Last news in Fakti

14 Май, 2021 14:09 4 073 18

Картина на Пабло Пикасо беше продадена на търг за 103,4 милиона долара

  • пабло пикасо-
  • търг-
  • жена-
  • седнала до прозорец-
  • картина

Пет творби на испанския художник са прекрачили символичния праг от 100 млн. долара

Картина на Пабло Пикасо беше продадена на търг за 103,4 милиона долара - 1
Снимка: БГНЕС

Картината "Жена, седнала до прозорец (Мари-Терез)" на Пабло Пикасо бе продадена в четвъртък за 103,4 милиона долара в Christie's в Ню Йорк, съобщиха от аукционната къща.

Картината, завършена през 1932 г., е продадена след 19 минути наддаване за 90 милиона долара, които нарастват до 103,4 милиона долара, когато се добавят такси и комисионни, каза аукционната къща.

Christie's беше изчислила, че картината ще се продаде за 55 милиона долара.

Продажбата потвърждава жизнеността на пазара на изкуството въпреки пандемията от Covid-19, но също така и специалния статут на Пикасо, който е роден през 1881 г. и почина през 1973 г.

Доброто представяне на търговете в четвъртък на обща стойност 481 милиона долара, "сигнализира за реално връщане към нормалното и също така е съобщение, че пазарът на изкуства наистина влиза в релси", каза Бони Бренан, президент на Christie's America.

Картината, изобразяваща младата любовница и муза на Пикасо, Мари-Терез Уолтър, е придобита само преди осем години при продажба в Лондон за 28,6 милиона паунда (около 44,8 милиона долара), по-малко от половината от цената, предложена в четвъртък. Пет творби на испанския художник вече са прекрачили символичния праг от 100 милиона долара.

Това е първият път от две години насам, когато творба преодолява границата от 100 милиона долара, откакто картината на Клод Моне "Meules" от 1890 г. достигна 110,7 милиона долара в Sotheby's, също в Ню Йорк.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 защо

    5 1 Отговор
    струва толкова ?

    Коментиран от #3

  • 2 не разбрах

    9 0 Отговор
    купувачът ли трябва да даде тези пари или му ги дават за да си окачи картината в хола.
  • 3 Шкафбанк

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "защо":

    Защото е "ценна книга" ! Знаеш ли, колко тона злато са това или колко кубика банкноти на пачки ??
  • 4 Адолф

    17 3 Отговор
    Ненормална работа.Аз като я гледам тая картина мяза на картините на дъщеря ми която е в трети клас.Ако омешя 5 картини на тоя художник и пет на дъщеря ми, тоя купувач едва ли ще разбере коя картина на кого е.А с тия милиони колко деца можеха да се нахранят и облекат.....
  • 5 Пич

    14 2 Отговор
    И по чужбина както при нас. Колкото по некадърен , толкова по платен.
  • 6 dfu

    9 3 Отговор
    103 милиона?! Тия неща едно време ги рисувахме в детската градина.
  • 7 докато

    5 1 Отговор
    има хора да дават толкова пари за тоалетна хартия метър на метър, ще има и революции. Това е кощунство. Християнство, леле, Христос е умрял напразно.
  • 8 Българин

    5 1 Отговор
    Тия работи могат да ги нарисуват и децата ви, но децата ви не са добри търговци и маркетолози и затова техните струват 0, а тия са стотици милиони ;) всичко опира до рекламата, а Пикасо навремето е бил майстор на рекламите :)
  • 9 Сланина и Зурла

    0 0 Отговор
    Моята любима е "Човек с Фунийка Сладолед"!
  • 10 цербер

    7 4 Отговор
    Цапаниците на Пикасо. Леонардо да Винчи,Донатело,Микеланджело, Тициан и Ботичели са художници,но Пикасо е бояджия.

    Коментиран от #15, #16, #17

  • 11 Учител

    5 0 Отговор
    Ако човек е добър търговец и умее да продава добре може да лисне една кофа боя върху един чаршаф и да го продаде за 1 милион долара :) в изкуството не са важни творческите умения, а търговските ;)
  • 12 един от многото

    5 0 Отговор
    Толкова пари за картина която нито жената жена , нито стола стол а прозореца и той не прилича на нищо. Хора разни , вкусове , също , но точно Пикасо ако беше жив не бих го наел да ми боядиса дори гаража!
  • 13 Юрист

    5 0 Отговор
    Пикасо е отвратителен художник и велик в маркетинга :)
  • 14 123

    4 0 Отговор
    ПРОЗОРЕЦА ГО ВИДЯХ,КЪДЕ Е ЖЕНАТА?
  • 15 Ъхъ...

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "цербер":

    Евала! Сравняваш ренесансови художници с художник от 19-20-ти век - съвсем различни стилове и епохи. Коренно различни виждания за изкуство. Да не говорим, че Донатело даже не е бил художник, а скулптор... 😉😄😆😂🤣
  • 16 Добре, че не си споменал/а

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "цербер":

    и Рафаело - костенурките-нинджа щяха да са в пълен комплект. 😉
  • 17 И, преди да си даваш

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "цербер":

    "компетентното мнение", окачествявайки картините му като "цапаници", а него самия - като бояджия, виж какво е рисувал, когато е бил 14-15-годишен - напр. "Майката на артиста" или "Старият рибар". Ще се убедиш, че по нищо не отстъпва на портретите на нидерландски художници от 17-ти век от ранга на Рембрандт, Франс Халс или Ян Фермер (Вермер). Можел е да рисува като тях, но не е искал да прави същото, което други са правили векове преди него (и с което пазарът на изкуство вече, така или иначе, е бил препълнен). Предполагам, просто не е искал да бъде имитатор, а новатор. 🤨🤔😉😄😆😂🤣
  • 18 доко

    2 0 Отговор
    ДА НА ТАКАВА ЦЕНА Е СЪВСЕМ СПРАВЕДЛИВА..ЗАЩОТО ПОРТРЕТА Е НА КАКА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА..А ТЯ БРАТ Е НЕПОВТОРИМА..