Last news in Fakti

19 Май, 2022 13:31 776 0

Балетен шедьовър отново на концертния подиум след повече от 160 г. забрава

  • орфа-
  • балет-
  • концерт-
  • адолф адам

Танцовата драма "Орфа" бе възкресена в зала "България"

Френският композитор Адолф Адам остава в музикалната история като майстор на сръчната второразредна музика, угаждаща на вкусовете на публиката, пише БНР. Въпреки 46-те си опери (днес запомнени само четири, най-популярната от които е "Ако бях цар") и 14-те си балета, върху паметта му продължава да тегне сянката на обвиненията на критиците, а въпреки трайната слава на балетните си шедьоври "Жизел" и "Корсар", творчеството му продължава да е недооценявано.

Днес шотландско-италианският диригент, изследовател и музиколог Дарио Салви, който продължава делото на маестро Ричард Бониндж и посвещава голяма част от времето си на откриването и изпълняването на забравени шедьоври, „възкресява“ предпоследния балет на Адолф Адам "Орфа".

Танцовата драма, посветена на красавицата Орфа, по сюжет от скандинавската митология, се е радвала на 51 представления в Париж до 1860 г., след което вече не е изпълнявана. Под диригентството на маестро Салви тя прозвуча в София, в зала „България“, в изпълнение на Софийската филхармония след повече от 160 г. забрава и ни напомни, че има несправедливости и в музикалната история. Понякога изключителни шедьоври се оказват незаслужено пренебрегнати за сметка на необяснимата популярност на не така високо художествени творби.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА