доста са разрушавали. Това трябва да тежи на съвестта на останалата част от Европа, че са позволили на тая сган да прекосят и останат до наши дни отвъд Босфора.

    Коментиран от #9, #36, #38

  • 8 КАН АЛЦЕК

    7 4 Отговор
    Теофан Изповедник пише ,,635г. кан Кубрат и синовете му се заселват на юг от дунав и северно от хемус. Създадена е Днешна БЪЛГАРИЯ.
    Най-големият Батбаян (Баян или Безмер, както е наречен в „Именник на българските канове”) остава да управлява бащиното наследство. Котраг, вторият син, потегля на север и се заселва край средното и долното течение на река Волга, считан за основател на Волжка България. Третият син, Аспарух остава в Дунавска България . Четвъртият син, Кубер, потегля на юг и стига по-далеч от брат си, заселва се в днешна Македония. За най-малкият син – Алцек, информацията е оскъдна. Ето какво пише франкският летописец Фредегар в „Gesta Dagoberti I regis francorum”:

    „В това време българският воевода на име Алцеко (Alzeco), който бе напуснал своя народ неизвестно по коя причина, мирно достигнал до Италия и отишъл с цялата си войска при крал Гримуалд, като му обещавал, че ще му служи и ще живее в неговото царство. Гримуалд, като го изпратил при сина си Ромуалд в Беневент, заповядал на последния да определи местоживелища на Алцеко с неговия народ. Ромуалд го приел благосклонно и им назначил разпръснати места за поселение, които дотогава били пусти, а именно: Sepinum, Bovianum et Iserniam, и по други градове в своята територия, а самаго Алцеко, като изменил името на достойнството му, заповядал вместо вожд (воевода, dux) да се нарича gastaldius-управител.“

    Коментиран от #24

  • 9 До Ицо

    9 16 Отговор

    До коментар #7 от "Ицо":

    САЩ са създадени по подобие и като реплика на Римската империя и процесите които сега стават там, напомнят на случващото се някога в древния РИМ и вероятно могат и да се поразпаднат, Но както Западната римска империя, се прероди и създаде модерна и цивилизована западна Европа, така и САЩ само ще се по пречистят и ще създадат още по могъща западна цивилизация, докато Русия копира и претендира да е наследник на Източновизантийска римска империя, която както някога бе завладяна и разрушена от малоазиатците и сега ще бъде разкъсана и унищожена от по далечните азиатци...!!!
  • 10 Атила

    4 13 Отговор
    Рим е едно историческо недоразумение
  • 11 Терек

    10 9 Отговор
    Никога повече империи.русия и Америка са двете страни на една и съща монета.
  • 12 Пловдивчанин

    14 22 Отговор
    Доста германски племена са им се събрали отгоре, а скитите (хуни, българи, печенеги) олазват към Дунава от азиатската степ. Точно тогава Филипопол е 150-хиляден град и столица на диоцеза Тракия. Част от 30-хилядния стадион в центъра е разкрита заедно с театъра, форума и голямата базилика. После азиатските орди разрушават града и си правят столица в Плиска

    Коментиран от #20, #37

  • 13 Атила

    8 6 Отговор
    Римляните са били палячовци хуните са ги избили до крак.

    Коментиран от #29, #46

  • 14 Еее да 666

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "666":

    Не си прав, обикновено съм съгласна с теб, но този път не
  • 15 Мъдрият

    17 1 Отговор
    Много студена и ледена статия - писана без душа и сърце!

    Император Теодосий Велики е наречен такъв, защото е постигнал успехи във всички битки, в които е участвал и на всички фронтове.

    Той е бил и истински Православен християнин, горящ и ревностен по Бога и затова е забранил всякакви езичества и езически религии!

    Неправилно го сравнявате с император Свeти равноапостолен Константин Велики! Защото Св.Константин успява с Божията помощ да победи с много малко войска - огромни армии и да обяви Християнството за държавна религия в Римската Империя.

    А Миланския едикт, с който обявява всички религии в империята за равноправни е бил формулиран така, защото до този момент - срещу Християнството е имало гонение - и затова с тоя едикт просто се възстановява статута му на официална религия. - Тоест това е само първата стъпка по пътя на утвърждаване на Християнството от Св.Константин!

    Но той е нямало как да забрани останалите религии, защото тогава те все още са имали не-малко последователи. Осен това той е бил изключително толерантен и благ човек. - Светец!

    Коментиран от #16, #28

  • 16 тенгрист

    0 6 Отговор

    До коментар #15 от "Мъдрият":

    Бегай у гръцко.
  • 17 Спартак

    4 8 Отговор
    Римляните са били големи жалкарчета.
  • 18 Атила

    2 15 Отговор
    Жали римски отрепки.трябва да се бутнат всички техни паметници и спомните за тях да бъдат узгорени

    Коментиран от #22

  • 19 Урфил 381

    12 11 Отговор

    До коментар #1 от "888":

    Голяма част, от Тази Римска империя,

    е управлявавна от наши прадеди, Велики Тракийски , личности?

    Ние Траките - Българи ,

    сме били граждани, на Римската Империя,

    и следователно, сме живели в дома си?

    Би трябвало, да празнуваме Римската Импрерия,

    тя без , Траките- Българи Кимерийски ,

    никога нямаше , да е Велика Римска Империя???
  • 20 Урфил 381 абв

    14 11 Отговор

    До коментар #12 от "Пловдивчанин":

    Нашите Прадеди ,Траките- Българи, Кимерийски,

    са най-добрите им войни и пълководци ,
    18 императора от Тракийски произход???
    Пълководеца № 1 на Рим , и Българин- Тракиец ,
    Велизарий ,--великия, от Сапарева Баня , човека,
    който го ценят, наравно с Александър Велики!
    Каво повече да добавя???

    Ние Кимерийските , Траки Българи ,
    сме най-великия народ на Европа,
    и Западна Азия, за всички ВРЕМЕНА?
  • 21 Урфил 381 абв

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "888":

    Като я гледам, тази хубава карта,

    на Римската Империя , няма кътче земя, ПО НЕЯ ,
    за която Тракийските- Българи,
    Кимерийски войни ,
    да не са воювали и оставили кръвта си???

    Буквално, по цялата територия , на тази хубава карта ,
    та и още толкова ???

    Добавям и северна Индия , тракийските войни, Българи във
    войската на Александър Македонски!
    Траките Кимерийци в Партия и Лидия, Асирия, Египет и Испания ,Германия и Англия
    Бактрия и Волга, Хунското царство и много, много други!
  • 22 Урфил 381 абв

    8 6 Отговор

    До коментар #18 от "Атила":

    Не се гневи ,отчасти и ние сме, между създателите на тази Римска Империя?
    Не забравяй, че никога, не сме били Славяни а Траки- Българи от Кимерийски произход!!!
  • 23 Bluesky1

    13 15 Отговор
    Ако тракийците разберат, че ги наричаш българи, десет пъти в гроба ще се завъртят. Между траки и българи няма нищо общо! Траките, в крайна сметка, са били избити и претопени, като самосъзнанието тракиец е изчезнало, както и великолепната им култура. Българите са траки, толкова, колкото и днешните северомакедонци са наследници на Филип и Александър Македонски! Престанете да фа лшифицирате историята, гамени такива!

    Коментиран от #25

  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "КАН АЛЦЕК":

    Браво-о-о!!! За 40 години от Хан, БАНските истЕрици, стигнаха до Кан ;-)
  • 25 Урфил 381

    6 6 Отговор

    До коментар #23 от "Bluesky1":

    Аз мислех ,че" Комунистическата" Славянска сага , е привършила ,но явно има все още , заблудени овце ,от стадото ,комунистическо.
  • 26 димитър

    5 3 Отговор
    Готите са тракийското племе гети погрешно наричани готи.По тази логика трябва да имаме германски гени,а ние нямаме.Тук говорим за стотици хиляди хора.Гетите са изтласкани от римляните на север от дунав и са наречени склавини,а в Горна и Долна Мизия мизи и българи.Гети,Скити и Сармати образуват Хунската империя ,която побеждава Рим...

    Коментиран от #27

  • 27 Историк

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "димитър":

    Готите са източно германско племе, което между другото имало и своя писменост. Гетите са тракийско племе и няма нищо общо с източно германските племена. Хуните налагат властта си над доста племена, включително и над част от източногерманските. След битката при каталунските поля, съюзът им се разпада, и те престават да бъдат какъвто и да е сериозен фактор в Европа. В крайна сметка Рим е унищожен точно от източно германските племена, готи, остготи, вестготи вандали лангобарди и т.н.

    Коментиран от #30

  • 28 Пловдивчанин

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Мъдрият":

    Не се хаби, няма да те разберат, нито теб, нито bluesky1 (коментар 23).
    Аз затова им пиша като на кретени. Същата омая като скопската - бели пеперуди в розова мъгла. Как още никой не спомена че първият динозавър е българин - Динко заварчика.
  • 29 Ввв

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Атила":

    Ей Байче ти не знаеш къде си Атила е един смръдлив долен циганин а Рим е по това време център на културата
  • 30 Пловдивчанин

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Историк":

    Абсолютно вярно! Само че германските завоеватели на Рим много бързо приемат римските ценности, римското право, Римската (християнска) вяра ... и скоро след това Римският папа благославя Свещената Римска Империя, която просъществува до Бисмарк и обединението на Германция през 1871

    Коментиран от #33

  • 31 димитър

    0 1 Отговор
    до Историк
    Прав си за готите,но те никога не са били на балканите,това исках да кажа. Често историците приписват неща от гетите на готите. Къде са ни германските гени,ако германски готи са били на балканите.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Урфил 381

    7 5 Отговор

    До коментар #30 от "Пловдивчанин":

    Забравихме, Бавария и Кимерийските и корени,
    самите Германци признават ,че корените им са от" Болгите",
    Българите - Траки, Кимерийци!
    Затова и са прави , че и те са от "Арий-ски произход", Кимерийски такъв?
    Кимерийците тръгнали от Тракия , превзели са Партия и Лидия , от Лидия произхожда и пречупения Хитлеров кръст, който е изобразен на стара Лидийска монета, като герб!
    Експандират в Европа , преди Хуните , които Европейски Хуни, са родствени Траки на Българите, също от кимерийско потекло?
    Ние нямамме нищо монголско в старата ни история ,и нека да се знае от всеки!
    Оставили сме родствени връзки в Дания ,Англия и Испания Шотландия и Германия, на юг във Франция, до Индия , ако тази история беше на Американците , щеше да е писане до бога ,но понеже Комунизма ни отне правото, да мислим сами и говорим обективно и свободно , бяхме на път да забравим, собствената си велика история!

    Кимерийските Българи се връщат, като Готи обратно , в Източна Европа,
    на Балканите след като са обиколил и завладяли цяла европа,
    свещенника Вулфила е написал
    Българската азбука преди 481 година с.н.е. и разликата от днешната ни азбука е 3 букви?
    С тази азбука се превежда и Библията,на Български за всички Траки и Скити!
    Но всички вече знаем ,че Орфеевата азбука, отдавна е била първата за Траките писменост, която изчезва по незнайни , хеленистиски причини?
    За повече информация, четете Спароток, или четете Гетика от Йордонес!
    За да се проследи пътя на Бъ

    Коментиран от #35

  • 34 NSDAP

    3 3 Отговор
    Българите са от персийски произход и нямат нищо общо със средиземноморските цигани,наречени траки!
  • 35 Пловдивчанин

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Урфил 381":

    И, пръвио, динозавър/коркодил,е,българин, произведен, е, във, АРСенал-Казалнък, през, петия, век

    Коментиран от #47

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Борката

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Пловдивчанин":

    Историческата истина сочи,че Мизия и Тракия са били рушени и обезлюдени откъм окупатори /роми-елини/, а не откъм българи. Племената искали бащините си земи и изтребвали безмилостно всички чужди натурници, които се намърдали там по време на многовековната римска окупация!

    Коментиран от #39

  • 38 Ertfr

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ицо":

    Така е турците всичко са унищожили не като византийците много паметници на прабългарската култура са се запазили благодарение на византийците та направо цъфтим

    Коментиран от #40

  • 39 Пловдивчанин

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Борката":

    Шизофрългарите с двойната им идентичност: хем европейци, а Европа е базирана на Елада и Рим....хем азиатци - почти всички безумни коментари тук, плюс чалгата в душицата балканска. Само "македонската" фантазия е по-развинтена от вашата.

    Коментиран от #41, #43

  • 40 Пловдивчанин

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "Ertfr":

    Каква култура очакваш от номади живели в желязната епоха? Защо унгарците, германците, славяните знаят че са били едни варварски племена взели вярата и културата си от Рим, а българите - о, не, ние трябва да си измислим някаква история. Няма такава.

    Коментиран от #42

  • 41 Борката

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Пловдивчанин":

    Нищо не разбрах.
  • 42 Борката

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "Пловдивчанин":

    Какви "номади" са българите?? Където са се заселили са създавали здрави и перфектно организирани държавни образувания- Стара Велика България, Волжска България, Куберова България, Аспарухова(Дунавска)България и още в прародината край Памир Царство Балхара. В тези свои държави са строели градове, крепости, пътища, имали са прекрасни златни съкровища, административно деление, държавнически звания и титли, всичко. Били са един изключително образован народ, изграждащ навсякъде ДЪРЖАВИ!
    Та Плиска например, е заемала най-голямата площ на средновековен град в Европа, след нея се нареждат градове като Константинопол или Аахен - столицата на Франкската империя на Карл Велики. Те са много по-малки от Плиска-огромен за времето си каменен град! Това изобщо не е присъщо за номадските народи, към които с цел някой ни е преписал.

    Коментиран от #48

  • 43 Борката

    0 2 Отговор

    До коментар #39 от "Пловдивчанин":

    Публикувано във факти.бг: Само "македонската" фантазия е по-развинтена от вашата.
    -------
    Извинявай, твоята фантазия от коя националност е?
  • 44 Пловдивчанин

    1 0 Отговор
    Къде ти е 4 век, къде скочи в 7 век? Да не говорим че каменната базилика се строи през 9 век от Борис I, приел Христовата вяра от Римския император Михаил (който му дава името си). Дотогава Плиска е било място с юрти и дървена сграда за владетеля, оградено със земен насип покрит с камъни. Няма база за сравнение с Римската столица Константинопол, с катедралата Света София. Както си разбрал от братята "македонци", с промит мозък не се спори. За това аз определено нямам желание.

    Коментиран от #45

  • 45 Борката

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Пловдивчанин":

    Даже и не знаете, че българите са местен народ поне от 4-ти век, и от преди това. Доказателства бол. Липсват доказателства да са идвали някога. Всеки голям град има "дървен" период. Почти никой не е строен на гола поляна, а върху някое старо село.
  • 46 Гай Флавий

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Атила":

    А при Каталунските Поля хунопитеците избягаха с опашки между краката към Панония
  • 47 Трай си и

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Пловдивчанин":

    Не говори глупости ,ако не можеш , да се включиш в темата?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.