Last news in Fakti

3 Май, 2022 15:07 1 386 0

90 пианисти от целия свят мерят сили в Първия конкурс за пианисти на младежкия арт-фестивал "Солинария“

  • фестивал-
  • пианисти-
  • пианист-
  • музикант-
  • конкурс-
  • солинария-
  • созопол-
  • концерт

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 3 май 2022 г. на сайта на фестивала  "Солинария"

90 пианисти от целия свят мерят сили в Първия конкурс за пианисти на младежкия арт-фестивал "Солинария“ - 1
Снимка: Солинария

Точно 90 млади музиканти от цял свят мерят сили в първия конкурс за пианисти, организиран от екипа на младежкия арт-фестивал „Солинария“. Сред заявилите участие в онлайн изданието на конкурса са таланти от Австралия, Исландия, България, Гърция, Тайван, Китай, Норвегия, Армения, Германия, Франция, Италия, Сингапур и др. Сред многото участници от Южна Корея са и най-младият и най-възрастният участник: 6-годишната Юнсео Лий и 27-годишния Янгмин Ким.

Пианистите са разпределени в седем възрастови групи и ще се състезават в две категории. Акцент във втората категория е изпълнението на творба от балкански композитор.
Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 3 май 2022 г. на сайта на фестивала "Солинария".
Председател на авторитетното международно жури е проф. Лилия Бояджиева, а голямата награда е концерт с оркестър в България в рамките на следващия концертен сезон.
Артистичният директор на фестивала пианистката Гергана Несторова споделя: "Щастлива съм от големия интерес към първото издание на конкурса. Нивото на участниците е изключително високо, което ще затрудни доста журито в техния избор. Радващо е, предвид трудностите в последните две години, че млади пианисти от цял свят откриват нова сцена, на която да представят възможностите си и с целия екип на „Солинария“ работим да оправдаем доверието им.“

Oт 9 май започва и записването в майсторските класове на изтъкнатите ни музиканти и преподаватели - цигуларката Ангелина Абаджиева и пианистката Лилия Бояджиева, които и миналата година преподаваха в организираните от младежки арт фестивал „Солинария“ майсторски класове.

Тази година те ще започнат на 11 юли с рецитал на Ангелина Абаджиева и Лилия Бояджиева. Концертът им ще се проведе в най-новата концертна зала в живописната стара част на Созопол „АРТ СОЛ“.

До 20 юли младите цигулари и пианисти ще имат възможност да се обучават в групови и индивидуални класове и да се включат в заключителния концерт на 20 юли, който също е в рамките на младежкия форум.
Публиката на фестивала ще има удоволствието да се наслади и на концертите на пианиста Емануил Иванов, Underground Cello Quartet и Вили Стоянов Бенд.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА