19 Юли, 2021 15:43 4 678 0

Синът на Елин Пелин с нова стихосбирка

  • елин пелин-
  • син-
  • рождение-
  • честване-
  • стихосбирка

Тя бе представена на 144-та годишнина от рождението на писателя

Синът на Елин Пелин с нова стихосбирка - 1

На 18 юли 2021 г. се навършиха 144 години от рождението на писателя Елин Пелин, а пред паметника на твореца в гр. Елин Пелин кметът на общината Ивайло Симеонов и внукът на писателя – Елин Иванов церемониално поднесоха венец и цветя.

В деня на годишнината – 18 юли в зала на общинската администрация беше представена стихосбирката „Заслони на любовта“ с автор Боян Иванов Елин Пелин – син на писателя, следовник на перото и творческия му дух. Стиховете са писани в периода 1950 - 2016 г. и за първи път се издават в книга. Боян Иванов е дългогодишен журналист и музикален редактор в БНР, автор на публицистични материали и образователни програми на радио София и напуснал земния си път на 14 юни 2019 г.

Водещ на представянето на стихосбирката Божанка Димитрова, наш съгражданин, журналист и редактор на в-к "Жарава". На литературното събитие присъстваха художникът на книгата г-н Пламен Петров, културни дейци и граждани. Гости на честването на годишнината и представянето бяха Елин Иванов – внук на писателя Елин Пелин, почетен гражданин на гр. Елин Пелин, както и неговата майка Еленка Иванова.

„Няма случайни неща, защото на една дата са родени Апостола на свободата Васил Левски и апостола на мисълта и духовността – Елин Пелин“ каза Елин Иванов при представянето на стихосбирката на неговия баща Боян Иванов Елин Пелин - син на известния творец. Елин Иванов изказа искрената си благодарност към Община Елин Пелин и лично на кмета г-н Ивайло Симеонов за подкрепата при издаването на стихосбирката с творбите на баща му, като сподели, че кметът и неговия екип от отдел „Образование, хуманитарни и социални дейности“ са факли в културния живот, които осветяват пътя напред и оприличи делата им на съвременно будителство.

На 18 юли 2017 г., когато отбелязахме 140 години от рождението на писателя, кметът Ивайло Симеонов награди с титлата почетен гражданин на гр. Елин Пелин и връчи символичния ключ на Боян Иванов - син и Елин Иванов - внук на Елин Пелин.

На 18 юли България отбелязва също така и 184 години от рождението на великия българин Васил Левски, като неговия портрет, поставен до паметника на писателя, също беше окичен с цветя от признателните граждани.

Синът на Елин Пелин с нова стихосбирка

Синът на Елин Пелин с нова стихосбирка


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА