Last news in Fakti

26 Януари, 2022 18:48 8 626 53

Крали Марко – Царският Конник

  • андрей киряков-
  • крали марко-
  • герой-
  • конник

Време да спрем с излишното самоунижение и национален нихилизъм, какъвто действително не ни е чужд, а и поводите понякога за него са правдиви. Но не и в случая с този древен балкански герой

Непознаването на древността на българската история води освен до друго и до редица нихилилистични забежки, към каквито и без друго ние българи сме склонни по природа.

Периодично сме свидетели как в публичното пространство писател, журналист, политик или интелектуалец някой, ще припомни случая с Крали Марко и как един чутовен народен герой в епоса всъщност се оказва османски васал в историческата реалност и не е ли това пример за злощастната история на още по-нещастен народ…?

Всички си спомняме от детството, макар и смътно, легендите и песните за Крали Марко или Марко Кралевити, за борбата му с юди и самодиви, за борбата му с душмани поробители, с Черен Арапин и Муса Кеседжия, за освобождаването на поробените три синджира роби, пускането на заключени извори и т.н. и т.н.

Изследователите се опитват да ни обяснят, че зад образа на Крали Марко стои конкретна историческа личност и това е деспотът, кралят на Прилепска област от 14 век – Марко Мърнявчевич, който както е известно действително става турски васал, подчинен. Ако образът на Крали Марко има нещо общо с прилепския край в днешна Северна Македония то това е, че над град Прилеп се намира едно огромно по площ скално (мегалитно) светилище едно от най-големите и най-древните на Балканския полуостров.

Образът на народния защитник, на крилатия и хвърковатия конник е толкова древен, колкото е самата история на най-старото балканско население. Трябва да се върнем още към времената на производството на първите метали и на опитомяването на коня, за да разберем колко древна е тази история. Според някои учени конят е опитомен в днешните земи на днешна Украйна през четвърто хилядолетие преди Христа, но според други данни е опитомен тук на Балканите още през пето хилядолетие пр. н.е. което ще рече преди около седем хиляди години от наши дни.

Разделянето и изучаването на българската история на такава преди и на такава след 680/681 година, годината на основаване на Първо българско царство, оказа сериозни негативни последици върху българското национално съзнание и родова памет. Прекъсна връзката с античността, с тракийските царства, с праисторията, с предания, запазени на Балканите в продължение на хилядолетия.

Тракийският конник (герой - херос) е най-популярното анонимно божество на трако-балканското население от най-древни времена. От римско време, т.е. времето около новата ера, преди две хиляди години, неговият образ започва да се изобразява върху така наречените оброчни (посветителни) плочи. Само на територията на България, а такива се срещат и в близките до нас земи, са открити над 3000 оброчни плочки, посветени на този герой, на този безименен защитник и покровител на населението. Нови оброчни плочки се откриват непрекъснато при археологически проучвания и разкопки. Имаме и по-стари изображения, основно върху метални апликации, рисунки от гробници и други.

Така нареченият Тракийски герой -херос съчетава в себе си представата за героя, но и за тракийския цар - покровител и защитник на хората - яхнал своят кон, най-често държащ копие в ръка. Този герой преследва диво животно – лъв, елен или глиган. Този герой се бори и с митични същества, каквито изображения имаме върху металните апликации от Летница например, този герой получава дарове и венци от някоя Богиня, застанал в триумфална поза, каквито релефи се срещат често от земите на Северното Черноморие и т.н. и т.н.

Образът на конника, на конния владетел, извършвал походи, подвизи и геройства в продължение на векове, на хилядолетия, заляга силно в представата на трако-балканско население. Този конник, владетел и покровител, в обширното пространство между Карпатските планини и Бялото море и отвъд тях, е толкова силно залегнал в съзнанието на местното население, че намира различни въплъщения в различните епохи, според историческите обстоятелства. Но винаги основата е една и съща - на покровител и защитник на населението.

От древни времена до първите векове на новата ера, героят-конник е познат просто като Конникът или Героят (Херосът). Епосът за Крали Марко (Крилатият конник или Царският конник) започва да се формира още в онези древни времена. Само може да предполагаме, че в онези древни времена противници на Хвъркатия Конник са били перси, келти, гърци, римляни, византийци и чак в най-новите и близки до нас времена това са османски турци. Във всяка една епоха народът е заменял имената, а същината, есенцията на драматургията на сюжета, си е оставала същата.

