Last news in Fakti

14 Март, 2022 12:04 3 769 18

Велинград се готви да почете паметната дата на своя патрон

  • велинград-
  • вела пеева-
  • патрон-
  • юбилей-
  • честване-
  • тържества

На 16 март се навършват 100 години от рождението на Вела Пеева

Велинград се готви да почете паметната дата на своя патрон - 1

На 16 март се навършват 100 години от рождението на момичето, което завинаги остава на 22 години. Денят ще премине под надслов: “Вела живее!”, която завещава на поколенията думите”…Кълна се да дам живота, кръвта си капка по капка - за великото освободително дело!…”

Вела Пеева е родена в чепинското село Каменица. Началното си образование получава в Каменското основно училище (1929 - 1936) и в Лъдженската непълна гимназия (1936 - 1938). През есента на 1938 г. постъпва в Пазарджишката девическа гимназия, която завършва през лятото на 1941 г. През първия срок на учебната 1938/1939 г. става член на РМС, влиза в гимназиалното ръководство на организацията и работи заедно с местните активисти Костадин Старев, Димитър Караиванов, Любен Шкодров, Лазар Боснев.

През есента на 1941 г. Пеева започва да учи педагогика, а през 1942 се прехвърля в специалност география в Софийския университет.

На 27 април 1943 г. Вела Пеева минава заедно със сестра си Гера в нелегалност като партизанка в отряд „Антон Иванов“. По-късно, двете сестри, Атанас Семерджиев - Цветан, Костадин Гяуров, Крум Гинчев, Стоил Гълъбов, Атанас Юмерски, Надка Дамянова, Димитър Горостанов се отделят от „Антон Иванов“ и отиват в Чепинско, за да поставят началото на нова чета. През лятото на 1944 г. четата прераства в Партизанска бригада „Чепинец“.

През последната седмица на март 1944 г. четирима партизани – Атанас Семерджиев, Иван Пандев, Вела Пеева и Стойо Калпазанов – Никита, тръгват към Лъджене и Каменица.

Пеева и Семерджиев са предадени от свекъра и девера на голямата сестра на Вела. Пеева успява да избяга и е укривана няколко дни от ятака Иван Содев в неговата плевня в горния край на Каменица. Вела Пеева напуска Каменица и се укрива в планината в продължение на повече от месец. Изкарва сама 37 дни - ранена, гладна, премръзнала и без очила при нейното силно късогледство. В самото начало на май времето застудява и отново завалява сняг. Горският стражар Иван Божков от Каменица случайно открива следите ѝ по току-що паднал сняг и съобщава на жандармерията. На 3 май жандармерията започва да претърсва гората. В 9 часа ротите от връх Арапчал се спускат надолу да претърсват местността, тъй като там често нощуват нелегалните от Лъджене и Каменица. Една от колоните води Иван Божков, който насочва жандармеристите към местността Бялата скала, където е Вела Пеева. Обкръжават я и тя води бой 5 часа, докато има патрони, след което се самоубива. Командирът на ловната дружина майор Иванов заповядва да донесат главата ѝ в щаба. Божков отрязва главата на Вела Пеева, която доставя за опознаване на командира на жандармеристите, а след опознаването поставя главата на всеобщ показ.

В памет на Вела Пеева през 1948 г. селата Чепино, Лъджене и Каменица са обединени в град Велинград. Родната ѝ къща в Каменица е превърната в музей през 1953 г.

