Last news in Fakti

19 Май, 2022 11:45 1 417 1

Оригинал на Салвадор Дали оживява на уникална изложба във Велико Търново

  • салвадор дали-
  • изложба-
  • велико търново-
  • творци-
  • казанова

Изложбата е посветена на митичния прелъстител на женски сърца - Казанова

Оригинали на Салвадор Дали представиха за първи път във Велико Търново. Произведенията на известния художник са част от изложбата "Казанова - мит в огледалото на визуалното изкуство". Досега изложбата е показвана само в Съединените щати, Франция и Япония, съобщи bgonair.bg.

Изложбата, посветена на митичния прелъстител на женски сърца - Казанова, представя оригинални произведения на творците на ХХ век - Салвадор Дали, Кес Ван Донген, Рокуел Кент, Пол-Емили Бекат и Федерико Фелини.

"Тази изложба е върху мита за Казанова през погледа на пет различни художници. Всички те са творили през 20-и век, представители на различни школи - реалист, сюрреалист, импресионист. Творби, създадени през различни времена, изследвали един и същи мит", сподели заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев.

Творбите са част от сбирка от над 3000 картини на фамилията Кесаури - едни от най-големите колекционери на картини в Европа. Голяма част от творбите са от наследници, закупени са на аукциони в Европа и САЩ.

"Салвадор Дали е провокативен. Неговите картини са изпълнени с много символика. Той става известен и се налага като художник, който рисува еротични картини. Най-ранните картини в тази експозиция са на американски художник от 1925 година. Това са първите опити за илюстрации към литературно произведение. Направени са специално за тесен кръг от ценители в тираж от 1000 екземпляра и носят неговия подпис", обясни кураторът Василий Кесаури.

Ценители на изящното изкуство у нас за първи път се докосват до тези шедьоври. Изложбата ще остане във Велико Търново до 17 август.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ехото...

    1 0 Отговор
    Ето така се остава в историята , по най приятен начин !!! Жените да ценили моженето и на времето , ценят го и сега !!!