Древната дума „марк” или „марко” означава „кон” или „конник” на почти всички европейски езици, а и в езиците извън това езиково семейство. Така Крали Марко или Марко Кралевити означава просто Царския конник или Хвъркатия конник. Тук да си припомним и за "хвърковатата чета", което название съвсем не е случайно. Краткият езиков преглед показва, че на английски (от староанглийски) думата mare означава кобила; на старонемската дума е Mähre; на староирландски е marc , като близка до това е в уелски, галски, бретонски; в румънски „мънз” означава „жребче”; дори на китайски „маа” означава кон, а на монголски „морь” (mori) също е кон. В български е останала думата „марко”, която днес се използва за название на магарето, но и тя произлиза от общата индоевропейска дума *markos - кон.

Турско робство е поредният период, в който народът си спомня за своя защитник и покровител от древни времена - Хвъркатия или Крилатият (Царския) конник – Крали Марко. Доказателство за силата на този образ, на този покровител е и това, че той влиза в християнската иконография. В християнството, което става официална религия в Източната римска империя, след началото на ІV век, образът на конния герой, защитник и покровител на населението, преминава в образите на различни християнски светци, като например Свети Георги, Свети Димитър, Свети Мина. Много показателен е случаят със Свети Георги. Според житието на Свети Георги той е войник – пешак. Така е изобразяван в началото по иконите – като войник, в ризница, с копие в ръка. Само че бързо на балканска почва, този герой и светец, живял в трети век, е качен на кон. Това е традицията от древни времена и когато населението иска да възвеличи някого го издига, представя го като конник!

Време да спрем с излишното самоунижение и национален нихилизъм, какъвто действително не ни е чужд, а и поводите понякога за него са правдиви. Но не и в случая с Крали Марко – Царският конник, древен балкански герой от незапомнени времена.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    14 21 Отговор
    Откъде ги изкопавате такива бе?
  • 2 Jacques Yves Moineau

    31 5 Отговор
    Само така. Трябва повече да се говори за героичното ни древно минало. Дори не всичко да е вярно. Всички си манипулират историята, само ние се правим на светци

    Коментиран от #13

  • 3 дядо

    14 16 Отговор
    те тия идиоти ша объркат историята
  • 4 шопендар

    22 7 Отговор
    най добре е да ИЗЧЕГЪРТАМЕ всички БЪЛГАРСКИ легенди и митове,и приказките също И НАЙ ВЕЧЕ ГЕРОИЧНИЯТ НИ ЕПОС,ТОВА ЛЕВСКИ,БОТЕВ,БЕНКОВСКИ,И ДА ГИ ЗАМЕНИМ с легендата за робин худ,или легендата за крал артур,или пък с гръцките легенди,а защо не и с легендите за нибелунгите,или италианските,те и турските не са лоши,и т. н.А ТАКИВА ДРАСКАЧИ КАТО ГОРЕПИСАЧА,ДА ГИ ПУСНЕМ ДА СПИСВАТ УЧЕБНИЦИТЕ
  • 5 глупости

    19 22 Отговор
    Ужасно глупава статия.Някакви псевдопатриотични напъни и свободни разсъждения.Не подценявайте читателите си.
  • 6 Личи си

    5 13 Отговор
    Че статията е написано от човек познаваш историята и езиците
    Все пак не става много ясно какво иска да каже Може би това че напразно историческите извори потвърждават че Крали Марко е бил турски васал и дори участвал в някои сражения на страната на турците
    Ами да това и аз съм го срещал няколко пъти но нали е авторът го признава в началото на статията тогава какъв е проблемът
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Магарето Марко

    3 0 Отговор
    Дете голомеше е по силно.

    Коментиран от #53

  • 9 Жидиньо

    9 0 Отговор
    Българите управляват елементите.
  • 10 Фракиец

    15 1 Отговор
    Това за конете е вярно. един тракийски конник е успявал да отреже в движение главите на двама римски пехотинци с един замах!
  • 11 Три синджира роби

    16 2 Отговор
    Правилно мита за Крали Марко е съществувал и по римско тогава трепел римляни.
  • 12 Гост

    11 9 Отговор
    Естествно статията започва с това, че ние не си познаваме историята и трябва да слушкаме и попиваме всичко написано от такива автори.
  • 13 Гост

    10 7 Отговор

    До коментар #2 от "Jacques Yves Moineau":

    И как чуждите грешки ще оправдаят твоите? Миналото ни е славно, но няма нищо общо с повечето гърчеещи се тракомани.
  • 14 Гост

    10 12 Отговор
    В момента сме на етап упорита тракизация на българското население. Чудя се, когато този етап приключи успешно, дали няма да започне следващ етап - приравняване на траките с гърците.

    Коментиран от #18, #38

  • 15 Мдааааа

    13 6 Отговор
    Марко Мърнявчевич,много българско ми звучи!!!С трепет ,чакам и за баба Яга/Яна некое инфо патреотарско!
  • 16 СвръхАз

    9 2 Отговор
    Матко Кралевити е роден на истина в Прилеп, но по нататък историята казва, че се влюбва във юда Вида! Това е така познатата ни бананВида, която по късно, чрез лъжа е склонен да предаде на турците, и те я убиват! Една от най-силните Юди, бранела България тогава! Четете, хора! Познавайте историята на България, преплетена от край-време със свръхестественото!
  • 17 СвръхАз

    2 2 Отговор
    Простете правописа!
  • 18 То етап си го пропуснал !

    6 11 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Поради две възможни причини:1) не си завършил основно образУвание!2)не си завършил 8 клас)Та ясно и точно се кавва че,българският етнос е с основоположник ханАспарух/Атилле дошъл по тези земи през 681г!!!!Та няма как хем, да си българин, хем гръчки тракиец!!!

    Коментиран от #20, #44

  • 19 123

    13 0 Отговор
    Има Мадарски Конник което тук описват, има и Крали Марко който си е чист християнин османец,който вместо да дойде на време при битката за Косово Поле и помогне на сърбите , идва след битката да празнува с Османците.Същия участва в битките срещу България и цар Шишман. Крали Марко намира смърта си биейки се за Османците срещу Влашкия Воевода Мирчо Стари. Нека се знае кой какъв е бил.
  • 20 123

    9 4 Отговор

    До коментар #18 от "То етап си го пропуснал !":

    Мнозинството от населението на България до 7 век идва от в няколко имиграционни вълни на Балканите от 4-3 век преди новата ера.Езика на населението започващо от Словения до България е бил идентичен, с изключение на Гърците. Българите са били номади животновъди които когато не са ограбвали съседни племена или принуждавали да плащат данък да ги пазят.През зимата са отивали на юг със стадата си, през лятото са ходили във степите на север за по добра паша.От Царския род Дуло произхожда Атила, както и Кубрат и Аспарух. Утигурите на Аспарух са малко над 30 000 но с него идват и много други племена. в северна България е имало едно племе за което се казва че е слявянско , Севери, в Южна Румъния са били седемте славянски племена-анти съюзници на Аспарух.Но по ДНК анализа 55% от Българското население е местно, славянско ДНК е 13 %, тюркско ДНК е 1.1/2 % в България.ДНК анализи на пра български гробове показва европейско ДНК,

    Коментиран от #22, #42

  • 21 Борислав Попов

    9 3 Отговор
    Защо публикувате антинаучни писания на археолог без никакви езиковедски познания, който произволно смесва думи от родствени и неродствени езици от различни епохи, без да познава двете базисни концепции в сравнително-историческото езикознание - родството на езиците и звуковите закони??? При това с измислени от него думи...
  • 22 хайде бе

    6 11 Отговор

    До коментар #20 от "123":

    номадско племе животновъди!??Бе,ще речеш ,че никой не знае история,освен тебе!!Рода Дуло е монголски!Знаем кои са монголите,знаем и хуните!?Знаем,че монголеца си вземал татарската принцеса Туран за булка!Та това е продължението на рода Дуло!Затова всички исторически сведения са,че тук идат татаромонголи!Ама ти пък си "тракиец" т.е. грък!!????

    Коментиран от #24

  • 23 Де Катинче

    4 10 Отговор
    Крали Марко е сърбин. Всички други твърдения, са измислици.
  • 24 123

    6 4 Отговор

    До коментар #22 от "хайде бе":

    И така, по време на управлението на династия сарматите (8 в. до н.е. - 1 през н.е.) българите и идел често са наричали съответно сармати , по време на управлението на династията на алани (1 - 2 в н. е.) - алани и, по време на управление на хунската династия (2 - 5 през н.е.) - хуни и през периода до царуването на Суварската династия (6 - началото 7 в) - Сувари и др. Въпреки това самонаименованието на българите така не е забравено. Екипите на иделските царе са били съставени главно от българи, поради което , основателят на сарматската династия Алабуга, се е наричала Българска (8 век до н. е.) Южна България съвсем малко е била под Българско управление, с изключение на езика пра българи там няма. Пра българи има заселени в района на Варна,Силистра, Добрич и на Север до южна Украйна, и от племената на Аспарух,само 30 000 са утигури които се считат за Българи, другите са германски, скитски и славянски племена дошли с него през този период. Траки се водят само хората от южна България не от северна България, там са гети, готи, даки и много други племена.

    Коментиран от #25

  • 25 хайде бе

    7 7 Отговор

    До коментар #24 от "123":

    Що сармати,бе?Що алани??Ми наричай ги атланти!Или скити,готи,абдали........ или как щеш!И що 8 век преди новата ера??Измисли нещо преди 80 хиляди години!С по-голяма тежест ще е ,па може и да заблудиш някой!А инак, може да прочетеш китайска история,и да разбереш защо са построили Великата китайска стена, за защита от кои точно монголи,и как после тези същите монголи се разселват на запад,как терореризират целия познат свят в съюз с хуни и вандали,как с се сродяват с татари,точно преди Дунава да песекат!Как езикът им бил тюркски ведно с боговете!

    Коментиран от #27

  • 26 123

    7 2 Отговор
    през 370 г. българската армия поема подход към Запада. Съюзниците на Византия - кавказско-донското княжество, базирано в Аданск, управлявано от България от представители на аланската династия, и готското княжество в Приднепровье, както и византийските градове в Черноморието са били покорени и са включени в структурата на България. През 378 г. българската армия е смазала византийците край Адрианопол. След това войната с Византия се превърща в завоюване на Европа. Потомъкът на цар Булюмар, Атила (434 - 453), подчинява на България почти цяла Европа - от Франция до Карпатските планини,и стана особено известен в кампаниите на Запад. Византийската и Западно-Римската империи плащат данък на Българските царе, много германски, валашки и славянски племена служат с оръжие
    в българските армии. Царе от 2 хуно български династии се прехвърлят в началото от Хон - Балин (до Киев), след това - в Унгария и накрая в Германия.Но след смъртта на Атила през 453 г. в се разпалва войната между българите и част от подчинените им племена, а след това и между потомците на Атила. Синът Атила Ернак, станал цар на Българите, и се опита да запази владението на баща си, но напразно: българската държава загубва Западна и Централна Европа, като запазва под властта си единствено източната си част.
  • 27 123

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "хайде бе":

    Има и китайската история, само трябва да я прочетеш.Дунавска България я засяга само заселването на
    30 000 утигури на Аспарух, които след смърта на Кубрат започва война срещу Бат Баян големия си брат за престола.Аспарух губи войната от Бат Баян и съюзниците му хазари(които са българско племе) и се оттегля от долината на Кубан с племената си в западна Украйна в Киев при чичо си Самбат.След което заедно със други племена от севрната страна на дунав се заселва в Северо Източна България,Ръмъния, Бесарабия, Молдава и Южна Украйна. Това е което касае пра Българите.ДНК им е европейско

    Коментиран от #28

  • 28 хайде бе

    5 6 Отговор

    До коментар #27 от "123":

    Верно ли??Я виж Булюмар!Наследника му е официален представител на рода Дуло!Та за,Булюмар е описано в хрониките,че е ярко изразени монголоидни лицеви характеристики,поради което татарката Туран го не ще!Та монгол с европейск ДНК е нещо като дървено желязо!!

    Коментиран от #29

  • 29 123

    8 1 Отговор

    До коментар #28 от "хайде бе":

    Прочети хубаво кои са практикували деформация на черепа, там ясно е описано какви хора са какво им е ДНК и как са получили издължени черепи и сплеснати носове.Атила е точно такъв тип.И в кои греографски райони са намерени телнните им останки, и кога изчезва тази практика. Има ДНК на боил Мостич от северо източна България, който е с изкуственно деформиран череп, както и на други така наречени пра Българи. тези намерени гробове на хора в Германия и Франция са на хора с доказан ДНК произход от България и Румъния.

    Коментиран от #30, #45

  • 30 хайде бе

    3 3 Отговор

    До коментар #29 от "123":

    Монголите никога не са практикували изкуственна черепна деформация!!Не им се е налагало,що и така главите са им криви!!Показателен е друг факт!Само и единствено при монголите "знаме" е конска опашка, и бойна прическа!

    Коментиран от #33

  • 31 123

    7 0 Отговор
    Баламбер, Булюмар а руснаците го наричат Владимир царувал в днешен Киев,е пра дядо на Атила.

