Last news in Fakti

23 Март, 2023 09:49 2 627 22

Какво знаят перуанците за нас и кой е най-известният българин?

  • перу-
  • българи-
  • имена-
  • известност-
  • андрей киряков

Изглежда на българите не ни е писано да имаме само една известна водеща личност, което не е непременно лошо

Следващите редове са резултат от тридесетгодишното лутане на България и търсене на правилния път на развитие. Предупреждавам хората с по-лабилна психика да спрат четенето още тук.

Латинска Америка е доста далечна за нашите балкански представи, а също и ние сме далече или по-скоро неясно разположени в представите на латиноамериканците. Първоначалното уточнение, че България е страна в Европа, все пак носи някаква представа, но да караме подред.

Перуанците не знаят нищо за нас, а България няма посолство в тази страна. Туристите тук има от цял свят, както и от самата Латинска Америка, поради световноизвестния обект Мачу Пикчу, Куско и Свещената долина, платото Наска, езерото Титикака, град Икитос в Амазония, Големият каньон (на лешоядите) в Арекипа, столицата Лима и т.н.

Понеже на стандартния въпрос - „От коя страна идваш?“, местните получават необичаен отговор „От България“, следват обикновено уточняващи въпроси. Уточнявам, че това е в Европа, или Източна Европа, на което местните кимат не особено разбиращо. Понятието Източна Европа за тях е неясно. Често следват въпроси от рода на „Това Украйна ли е?“ или „Германски ли говорите там?“ или просто „Какъв език говорите?„ и т.н.

Само няколко човека от по-старото поколение, над шейсетте отговаряха сведущо и с известна симпатия „България – социалистическа страна.“ На което пък се налагаше уточнение, от моя страна: „ Преди социалистическа, сега капиталистическа...“

Дори по-интелигентните перуанци от младото поколение не знаят къде е България, нито са чували нещо за нея. При поредното уточнение пред една екскурзоводка, за това къде точно се намира България, споменах Румъния, Гърция, Сърбия, Турция и Северна Македония, при което тя запознато уточни: „Аха, Македония и Александър Македонски, учили сме за него!“

В историческия център на град Лима, срещнах симпатичен стар инка от град Куско, който се заговаряше с хората и след това обикновено искаше пари. „Откъде си?“, попита ме той и след като чу България изтърси : „ А, София, там има много цигани.“

Очите ми се разшириха от учудване! Започнах да го разпитвам по-подробно откъде знае това и откъде е чувал. После се оказа, че май беше объркал България и Румъния, но така или иначе фразата беше произнесена, казаното беше вече факт. И индианците в Перу, вече знаят, че има много цигани в България и в Румъния!

Другите чуждестранни туристи в страната знаеха малко повече за България, но не много. Познанията им се изчерпваха основно с името на столицата София. Срещнах и американец от Чикаго, който каза, че иска да посети Пловдив. В Чикаго живеят над 200 000 българи, помислих си аз, сигурно някой познат българин му е разказал за нашия град. Или пък многобройните реклами по National Geographic и по другите канали за България и град Пловдив - най-старият жив град в Европа, бяха дали резултат?

Попитах го, но неговият отговор ме срази окончателно: „Не, просто търсих някое по-спокойно място, без много туристи и попаднах на Пловдив.“ Това, признавам си, наистина ми дойде в повече...!

Съвсем слаба утеха ми донесоха думите на един млад евреин, от Израел, който каза, че от България импортират, т.е. внасят вкусно българско сирене. Пак е нещо. Другите израелци, каквито тук има доста като туристи все са чували нещо за нашата страна. То сме почти съседи, взето като разстояние между Латинска Америка и Европа. Но в Перу и йогурта, киселото мляко, което е едно много рядко кисело мляко, при това сладникаво и бялото сирене са известни като греко – гръцки или дори турко – турски. Впрочем толкова далеч от родината, на 12 хиляди километра, и гръцко и турско звучи добре.

На краткия курс по испански, който изкарах в местно училище бяхме само трима - въпросният американец от Чикаго, млад новозенландец от Крайстчърч ( голямата стрелба отпреди 2-3 години) и аз от най-стария жив град в Европа – Пловдив. Дойде и въпросът кой е най-известният човек от нашата страна? Новозеландецът отвърна „Ръсел Кроу (Гладиаторът)“, за когото тримата останали не знаехме че е оттам. Американецът, незнайно защо при цялото изобилие на известни американски актьори, спортисти, политици и така нататък отвърна – „Киану Рийвс“. Учителят по испански уточни, че в Перу е роден писателят Мариус Варгас Льоса, а и други известни писатели, като Карлос Кастанеда например.

А аз се замислих кой е най- известният българин в момента? Преди години това определено беше Христо Стоичков или Стойков, както го знаеха по света. В продължение на много години след назабравимото лято на 1994 година, хората по света го знаеха, но днес измина повече от четвърт век оттогава! Кой днес – Григор Димитров, Кристалина Георгиева, Димитър Бербатов или Христо Явашев - Кристо, лека му пръст?

Наложи се да попитаме интернет, какъв отговор ще да даде на въпроса, понеже аз не можах... И Гугъл доста си затрудни на този въпрос, което поне ми донесе известно успокоение. На екрана излизаха индивидуални снимки на личности, съвременни и исторически, излизаха и общи снимки на герои, но никой не се отличаваше и не изпъкваше в тази маса.

