Last news in Fakti

10 Януари, 2022 17:53 4 189 1

Обвиниха Максим Генчев в плагиатство

  • максим генчев-
  • обвинение-
  • плагиатство

Острите думи идват от историка и автор на филми Иван Тренев 

Обвиниха Максим Генчев в плагиатство - 1
Снимка: БГНЕС

Историкът и автор на филми Иван Тренев отправи обвинение към Максим Генчев за плагиатство по отношение на заглавието на филм, посветен на революционера Христо Ботев. Историкът насочи това обвинение след гостуване на големия български режисьор в сутрешния блок на БНТ, съобщават от actualno.com.

На 6 януари, в интервю по обществената телевизия, режисьорът Максим Генчев направи представяне на най-новия му филм “Ботев”, чиято премиера ще бъде на 3 март тази година. По време на разговора, обаче екипът на предаването “Тази сутрин” допусна техническа грешка и вместо името на неговия филм, те изписаха на голям екран “Ботев отвъд понятното”. Това е заглавие на друг филм, чийто автор е историкът Иван Тренев – „Ботйов отвъд понятното”. Грешката остава видима през целия разговор, като на няколко пъти надписът беше показван от различни гледни точки.

Именно това противоречие провокира Тренев да публикува отворено писмо до медиитe. Той е убеден, че тази грешка не е случайност, защото при негово гостуване в БНТ през месец май 2021 година пак е станала грешка – неговият филм е бил объркан с този на Максим Генчев. Затова Тренев е изпратил сигнал до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, тъй като счита случилото се за нарушение на интелектуални права. В личния си профил във Фейсбук Иван Тренев описва цялата история.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грую

    8 11 Отговор
    Иван Тренев е пианист, а не историк. Човекът обича да се облича ту като Ботев, ту като Левски. Вижте го в Интернет. Пак там ще го видите като модел и културист. Общо взето - неидентифициран хвърчащ обект, който дрънка разни глупости и прави контент на телевизийките. Умните хора избягаха от България и сега, който си няма друга работа, гледа Тренев. Поради липса на хора и той стана човек. Не възприемам сериозно този индивид.