    Коментиран от #32

  • 32 хайде бе

    0 5 Отговор

    До коментар #31 от "123":

    Ми то, като пресича Дунава се е казвал Атилле,пък склавените го преименуват на Аспарух!!!

    Коментиран от #35, #37

  • 33 123

    6 2 Отговор

    До коментар #30 от "хайде бе":

    Такива бойни прически и конски опашки знамена ги има написани само от руснаци.Стандарта на Българите е приблизително У със българско С под където се събират двете черти на У. Има описание от Прискус който е бил пратенник при Хуните, няма описани монголи от него.

    Коментиран от #34

  • 34 хайде бе

    3 6 Отговор

    До коментар #33 от "123":

    Абе,ясно!!Монголите ще ги пишем с европейско ДНК!И няма да е дървено желязо.......ще го таксуваме железно дръво!

    Коментиран от #36

  • 35 123

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "хайде бе":

    В България склавени няма заселени, има около Солун и Македония племе Склавини което е използвано като нарицателно за всички чужди не гръцки племена.Също в Северна Гърция и Северна Македония има много други племена, плюс така наречените слявяни и авари и 80 000 от така наречени пра Българи заселени в Кермисийското плато на Македония през 670 г. В гранниците на Сегашна България има Анти- от племето на северите.Езика и християнството са свързващите елементи на Българите, които са 55 % местно население , 13 % така наречено славянско население и много други, Тюрки или монголи както и да ти харесва да ги наричаш са до един и половина процента от населението на България , монголското насление на Сърбия варира между 0 и 2.9 % в зависомост от областа и Македония има приблизително същотот кличество монголска ДНК.

    Коментиран от #46, #47, #48

  • 36 123

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "хайде бе":

    Ходи да прочетеш изследването на ДНК на Българи, Сърби, Македонци, Румънци, и на Турци.
    там ясно е написано кои какъв е и от къде идва, и кога са миграциите. Сърбите и македонците са по тюрки и монголи от Българите, в зависомост от коя област са. в българия Монголски/Туркси наследници има в 4 области и това не са места където живеят Български турци концентрирано.
  • 37 123

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "хайде бе":

    Името на канас убиги е Испор/ Исперих основател на Дунавска България, Преименуван в Аспарух. Атиле се отнася за Атила на Хунската Империя.
  • 38 Добро утро

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Точно така е прав си.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ебтер

    2 9 Отговор
    Всички българи са тюрки и са изповядвали исляма при Кан Кубрат! После всички ханове до княз Борис са изповядвали исляма, а не езическата вяра "Тангра"!!! Това е истина! А куманската конница, която винаги е помагала на прабългарите са турци кипчаци!!! Но някои направо си умират да изопачават историята! Абсолютно като църквата в Банско! На която преди имаше кръст и луна, защото е построена от султан Абдул Хамид втори! А сега идете и нищо няма да намерите! Също така тя беше с отделни места за жени и мъже! Сега са ги обединили!? Но местните знаят за всичко това!!! Също така символа на знамето на Осман и баща му Ертугрул е същото като символа на рода "Дуло" от който произлиза Кан Кубрат и Кан Аспарух!!!

    Коментиран от #41

  • 41 Ебтер

    3 3 Отговор

    До коментар #40 от "Ебтер":

    Може да го проверите! Пуснете си първа серия на "ДирилишЕртурул" и ще видите! Турците, българите, маджарите и хазарите сегашните уж евреи са от Еди род! Но после са се пръснали и забравили своя тюркски език! Българите са се смесили със славяните и започнали да говорят славянски, тоест полу български-сръбски-словенски и руски! Затова тези народи винаги могат да се разбират! А при българите са и македонците, които също са българи, но говорят на сръбски диалект особенно след управлението на Тито!!!

    Коментиран от #43

  • 42 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "123":

    Някой от новите книжки, издавани без да са доказали какъвто и да е научен подход в анализите си, проповядват какъв ли не произход на българите. Разни нови "светила" правят ДНК анализи както им падне, като дори не са вещи в занаята. Редовната им грешка е, че изследват генетичен матрЕал на хора от едно и също село, които не само, че може да са роднини, но и анализират мутациите на митохондриална ДНК, по женска линия, която не дава голяма информация за произхода. Такава се определя главно по мутациите в мъжкият ген, но всички платени публицисти го замитат в коша, понеже не изнася на онези, които им плащат да сеят лъжи.
  • 43 Ал Бунди

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "Ебтер":

