Last news in Fakti

4 Май, 2013 13:53 2 415 0

Първите изображения на индианци открити във Ватикана

  • ватикана-
  • фреска-
  • индианци-
  • колумб

Върху фреска в апартаментите на папа Родриго Борджия във Ватикана бе открито първото изображение на индианци, създадено от европейски художник, съобщи британският в. „Дейли телеграф“.

Образите са намерени по време на реставрацията на фреската „Възкресението на Исус“, изографисана през 1494 г. от италианския художник Пинторикио. Почиствайки я от натрупаните в продължение на повече от 500 години наслоения и нечистотии, реставраторите забелязали на заден план фигури на голи хора с пера на главите.

Според директора на музейния комплекс Антонио Паолучи, тези изображения може да са били вдъхновени от разказите на Христофор Колумб за коренните жители на Америка, открита от мореплавателя 2 години преди създаването на фреската.

Въпреки че експедицията на Колумб е била финансирана от Испания, тя предизвикала огромен интерес и на Апенините, в частност и у бившия понтифик Родриго Борджия, в чиито покои е открита живописната творба.

Роденият през 1431 г. в Испания Родриго Борджия през 1492 г. става римски папа под името Александър VI. След смъртта му през 1503 г. апартаментите му във Ватикана остават неизползвани, тъй като следващите първосвещеници не желаели да имат нищо общо с фамилия Борджия, която се ползвала с много лоша слава в Италия. През 1889 г. помещенията са открити за посетители, а днес в тях се съхранява колекция от предмети на религиозното изкуство.

Откритието на Колумб от 1492 г. станало особено популярно в Европа. Копия от написани на латиница от него писма до близките му, разказващи за населението на Америка, се разпространявали в Рим като реликви. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА