Last news in Fakti

9 Юни, 2022 08:35 846 0

Фестивалът „Новият европейски Баухаус“ завладява Брюксел

  • белгия-
  • бръксел-
  • фестивал-
  • новия европейски баухаус (неб)

До 12 юни в белгийската столица ще има различни събития, които ще представят идеите на Европейската комисия - уъркшопове, концерти, танци и разговори

Фестивалът „Новият европейски Баухаус“ завладява Брюксел - 1
Снимка: "Новия европейски Баухаус" (НЕБ)

Фестивалът - "Новият европейски Баухаус" (НЕБ) завладява от днес Брюксел. До 12 юни в белгийската столица ще има различни събития, които ще представят идеите на Европейската комисия (ЕК), съвместно със специалисти от различни сфери, за трансформация на пространството. Фестивалът е част от инициативите за популяризиране на "Европейския зелен пакт". Фокусът е върху устойчиво, приобщаващо и красиво бъдеще.

Лектори от цял свят ще споделят своето виждане за развитие на градовете. Освен политици, ще се чуе мнението и на архитекти, учени, екоактивисти.

Фестивалът в Брюксел ще бъде разделен на три части – Форум, Панаир и Фест. Форумът ще е откриващото събитие и ще се започне в 10:00 ч. местно време "Гар маритим" - бивша товарна гара, преустроена в развлекателно градско пространство с ресторанти и магазини. Очаква се приветствие от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. В първия ден на форума ще говори и Роберта Мецола, председателка на Европейския парламент. Европейската комисарка по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел и еврокомисарката по енергетика Кадри Симсон също ще участват. Архитекти като Стефано Боери Франсис Кере, Шигеру Бан ще вземат отношение към преобразяването на сградите. В този панел ще се коментират възможностите за изграждането на сгради с подобрени енергийни характеристики, за да има по-устойчив градски живот. Ще има разговор и за съвременната мода и налагането на кръгова икономика. Един от финалните панели ще обобщи възможностите как НЕБ може да допринесе за справедлив глобален преход. Темата за Украйна също ще е акцент в един от панелите.

Панаирът ще бъде постоянен - на "Гар маритим" от 9:00 ч. местно време днес, а другият - мобилен, ще обиколи няколко точки на града. Ще бъдат представени градски лаборатории, иновативни прототипи и предложения, посветени на това как да улесним живота си.

Фестът ще се състои на "Мон дез ар" - комплекс в центъра на Брюксел, включващ градска градина, Кралската библиотека на Белгия и Главния архив на кралството. Участие в него ще вземат артисти и дизайнери от цяла Европа. Ще има различни инсталации, уъркшопове, концерти, танци и разговори.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА