5 Юни, 2021 12:35 1 803 5

Мик Джагър оглави кампания за спасяването на Венеция

  • мик джагър-
  • ролинг стоунс-
  • венеция-
  • култура

Куп известни личности се включиха в кампанията

Мик Джагър оглави кампания за спасяването на Венеция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Редица знаменитости, сред които фронтменът на "Rolling Stones" Мик Джагър, изразиха гнева си от акостирането на големи круизни кораби във Венеция в открито писмо до италианското правителство.

Водещи артисти като Джагър, германския режисьор Вим Вендерс и шотландската актриса Тилда Суинтън се оплакват от "пълната липса на уважение към едно от най-значимите места на световното наследство" и призовават за създаване на закон, който да защити културната идентичност на Венеция.

Отвореното писмо, инициативата за което е на благотворителната организация "Венецианско наследство", критикува още неравнопоставеността между местните жители и туристите в града и призовава за затягане на правилата за отдаване на апартаменти под наем на туристи.

Милиони хора посещаваха Венеция всяка година преди началото на пандемията. Круизните кораби, които навлизат в лагуната на града, са причина за напрежение и спорове от години, предава БТА. През март правителството даде зелена светлина на плановете за забрана на навлизането на плавателните съдове в района около центъра на Венеция. Те вече акостират на пристанище извън лагуната.

Според управата му в събота се очаква голям кораб да отплава оттам за пръв път от началото на пандемията преди повече от година. Маршрутът му предвижда преминаване през лагуната и покрай прочутия площад "Сан Марко" и това предизвика отново напрежение, съобщиха местни медии.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pbdan

    5 1 Отговор
    Имаше съобщения, че при спирането на корабоплаването във Венеция заради епидемията са се появили в каналите делфини, птици, най-различни риби и октоподи. Водата (имаше видео) беше почти прозрачна.
  • 2 стар кашик

    4 4 Отговор
    Абе, Джангъра много изпърдел бе...скоро май ще се отправи напоследното плаване!!!

    Коментиран от #4

  • 3 Така е

    2 1 Отговор
    Но голям кораб, големи пари носи!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.