Изглежда на българите не ни е писано да имаме само една известна водеща личност, което не е непременно лошо. Даже да кажем по-скоро е добре. Но оттам нататък, какво правим?


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛиБеРаст

    26 5 Отговор
    Разсъждения в стил западен либерален модел! Не, НИЕ БЪЛГАРИТЕ не сме западен либерален модел. Няма нужда да си известен с личности служили на чужди интереси или пропагандирали чужди ценности. Играли в чужда игра. Ние сме най-старата държава в Европа! Държава с едно също име през вековете. Държава основател на източнохристиянско православие със собствена азбука. Ако това не е достатъчно на автора да търси инфлуенсъри с джуки.

    Коментиран от #14

  • 2 И кой

    4 1 Отговор
    Си избра от всичките?
  • 3 Историята я пишат

    15 0 Отговор
    Ако древните инки бяха доживели в своето общество до наши дни, а България не беше покорявана, бих се обидил, че не знаят за нас, но и ние и те сме останали някъде там, а отгоре ни седят диви завоеватели, така че е нормално.

    Коментиран от #18

  • 4 Българин

    8 2 Отговор
    И аз нищо не знам за Перу...
  • 5 !!!?

    11 7 Отговор
    Най-известната личност в България е Христо Ботев и Васил Левски, в Русия - Христо Грозев, а по Света - Христо Стоичков и Кристо !!!?
  • 6 Бай Иван

    14 3 Отговор
    Тоз пък какво очаква , ние сме една плюнка на картата на света. кой те бръсне за слива ?!
    Когато съм разговарял с перуанци и им кажа България дори без да се замислят казват кимащо - Бавария !
    Иди му обяснявай , че това е Германия.
  • 7 Да беше им казал,

    6 1 Отговор
    че аМазонка и аМазония носят името на българите мизи (Маза) и да вървят да спят!
  • 8 Край

    7 4 Отговор
    "срещнах симпатичен стар инка от град Куско" е те тук госпожата ме загуби. Инка не е народ. Инка е владетелят на империята. Последния инка е бил последният император. А в империята на инките е имало много народи. Та така ... щом това не е разбрала госпожата бадева е трошила парата на баща си да ходи чак до Перу.

    Коментиран от #15, #19

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мнение

    7 0 Отговор
    Аз пък, когато питам в Германия какво знаят за България, ми казват:" Ааа Банско, имате хубав ски курорт!" И:" Имате най-добрите горф игрища в Европа!"

    Коментиран от #11

  • 11 Мнение

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мнение":

    И още:" От България имате много прочути оперни певци - Никорай Гяуров и Раъна Кабаиванска!"

    Коментиран от #16

  • 12 Костя копейкин

    2 5 Отговор
    Виж как знаят ,че сме много в България
  • 13 неразбрал

    7 3 Отговор
    Добре де, кой и как да знае за БГ... не съм видял някъде по реклами по света да я има. Знаят за Гърция от рекламната пропаганда Елада, Акропол,... но не са чували за Омир. Пак повтарям, къде е нашата реклама за да знаят хората за нас.Има и нещо друго, по-старото поколение българи знаят за Перу защото се учеше както трябва феография, без интернет,А за известен българин, ами ако не сте забравили вица за казанът в ада дето нямало дявол-пазач, там е отговорът.Лошо ако ме изтрият, какъв БЪЛГАРИН е оня криско явашев, отрекал се от страната си Спирам до тук. Имам възможност, но нямам желанието да посетя Перу, просто няма какво ново да науча от там
  • 14 МИНУВАЧ

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "ЛиБеРаст":

    Подкрепям те на 100 % но не разбрах замисъла на автора, на кого се присмива, на неуките перуанци или на нас българите
  • 15 МДААА

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Край":

    и доста точно си го написал. Гледал съм по ТВ за Перу, в частност нищо интересно, просто природна даденост както е пустинята Сахара
  • 16 правилно

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мнение":

    Има доста разлика между перуанец и германец
  • 17 Скопие

    6 1 Отговор
    „Аха, Македония и Александър Македонски, учили сме за него!“
  • 18 Испанците ли

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Историята я пишат":

    влизат в бройката на "дирите завоеватели"?
    ПП. От "див завоевател" до "див завоевател" има "известна" разлика - най-старите действащи университети в три континента ( двете Америки и Азия) са основани баш от "дивите" испанци. Как ли изглеждат в това отношение нашите "присъствители"?
  • 19 Ъъъъ...

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Край":

    "госпожата" май е господин, ама ... в тия модерни времена не се знае знае ли се..
  • 20 Шиннашя

    2 0 Отговор
    Мега тъпа статия, все едно да питаш българин кой е най-известния човек от Науру или какво са чували за там, журналята се загубила в нескопосаноте си опити за сензационни открития.
  • 21 Тоалетна хартия

    2 0 Отговор
    Безсмислени брътвежи на млад дженер....Похвали се,че е бил в Перу,сега Отиди в Сомалия и там питай какво знаят за България!!!
  • 22 Перо

    1 0 Отговор
    Някои перуанци знаят за БГ от футбола, от далечното минало! Помнят как през 70-те, на световното в Мексико сме водили с 2:0 срещу Перу и сме паднали с 3:2!