    Абе както и да е... миналото минало. Как е било, никой не може да каже и докаже на 100% тезата си. Аз знам едно -като гледам какви сме, май че най-много са били чукундурите, А не кутригури, оногундури и какви ли не още кундури. Чукундури, баце, наследници сме на чукундури..от тук та чак до Мисури.
  • 44 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "То етап си го пропуснал !":

    Я да обясниш на нас, невежите, защо не говорим езика на Аспарух, а говорим славянски диалект? Как прабългарските ни ханове не са успяли да наложат техният език, а приемат славянският за единен, български? Разрешавам ти да си напънеш дипломата за усЛовно образование, колкото й държат кориците.
  • 45 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "123":

    Деформация на черепа е практикуван ритуал от Маите, както и от племена на полуостров Юкатан. Това доказва ли, че са били прабългари, според тебе? А това, че днес ти носиш джинси и пиеш уиски доказва ли, че си американец?
  • 46 Гост

    0 3 Отговор

    До коментар #35 от "123":

    Не се наричат склавени, а славяни. Терминът склавени е от източноримлянинът Прокопий Кесарийски, който е предал етнонимът на гръцки, като склави. Ако ще ползваш древните източници, можеше да се позовеш на съвременникът му Йорданес, който твърди, че най-ранното название на славяните е венеди. Но всички те са екзоними - име на народ, дадено му от друг народ. Самите славяни са се наричали словѣне и е най-точното за употреба. Дори холандците си извоюваха да наложат на света техният термин - недерландци.
  • 47 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "123":

    Тъй ли? А за езическото, славянско светилище, край Монтана, чувАл ли си? "От много време славяните бяха уседнали на река Дунав, където сега са земите Унгарска и Българска." - Това явно си го пропуснал, удобно. При великото преселение на народите славяните нахлуват на Балканите и грабят византийските градове и села. Защо, според теб, император Анастасий изгражда 70 километрова защитна стена, започваща от крепостта Деркос, на Черно море, днешна Турция, до Силимврия, на Мраморно море? При Юстиниян, 6 век, славянските набези по днешните ни земи стават много сериозни и той прави допълнителни укрепления. Те не дават голям ефект, защото някои славянски отряди стигат чак до Солун. Възползвайки се от борбите между аварите и Византия, славяните превземат Сингидиум (Белград), Виминациум (Косталац), Аугуста (Оряхово), Анхиало (Поморие). Според Моневмазийската хроника славяните превземат Тесалия, Елада и Пелопонес и се отправили към планината Тайгет, известна в древността със своите несметни съкровища. Съюзът на седемте славянски племена и племето севери се установило при р. Тимок, р. Дунав, Стара планина и Черно море. Те имали три основни цели: 1) трайно усядане и овладяване на вече заетите области, 2) стремеж към завладяване на гр. Солун, 3) господство над Адриатическото и Беломорското крайбрежие и прилежащите им острови.
    Славяните, които живеели в равнините или сред вражески племена, се събирали в по-големи общности и строели добре укрепени селища. Славянските укре
  • 48 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "123":

    Славянските укрепени селища на праславянски се наричали горд, откъдето се развива и съвременната дума град. Те обикновено ставали културни и политически средища на околните славянски племена и в тях се намирала резиденцията на местния княз и множество храмове на славянски божества. Такива славянски крепости били средновековните градове Аркона, Кореница, Ретра, Волгаст, Стетин (дн. Шчечин), Ратибор и др.
  • 49 Хи хи

    0 2 Отговор
    А такаааа и това си е следното, а то е рало и кон, представяте ли си, като е трудна биволицата, кравата, се ползва коня или кои каквото е имал, тракторът е само на около 300 и под 300 години..... а други орът с очо,,,
  • 50 Гост

    1 1 Отговор
    Така става, когато всеки почне да си тълкува история и надписи, както той си смята за правилно. В съседна статия един тракийски надпис от пръстен беше разтълкуван, като го четяха ту хоризонтално, ту вертикално........ както им падне. Особено впечатление прави, че тълкувателят, виден траколог, не бил знаел доскоро за този пръстен, който междувременно е и най-дългият разчетен тракийски надпис, намиран досега.

    Коментиран от #51

  • 51 Голям праз

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "Гост":

    Браво. Сега остана само да напишеш, от къде са се появили славяните.

    Коментиран от #52

  • 52 Гост

    0 3 Отговор

    До коментар #51 от "Голям праз":

    Тое писано отдавна, но упорите не ви се чете.
  • 53 Професор Марков

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Магарето Марко":

    Дете Дукадинче!