Last news in Fakti

7 Януари, 2022 19:36 3 652 9

Почина Сидни Поатие

  • сидни поатие-
  • актьор-
  • сащ-
  • оскар

Toй е първият чернокож актьор, спечелил престижната филмова награда "Оскар"

Почина Сидни Поатие - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Сидни Поатие е починал на 94-годишна възраст, съобщи бахамското външно министерство, цитирано от BBC. Toй е първият чернокож актьор, спечелил престижната филмова награда "Оскар".

Поатие беше и най-възрастният жив човек, спечелил "Оскар" за най-добър актьор. Холивудската звезда е известен с филми като "Познай кой ще дойде на вечеря", "Среднощна жега" и "Лилиите на полето" (Lilies of the Field), за който печели най-голямото отличие в киното през 1963 година. В кариерата си също така печели и награди "Златен глобус" и БАФТА.

Поатие е роден през 1927 година в Маями, Флорида, но е отгледан на Бахамите. Родителите му са бахамски фермери, които обикалят САЩ и продават домати. Така бебето се оказва едновременно с бахамско и американско гражданство. На 15 години заминава за Ню Йорк, където живее брат му. Сидни започва работа като мияч на чинии. Именно там се сблъсква за пръв път с расизма, а след години споделя, че му е било изключително трудно да си намери работа. Бъдещата звезда е ходил на училище само една година и преди да стане известен, бори се с бедност, неграмотност и предубежденията към чернокожите.

След кратка служба в армията, бъдещият актьор се включва към Театъра на чернокожите в Харлем. През 1949 изоставя сцената, за да се посвети на филмовото изкуство. По време на кариерата си подбира внимателно ролите си и не се подчинява на холивудската представа, че чернокожите могат да се превъплъщават само в обслужващ персонал. Първият пробив на Сидни Поатие в киното е през 1955 в "Тhe blackboard Jungle". През 1999 година Американският филмов институт включва Поатие под номер 22 в класацията на най-големите мъжки звезди на класическото Холивудско кино. Актьорът се е женил два пъти и има шест деца - всички до една дъщери. През 1974 г. получава рицарско звание от британската кралица Елизабет Втора. Бил е и посланик на Бахамите в Япония и ЮНЕСКО.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 "На учителя с любов"

    30 4 Отговор
    "Кой ще дойде на вечеря" ей,братя набори ганьовци,остана ли някой дето помни?

    Коментиран от #9

  • 2 Анонимен

    7 3 Отговор
    Велик актьор, но филмите му са много пропагандни. Бог да го прости!
  • 3 Немо

    16 1 Отговор
    Самият той каза навремето, че причината да е получил толкова роли и награди навремето е най вече това, че тогава на продуцентите им е бил нужен чернокож актьор, за да убеждават, че в САЩ расизъм няма. В някои от известните си филми от 60те той всъщност мълчи през повечето време, има малко реплики. Причината е, че по това време е имал доста специфичен акцент и това не се е харесвало
  • 4 Роза

    24 0 Отговор
    Помня го ,когато беше на млади години.Талантлив актьор и симпатичен мъж,с фини черти на лицето и интелигентно излъчване.Радвам се че е доживял до тази преклонна възраст и може би е успял да се порадва на известността си.Четох в една статия че бил много благороден човек,аристократ по дух.Лек път към отвъдното,"учителю"!
  • 5 бай Дън

    16 0 Отговор
    А помните ли блестящата му игра заедно с Род Стайгър в "Среднощна жега"?
    Светла им памет на двамата!
  • 6 Мюмюн

    10 0 Отговор
    Само един филм съм гледал с него: "Чакала" с Брус Уилис- хареса ми, че стои добре на екран и не нагарча с някаква показност.
  • 7 Бледолик

    11 0 Отговор
    Имате забрана за публикуване на коментари
    -----------------------
    „Toй е първият чернокож актьор, спечелил престижната филмова награда "Оскар"
    Е-е-е, не така, излагате се. „Toй е първият актьор с алтернативен цвят на кожата, спечелил престижната филмова награда "Оскар" се пише по правилата на „новото нормално“ (т.е., ненормалното), нъл’ тъй?
  • 8 Гост

    9 0 Отговор
    Велик, велик, великан! Бог да го прости! Невероятни роли е изиграл.
  • 9 Набор / ка

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от ""На учителя с любов"":

    И ,, Синьото петно " .