ЮБИЛЕЙНА ПРОГРАМА

11.00 ч.- 12.00 ч. Откриване на изложба, посветена на живота и делото на Вела Пеева - ,,Градът на Вела Пеева”, експонирана от Исторически музей-Велинград и награждаване на участниците в конкурса ,,Вела, патрон на нашия град” от ЦПЛР-ОДК – Велинград

Място: Исторически музей - Велинград

16.50 ч.-17.00 ч. Парад -дефиле на Представителен младежки духов оркестър с мажоретен състав ,,Димитър Мечев'' при НЧ ,,Отец Паисий-1893“ и знаменни групи от училищата

Място: От НЧ ,,Васил Левски - 1904 ” до Паметник на Величка Пеева – ВЕЛА пл. ,,Възражданe” , кв. Каменица

17.00 ч.- 18.00 ч. Тържествен ритуал по поднасяне на цветя и венци

- Почетен караул от РК,,Родопчани”-НС,,Традиция”

- Изпълнение на Представителен младежки духов оркестър с мажоретен състав ,,Димитър Мечев'' при НЧ ,,Отец Паисий-1893“

- Възпоменателно слово от кмета на Община Велинград Д-р Костадин Коев и официални гости

- Изпълнение на стихове от школа ,,Журналисти” при ЦПЛР-ОДК – Велинград, ДЮВИШ ,, Звънче ”, Лично творчество на ученици, спечелили І - во място в конкурс за литературно произведение, посветено на Вела Пеева, ,,Детски хор”и ,,Гайдарска група” при НЧ,,В.Левски-1904”

Място: Паметник на Величка Пеева – ВЕЛА пл. ,,Възражданe” кв.Каменица


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 седемте йастрепинчерчета

    12 28 Отговор
    това е съдбата на всеки предател !
  • 2 jorj

    18 23 Отговор
    Терористката.
  • 3 !!!?

    20 26 Отговор
    По дефиниция това "дело" се нарича Тероризъм - въоръжена съпротива срещу държавата за чужд интерес !!!?
  • 4 жжжжжж

    2 1 Отговор
    не е ли черепа? учудвам се ...
  • 5 Факт

    15 8 Отговор
    Все едно чета за Домбас и Луганск!Все фашисти!
  • 6 Мирослав

    15 26 Отговор
    Велинграндчани, не ви ли е срам? Все едно сме в 1950г. Време е да поискате да се промени името на града, а комунстическата пропаганда да остане в миналото.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Калмук

    14 10 Отговор
    Все едно чета "Работническо дело" от 1975 г. ... Интересно, дали тези, които се възхищават от подобни на Пеева терористи (и да, точно това е определението за такива като нея !) са също толкова възхитени и от Горяните - нали и те са се борили срещу мракобесието ?!?!?
  • 10 Павел пенев

    19 15 Отговор
    Браво. Нека всички демократи видят че у нас е имало фашизъм преди 9-ти септември 1944 год. макар че са тъпи по природа.
  • 11 София

    15 16 Отговор
    Честит да е предстоящия празник на Велинградчани.
    Голяма гордост е, че Вела Пеева е родена в този град. А и все повече ще се празнува на фона на нацизма, който напира отвсякъде

    Коментиран от #15

  • 12 Дедо Гошо

    12 11 Отговор
    Да е честит празника на Велинград.Живот и здраве на всички велинградчани.Да живее България.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Роза

    11 8 Отговор
    Вела Пеева е едно момиче,подведено от съветската пропаганда.Руснаците търсеха млади хора,идеалисти,за да ги използват за своите цели.Жалко за младия и живот!
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "София":

    ПОКЛОН
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 3 Отговор
    Кой печели от разцеплението на БЪЛГАРИТЕ???? Турския бизнес превзема Велинград.
    Поклон към Величко Димитров Керин, известен с псевдонимите си Владо Георгиев Черноземски, Владо Димитров Черноземски и Владо Шофьора1, е български революционер, деец на Вътрешната македонска революционна организация, известен като убиеца на крал Александър I Караджорджевич.
    Той е истинският кръстник на града.
  • 17 Срамота

    7 8 Отговор
    Срамота е цял град да се кръщава на престъпник!
    Срамота, че вместо да се преименува, те щели да припомнят за живота ѝ.
    И какво всъщност е направила тази?
    Величко Керин е много по-достоен българин.
    На него трябва да се казва тази формация от три села.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.